fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La quarta campanya d’excavacions al refugi antiaeri del camí d’Onda revela nous detalls sobre la seua construcció

La quarta campanya d’excavacions al refugi antiaeri del camí d’Onda revela nous detalls sobre la seua construcció

Diversos representants municipals i estudiosos de la història local el visiten i coneixen de la mà de l’arquitecte Ivan Cabrera les darrers troballes que mostren part de la magnitud de l’obra.

El refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil a la zona del camí d’Onda segueix deparant noves i agradables sorpreses per l’equip de treballadors que els darrers mesos han aconseguit treure a la llum troballes fins ara totalment desconegudes per Borriana. La setmana passada, el regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, ha visitat junt a diversos membres de l’equip municipal el refugi antiaeri per comprovar de primera mà les novetats descobertes després de la finalització de la quarta campanya d’excavacions. L’arquitecte Ivan Cabrera, encarregat dels treballs, ha guiat el grup de visitants al que també s’han incorporat els estudiosos de la història local Guillem Ríos, Mónica Claramonte i Juan Ferrandis.

Segons va assenyalar, “la principal novetat de la quarta campanya d’excavacions ha estat la clara identificació dels tres pous de ventilació que hi havia a la zona central del refugi. El primer va estar cegat durant les obres de reconstrucció del pavelló de la música, el segon va estar farcit amb terres, possiblement als anys 40 i el tercer va estar farcit amb enderrocs i terres molt possiblement als anys 80 o 90”. Eliminades aquestes terres i enderrocs, la quarta campanya ha permès “descobrir una misteriosa paret construïda amb posterioritat al refugi i que barra el pas més enllà del tercer pou de ventilació. Futures campanyes permetran enderrocar-la i descobrir si les galeries continuen cap al carrer dels Frares i cap al carrer Mare de Déu de la Saleta” tal i com apunten nombrosos testimonis de l’època.

A més a més, Cabrera ha comentat que “l’estat de les excavacions ja li permet iniciar les tasques d’elaboració de l’estudi d’estabilitat estructural i el projecte d’adequació del refugi”.

El departament municipal de Patrimoni ja ha anunciat a través de Granel que “la intenció és que en un futur, i veient la magnitud i les possibilitats del refugi, es faça visitable per tots els veïns i veïnes de Borriana, i així puja seguir coneixent-se un passat no tant llunyà de la història de la nostra ciutat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.