fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Ajuntament de Borriana i Facsa estudien la presència del SARS-CoV-2 en les aigües residuals del municipi

L’Ajuntament de Borriana i Facsa estudien la presència del SARS-CoV-2 en les aigües residuals del municipi

El projecte Covid Water de Facsa analitza setmanalment mostres procedents de les canalitzacions sanitàries del municipi.

L’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el director general de la companyia Facsa, José Claramonte, han subscrit un conveni de col·laboració que permet implementar el projecte Covid Water en la ciutat, amb l’objectiu d’analitzar la presència de material genètic de SARS-CoV-2 en les aigües residuals del municipi.

Una iniciativa posada en marxa per la companyia de Grup Gimeno, empresa responsable del servei de proveïment d’aigua i del sistema de sanejament i depuració d’aigües residuals de la localitat, per a detectar i quantificar el material genètic de SARS-CoV-2, a fi d’estudiar la presència del virus en els sistemes de clavegueram i en les Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) de Borriana.
Es tracta d’un estudi amb la finalitat d’obtindre dades que permeten, juntament amb un altre tipus d’informació demogràfica, epidemiològica, ambiental i de mobilitat, anticipar-se a possibles reinfeccions de la població per Covid-19. Amb este objectiu, la informació obtinguda és integrada en la ferramenta digital Covid Water, que combina, segons ha indicat José Claramonte, “avançats sistemes d’informació geogràfica amb recursos d’intel·ligència artificial i anàlisi massiva de dades”, la qual cosa permetrà “generar una alerta primerenca en la localitat sobre la possible presència de persones infectades pel virus, independentment que manifesten o no símptomes”, ha precisat.
Amb este projecte d’investigació s’espera, ha puntualitzat Claramonte, “poder contribuir a millorar la prevenció de futurs rebrots i col·laborar en l’aportació d’indicadors que faciliten la presa de decisions i de mesures”.

Per la seua part, Maria Josep Safont ha destacat que esta iniciativa permet “conèixer de primera mà si hi ha indicis de possibles rebrots del virus, la qual cosa ens permetrà, cas de detectar-se augments dels nivells del material genètic del virus en les aigües residuals i el clavegueram, anticipar-nos i activar ràpidament els protocols i les pautes preventives i, així, poder aplicar mesures de contenció per a evitar la ràpida expansió del virus a Borriana”.

Durant la reunió, en què també han participat la cap d’explotació de Facsa, Estela Olivas i el cap de servei, Alejandro Boado, l’alcaldessa ha assenyalat que la duració del projecte és d’almenys sis mesos, en els quals s’analitza setmanalment mostres de les aigües residuals que arriben a la depuradora del municipi, la qual cosa “fa possible dur a terme un seguiment detallat de l’evolució de l’epidèmia per la Covid-19 a Borriana des del passat mes d’abril”, ha conclòs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.