fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’Ajuntament de Castell贸 i el Govern roman茅s analitzen la integraci贸 de la immigraci贸 a Castell贸

L’Ajuntament de Castell贸 i el Govern roman茅s analitzen la integraci贸 de la immigraci贸 a Castell贸

L’alcaldessa, Amparo Marco, rep en l’Ajuntament a la ministra Natalia-Elena Intotero.

L’alcaldessa de Castell贸, Amparo Marco, ha rebut hui en l’Ajuntament a la ministra delegada per a les Relacions amb els Romanesos en l’Exterior, Natalia-Elena Intotero, qui est脿 visitant a la comunitat romanesa de Castell贸, la segona m茅s rellevant de l’Estat, despr茅s de la de Madrid. Marco ha estat acompanyada per la vicealcaldessa, Ali Brancal, i portaveus i regidors de totos els grups municipals. Tamb茅 ha estat present el cap del Consolat de Romania a Castell贸, Dragos Tigau.

En la reuni贸, Marco i Intotero han analitzat el nivell d’integraci贸 dels nacionals romanesos a Castell贸. “Els romanesos que van decidir emprendre una nova vida en la nostra ciutat s贸n uns castellonencs m茅s, plenament integrats i que han sigut part activa en el creixement i en el desenvolupament de Castell贸 dels 煤ltims anys”, apunta l’alcaldessa.

La comunitat romanesa va comen莽ar a arribar a Castell贸 a mitjan d猫cada dels noranta, atreta pel dinamisme econ貌mic i laboral de la capital de la Plana, i al cap de pocs anys ja s’havia convertit en la col貌nia estrangera m茅s important de la ciutat. La crisi econ貌mica de 2008 va propiciar el retorn de bona part de romanesos al seu pa铆s d’origen, encara que segueix sent la m茅s nombrosa. Les dades ho avalen: dels 29.506 ciutadans estrangers inscrits en l’Institut de la Seguretat Social en la prov铆ncia de Castell贸, 15.944 s贸n d’origen roman茅s. D’eixa xifra, 11.364 estan inscrits en el r猫gim general, 2.056 en el d’empleades de la llar i 1.703 s贸n aut貌noms.

En el transcurs de la reuni贸 tamb茅 s’han abordat altres assumptes d’inter猫s per a les dues parts, com el desenvolupament de cursos sobre llengua, cultura i civilitzaci贸 romanesa (LCCR) en els col路legis de Castell贸. Els cursos estan dirigits a tots els nivells, per貌 especialment a la prim脿ria i secund脿ria. Els programes d’estudi, els llibres did脿ctics i altres materials d’ensenyament estan proporcionats per l’Institut de la Llengua Romanesa de Romania. El curs est脿 impartit per professors romanesos amb grau de batxiller en humanitats, la seua selecci贸 i pagament correspon al Ministeri d’Educaci贸, Investigaci贸 i Joventut roman茅s, a trav茅s de l’Institut de la Llengua Romanesa.

Intotero ja havia visitat la ciutat de Castell贸 fa uns anys, quan ocupava el c脿rrec de secret脿ria d’Estat del Ministeri d’Afers exteriors, i era l’encarregada de coordinar els processos electorals en els quals participaven ciutadans originaris de Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.