fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La quarta edici贸 de la Universitat Estacional de Sagunt va debatre sobre la gesti贸 del patrimoni

La quarta edici贸 de la Universitat Estacional de Sagunt va debatre sobre la gesti贸 del patrimoni

La jornada va comptar amb la participaci贸 d’especialistes en patrimoni cultural de la Universitat de Val猫ncia i altres 脿mbits de la societat.

Durant la vesprada d’ahir, el Centre cultural Mario Monreal va acollir la quarta edici贸 de la Universitat Estacional de Sagunt. D’esta manera, es va donar continu茂tat a la programaci贸 d’esta iniciativa promoguda per la Universitat de Val猫ncia (UV), amb la col路laboraci贸 de l’Ajuntament de Sagunt, a trav茅s del Vicerectorat de Projecci贸 Territorial i Societat, en el seu comprom铆s amb el territori i la societat valenciana, que ja est脿 present en totes les comarques, tant de l’interior com del litoral.

La inauguraci贸 va tindre lloc amb la intervenci贸 de l’alcalde de Sagunt, Dar铆o Moreno; el vicerector de Projecci贸 Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla; la coordinadora d’esta Universitat Estacional, Ester Alba; el regidor de l’Ajuntament de Sagunt i president del Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat de l’Ajuntament de Sagunt, Quico Fern谩ndez; i representants de la Diputaci贸 de Val猫ncia i Caixa Popular.

Esta iniciativa de la Universitat Estacional de Sagunt va estar inscrita en l’脿rea de ‘Patrimoni Hist貌ric i Cultural’ davall el t铆tol ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gesti贸 del patrimoni’. La jornada, que va comptar amb la participaci贸 d’especialistes en patrimoni cultural de la UV i altres 脿mbits de la societat, va estar emmarcada dins del proc茅s iniciat per l’Ajuntament de Sagunt per a optar a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i, en esta edici贸, s’ha centrat en les ferramentes de gesti贸 cultural, la seua an脿lisi i avaluaci贸, prenent com a model exemples de bones pr脿ctiques.

Durant la inauguraci贸, l’alcalde de Sagunt, Dar铆o Moreno, va destacar que 茅s imprescindible continuar treballant, malgrat les circumst脿ncies excepcionals actuals, per a perseguir l’objectiu de convertir Sagunt en Patrimoni de la Humanitat. Aix铆 mateix, va reflexionar sobre aquells aspectes que podrien millorar-se per a posar en valor tota la hist貌ria i el patrimoni de Sagunt, com 茅s la gesti贸 i les bones pr脿ctiques que contribu茂squen a la millora del patrimoni hist貌ric, cultural i industrial.

芦Sempre que parlem de patrimoni parlem de conservaci贸, per貌 la gesti贸 ha d’anar m茅s enll脿; hem d’aconseguir que els monuments, les hist貌ries i el patrimoni material que de per si no tenen vida, d’alguna manera la tinguen gr脿cies al valor afegit que nosaltres podem donar-li en la nostra gesti贸禄, va assegurar l’alcalde de Sagunt. Tamb茅 va detallar que, encara que l’aspecte tur铆stic 茅s el m茅s conegut i que m茅s impacte t茅 en la ciutadania, s’ha d’anar m茅s enll脿 i fer que la ciutadania siga part铆cip, s’acoste i senta tot eixe patrimoni com a propi.

En este sentit, Dar铆o Moreno va destacar algunes de les activitats que Sagunt est脿 realitzant com s贸n les rutes tur铆stiques pel patrimoni de la ciutat basades en la hist貌ria de Sagunt que permeten que, alhora que es recupera el patrimoni material, es recuperen les arrels, ja que permet al m贸n con茅ixer fets hist貌rics que van marcar el municipi. Finalment, a l’alcalde va subratllar la labor de la Universitat de Val猫ncia per dur a terme estes jornades i va concloure assegurant que 芦continuarem treballant per a aconseguir la nostra meta; l’objectiu 茅s clar i tots sabem cap a on volem caminar, i aix貌 茅s fonamental perqu猫 tots fem passos cap a una mateixa direcci贸 i aconseguim aix铆 els resultats esperats禄.

El regidor de l’Equip de Govern, Quico Fern谩ndez, va destacar que estes jornades 芦s贸n una fita m茅s que hem aconseguit d’eixe projecte de Patrimoni de la Humanitat, ja que del que es tracta 茅s d’anar caminant, progressant, intercanviant, cooperant entres totes les associacions de la nostra ciutat i amb la voluntat pol铆tica i la col路laboraci贸 del m贸n acad猫mic i de la societat civil per a poder fer possible este projecte禄.

A m茅s d’agrair a totes les parts el seu treball en favor d’este projecte, Fern谩ndez va aprofitar per a convidar a visitar les recentment acabades obres d’una part del Grau Vell, conjunt que 茅s part essencial del patrimoni mundial, aix铆 com per a posar en valor la protecci贸 del patrimoni industrial amb la recuperaci贸 de la Fundaci贸, entre altres assumptes. L’edil tamb茅 va anunciar que la proposta de l’expedient de Patrimoni de la Humanitat 芦ens situa ja en una posici贸 interessant per a poder optar a ser inclosos en la llista indicativa per a posteriorment ser destacats com a Patrimoni de la Humanitat禄.

En esta proposta, va continuar explicant Fern谩ndez, es fa incid猫ncia en la gent com una de les claus de la gesti贸 del patrimoni, ja que 芦tant la d’ara com la del passat dona valor a eixe patrimoni material com la pedra o el ferro que en principi no t茅 vida, aix铆 com en valors com ara la toler脿ncia, la resist猫ncia o l’猫tica que han de recuperar-se i actualitzar-se per a formar part d’este projecte junt a altres ja consensuats en la nostra societat democr脿tica i que s贸n els que cal fer quallar en altres 脿mbits com per exemple l’educatiu禄.

Cal destacar que la jornada va ser gratu茂ta i oberta al p煤blic en general. Es va celebrar complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat de tindre un car脿cter semipresencial, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanit脿ria el que, lluny de constituir un obstacle, es va convertir en una oportunitat, en oferir l’alternativa d’assist猫ncia de manera telem脿tica, seguint les sessions per streaming.

Despr茅s de la inauguraci贸 de la jornada es van celebrar quatre confer猫ncies. La primera, patrocinada per l’Ag猫ncia Valenciana Antifrau, impartida per professorat de la UV, en el marc del projecte ‘Activitats per al bon govern i la ciutadania en el territori valenci脿’. Per la seua banda, Mar铆a Dolores Pitarch, del Departament de Geografia de la UV, va parlar sobre ‘Estrat猫gies per a la posada en valor del patrimoni cultural d’un territori’. En tercer lloc, Adri谩 Bes贸, del Departament d’Hist貌ria de l’Art de la UV, va desgranar les ‘Estrat猫gies de gesti贸 per a la conservaci贸 del patrimoni cultural. El cas del patrimoni de la Universitat de Val猫ncia’. I finalment, Mar Gait谩n, del Departament d’Hist貌ria de l’Art de la UV, va xarrar sobre l”An脿lisi valorativa dels models de gesti贸 de patrimoni en la UNESCO’.

El debat moderat per la coordinadora d’esta Universitat Estacional i professora del Departament d’Hist貌ria de l’Art de la UV, Ester Alba, va posar fi a la jornada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.