fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó substituirà 15 àlbers del Paratge de Sant Josep per perill de caiguda

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó substituirà 15 àlbers del Paratge de Sant Josep per perill de caiguda

Els exemplars estan greument malalts “i volem evitar que ocórrega una desgràcia en una zona de molta afluència de persones”.

L’Ajuntament de la Vall d’Uixó substituirà 15 àlbers (xop) del Paratge de Sant Josep, després de la caiguda de dues d’ells i d’haver realitzat diverses proves d’esforç i anàlisis especialitzades, que han conclòs que estos exemplars estan greument malalts i corren perill de caiguda, la qual cosa és “especialment preocupant en una zona de tanta afluència de persones, sobretot en temporada alta turística”, tal com ha explicat el regidor de Medi ambient i segon tinent d’alcalde, Fernando Daròs.

L’equip de govern ha decidit actuar d’urgència “perquè prioritzem la seguretat de les persones i no volem que ocórrega cap desgràcia, perquè ja han caigut dues accidentalment, amb la sort que no hi hagués cap persona en este moment”. Per això s’ha acordonat la zona de manera preventiva i a partir del dilluns (17 de desembre) es talaran els 15 exemplars afectats, que “tenen l’interior podrit i lamentablement no es poden salvar”.

Estos seran substituïts per uns altres de creixement ràpid i també s’adequarà tot l’entorn, amb l’eliminació dels escocells i la construcció d’un sistema de pavimentació “en reixeta, enjardinat i més verd”. Això suposarà una millora visual i “donar solució a gran part dels problemes que han provocat la malaltia dels arbres actuals, que han sofert la falta d’oxigen en les arrels i la baixa qualitat del substrat, ja que en l’última reforma “es va emplenar amb enderrocs per elevar el nivell del sòl”.

Els informes tècnics assenyalen que la majoria d’estos 15 àlbers pateixen un debilitament general del seu desenvolupament i un pobre creixement, la qual cosa els ha conduït a la inclinació progressiva o sobtada, que ha fet que dues d’ells ja hagen caigut. A més tenen velles ferides mal cicatritzades de podes i esquinçaments, amb esquerdes greus que comprometen l’estabilitat de la fusta.

També són comuns a tots els exemplars les infeccions fúngiques (fongs) que donen lloc a exsudats i a l’assecament de branques senceres que poden partir-se i caure, com ja ha ocorregut en altres ocasions; descompensació en el pes de les branques i de la copa, i danys i deformacions en el tronc i en les arrels que trenquen el paviment.

Cal recordar que l’Ajuntament de la Vall d’Uixó està realitzant un pla preventiu de proves d’esforç en espais públics sensibles, com els parcs i zones verdes. De fet, en el del Polígon III també es substituiràn cinc robínies perquè corrien risc de caiguda en un lloc amb jocs infantils “i que és molt transitat durant tot el dia”, tal com ha assenyalat Daròs, qui ha remarcat que tan solament s’actua en els arbres “que no poden tractar-se”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.