fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó iniciarà enguany les obres d’adequació de la Fàbrica de la Llum

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó iniciarà enguany les obres d’adequació de la Fàbrica de la Llum

La presentació del programa paisatge del projecte del Camí de l’Aigua planifica els projectes que posaran en valor el patrimoni, la cultura i la història local.

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó ha presentat en un acte públic el programa paisatge del projecte del Camí de l’Aigua, que marca l’estratègia a seguir de 2018 a 2023 perquè este “eix vertebrador que posarà en valor el nostre patrimoni, cultura i història” siga una realitat, tal com ha explicat el regidor de Cultura, David Lluch.

L’objectiu, que entronca amb la Edusi i el pla estratègic de turisme, és rehabilitar la Fàbrica de la Llum com a museu arqueològic municipal “per a acostar als visitants dels Coves de Sant Josep al nucli urbà” alhora que “diversificar la nostra oferta turística i donar a conèixer el nostre patrimoni material i immaterial”.

Enguany es presentarà el pla director de la Fàbrica de la Llum i l’estudi arquitectònic i museogràfic i s’escometeran les actuacions prèvies d’adequació “per a consolidar l’edifici i preparar-ho per a les obres”, que està previst que comencen en 2019. Este espai s’integrarà amb una gran zona verda i els molins de l’entorn de l’aqüeducte.

La planificació assenyala que fins a 2023 s’implementaran la resta de projectes que formen el Camí de l’Aigua: amb la posada en valor del recorregut que feia la séquia major des del Paratge de Sant Josep fins a la zona de la Fàbrica de la Llum, la connexió urbana del barri del Roser, plaça de l’Ángel, plaça del Centre, Sant Vicent i barranc del Randero. A més es milloraran les sendes periurbanes i l’entorn urbà.

El projecte també inclou la rehabilitació del patrimoni hidràulic local: recuperació dels banys àrabs, cisterna de l’Assumpció, túnels subterranis de la plaça de l’Ángel i realització de marques i canvis en el paviment per a visibilitzar els antics elements que formen el Camí de l’Aigua, per al que també s’instal·larà senyalística interpretativa.

Un dels punts clau del programa paisatge és la renaturalització del riu Belcaire i el barranc d’Aigualit al seu pas pel Paratge de Sant Josep i l’entorn de la Fàbrica de la Llum i l’aqüeducte, on també es preveu la creació d’horts urbans. La creació d’espais verds urbans, la restauració integral del barranc del Randero amb la seua revegetació, la millora paisatgística dels espais visualment degradats i la creació de recorreguts per als vianants i accessibles són també una aposta per la sostenibilitat.

L’alcaldessa, Tania Baños, ha destacat que este projecte “ens fa traure el sentiment i l’orgull de ser de la Vall, perquè tenim molt a oferir a nivell patrimonial, cultural i històric, amb diversos tresors ocults que anem a descobrir”. Així, ha fet referència al fet que “hi ha generacions senceres que no saben de l’existència dels túnels subterranis de la plaça de l’Ángel o de la Cisterna i l’antiga bassa de l’Assumpció”.

Així, la primer edil ha afegit que “hem de traure rendiment econòmic dels 200.000 turistes que cada any visiten els Coves de Sant Josep, punt d’inici d’este Camí de l’Aigua”. Este projecte permetrà “seguir construint una ciutat més sostenible, més moderna, més verda i més europea”, un treball que ja s’ha iniciat amb la peatonalització de la plaça de l’Assumpció i la immediata peatonalització parcial de la plaça del Centre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.