fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La quarta edició de la Universitat Estacional de Sagunt va debatre sobre la gestió del patrimoni

La quarta edició de la Universitat Estacional de Sagunt va debatre sobre la gestió del patrimoni

La jornada va comptar amb la participació d’especialistes en patrimoni cultural de la Universitat de València i altres àmbits de la societat.

Durant la vesprada d’ahir, el Centre cultural Mario Monreal va acollir la quarta edició de la Universitat Estacional de Sagunt. D’esta manera, es va donar continuïtat a la programació d’esta iniciativa promoguda per la Universitat de València (UV), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en el seu compromís amb el territori i la societat valenciana, que ja està present en totes les comarques, tant de l’interior com del litoral.

La inauguració va tindre lloc amb la intervenció de l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla; la coordinadora d’esta Universitat Estacional, Ester Alba; el regidor de l’Ajuntament de Sagunt i president del Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat de l’Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández; i representants de la Diputació de València i Caixa Popular.

Esta iniciativa de la Universitat Estacional de Sagunt va estar inscrita en l’àrea de ‘Patrimoni Històric i Cultural’ davall el títol ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gestió del patrimoni’. La jornada, que va comptar amb la participació d’especialistes en patrimoni cultural de la UV i altres àmbits de la societat, va estar emmarcada dins del procés iniciat per l’Ajuntament de Sagunt per a optar a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i, en esta edició, s’ha centrat en les ferramentes de gestió cultural, la seua anàlisi i avaluació, prenent com a model exemples de bones pràctiques.

Durant la inauguració, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va destacar que és imprescindible continuar treballant, malgrat les circumstàncies excepcionals actuals, per a perseguir l’objectiu de convertir Sagunt en Patrimoni de la Humanitat. Així mateix, va reflexionar sobre aquells aspectes que podrien millorar-se per a posar en valor tota la història i el patrimoni de Sagunt, com és la gestió i les bones pràctiques que contribuïsquen a la millora del patrimoni històric, cultural i industrial.

«Sempre que parlem de patrimoni parlem de conservació, però la gestió ha d’anar més enllà; hem d’aconseguir que els monuments, les històries i el patrimoni material que de per si no tenen vida, d’alguna manera la tinguen gràcies al valor afegit que nosaltres podem donar-li en la nostra gestió», va assegurar l’alcalde de Sagunt. També va detallar que, encara que l’aspecte turístic és el més conegut i que més impacte té en la ciutadania, s’ha d’anar més enllà i fer que la ciutadania siga partícip, s’acoste i senta tot eixe patrimoni com a propi.

En este sentit, Darío Moreno va destacar algunes de les activitats que Sagunt està realitzant com són les rutes turístiques pel patrimoni de la ciutat basades en la història de Sagunt que permeten que, alhora que es recupera el patrimoni material, es recuperen les arrels, ja que permet al món conéixer fets històrics que van marcar el municipi. Finalment, a l’alcalde va subratllar la labor de la Universitat de València per dur a terme estes jornades i va concloure assegurant que «continuarem treballant per a aconseguir la nostra meta; l’objectiu és clar i tots sabem cap a on volem caminar, i això és fonamental perquè tots fem passos cap a una mateixa direcció i aconseguim així els resultats esperats».

El regidor de l’Equip de Govern, Quico Fernández, va destacar que estes jornades «són una fita més que hem aconseguit d’eixe projecte de Patrimoni de la Humanitat, ja que del que es tracta és d’anar caminant, progressant, intercanviant, cooperant entres totes les associacions de la nostra ciutat i amb la voluntat política i la col·laboració del món acadèmic i de la societat civil per a poder fer possible este projecte».

A més d’agrair a totes les parts el seu treball en favor d’este projecte, Fernández va aprofitar per a convidar a visitar les recentment acabades obres d’una part del Grau Vell, conjunt que és part essencial del patrimoni mundial, així com per a posar en valor la protecció del patrimoni industrial amb la recuperació de la Fundació, entre altres assumptes. L’edil també va anunciar que la proposta de l’expedient de Patrimoni de la Humanitat «ens situa ja en una posició interessant per a poder optar a ser inclosos en la llista indicativa per a posteriorment ser destacats com a Patrimoni de la Humanitat».

En esta proposta, va continuar explicant Fernández, es fa incidència en la gent com una de les claus de la gestió del patrimoni, ja que «tant la d’ara com la del passat dona valor a eixe patrimoni material com la pedra o el ferro que en principi no té vida, així com en valors com ara la tolerància, la resistència o l’ètica que han de recuperar-se i actualitzar-se per a formar part d’este projecte junt a altres ja consensuats en la nostra societat democràtica i que són els que cal fer quallar en altres àmbits com per exemple l’educatiu».

Cal destacar que la jornada va ser gratuïta i oberta al públic en general. Es va celebrar complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat de tindre un caràcter semipresencial, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, es va convertir en una oportunitat, en oferir l’alternativa d’assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming.

Després de la inauguració de la jornada es van celebrar quatre conferències. La primera, patrocinada per l’Agència Valenciana Antifrau, impartida per professorat de la UV, en el marc del projecte ‘Activitats per al bon govern i la ciutadania en el territori valencià’. Per la seua banda, María Dolores Pitarch, del Departament de Geografia de la UV, va parlar sobre ‘Estratègies per a la posada en valor del patrimoni cultural d’un territori’. En tercer lloc, Adriá Besó, del Departament d’Història de l’Art de la UV, va desgranar les ‘Estratègies de gestió per a la conservació del patrimoni cultural. El cas del patrimoni de la Universitat de València’. I finalment, Mar Gaitán, del Departament d’Història de l’Art de la UV, va xarrar sobre l”Anàlisi valorativa dels models de gestió de patrimoni en la UNESCO’.

El debat moderat per la coordinadora d’esta Universitat Estacional i professora del Departament d’Història de l’Art de la UV, Ester Alba, va posar fi a la jornada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.