fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’Ajuntament de Pen铆scola en Ple aprovar脿 aquest mes la moci贸 per la cooperaci贸 i la solidaritat com a resposta integral a les crisis globals de pobresa, desigualtat i la COVID19.

L’Ajuntament de Pen铆scola en Ple aprovar脿 aquest mes la moci贸 per la cooperaci贸 i la solidaritat com a resposta integral a les crisis globals de pobresa, desigualtat i la COVID19.

La seua aprovaci贸 ser脿 en defensa de les organitzacions socials, de les persones defensores de drets humans i de la pol铆tica de cooperaci贸 internacional per al desenvolupament.

L’Ajuntament de Pen铆scola en Ple, la setmana pr貌xima, tractar脿 la moci贸 per la cooperaci贸 i la solidaritat com a resposta integral a les crisis globals de pobresa, desigualtat i la COVID19, a petici贸 de la portaveu de l’equip de govern, Raquel Par铆s.

L’actual situaci贸 de crisi global s’ha vist agreujada des de la declaraci贸 de la pand猫mia mundial de la COVID19 l’any 2020. El resultat 茅s que ens trobem, segons informes de les Nacions Unides, tal com resa el document, “amb una crisi humanit脿ria sense precedents, amb un augment de la pobresa i la desigualtat per primera vegada en deu anys que eixamplar脿 la bretxa entre homes i dones, una emerg猫ncia clim脿tica que avan莽a sense fre, conflictes armats, feminicidis, crims d’odi, racistes i contra la diversitat, persecuci贸 a organitzacions de la societat civil organitzada i a persones defensores de drets humans, desprotecci贸 de les persones refugiades i migrants, i els majors despla莽aments for莽osos de la hist貌ria despr茅s de la Segona Guerra Mundial, entre altres crisis complexes que requereixen d’una actuaci贸 immediata”.

Enfront d’aquesta situaci贸 de crisi global, ja qualificada com a emerg猫ncia social i ecol貌gica, “s’estan produint alguns q眉estionaments i reculades de les pol铆tiques socials, especialment de la pol铆tica de Cooperaci贸 Internacional per al desenvolupament en alguns territoris de l’estat espanyol” afirma el document presentat per Par铆s, seguint la senda i el comprom铆s de la cooperaci贸 valenciana, “els diferents territoris haurien d’enfortir les pol铆tiques de cooperaci贸 internacional al desenvolupament, i especialment impulsar amb decisi贸 la cooperaci贸 descentralitzada a tots els nivells, per a la cerca de solucions globals integrals davant problemes globals, de responsabilitat tamb茅 global”.

Igualment assistim en els 煤ltims mesos, i agreujat per la pand猫mia mundial, “a l’augment de l’assetjament, intimidaci贸, persecuci贸 i fins i tot en alguns casos, detenci贸 de persones de les organitzacions socials, feministes, ONG, cooperants, periodistes i persones defensores de drets humans, impossibilitant el seu treball i posant en risc els drets humans de la ciutadania dels pa茂sos amb els quals treballem” amplia.

Si ja en les 煤ltimes dues d猫cades han sigut assassinades, segons Front Line Defenders, m茅s de 3.500 persones defensores de drets humans a tot el m贸n, nom茅s l’any 2020 van ser assassinades almenys 331 persones, la meitat d’elles a Col貌mbia. Aquesta situaci贸 s’ha agreujat en aquests 煤ltims mesos a Col貌mbia, per貌 tamb茅 en altres pa茂sos com Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Palestina, Territoris Sahrau铆s, Eti貌pia, Rep煤blica Democr脿tica del Congo o Filipines, entre altres pa茂sos.

“Condemnem i rebutgem, de la manera m茅s contundent, els atacs a cooperants i personal humanitari, entre altres el recent assassinat de cooperants de Metges Sense Fronteres a Eti貌pia” continua.

Per tot aix貌,la moci贸 realitza una s猫rie de propostes d’acord, que es debatran en el Ple municipal.

En primer lloc, proposa defensar les pol铆tiques socials, especialment la Cooperaci贸 internacional transformadora i pels drets de les persones com a resposta integral davant les crisis globals, pel comprom铆s dels acords internacionals, dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l’Agenda 2030 de Nacions Unides, i que suposen un imperatiu 猫tic, moral, social i pol铆tic, aix铆 com una expressi贸 de la solidaritat de la ciutadania.

En segon lloc, considerar essencial per a tots els agents de la cooperaci贸 valenciana continuar apostant per una pol铆tica p煤blica de Cooperaci贸 Internacional per al Desenvolupament, que ja compta amb m茅s de 30 anys d’hist貌ria, mantenint els compromisos pressupostaris i els acords signats el 2019, perqu猫 la solidaritat internacional 茅s una responsabilitat compartida imprescindible per a superar les crisis socials, econ貌miques, sanit脿ries i de drets humans, tant a nivell local com global, i garantir el futur del planeta, i grans crisis oblidades com Txad, Iemen, S铆ria, Eti貌pia i Nig猫ria.

En tercer lloc, impulsar processos d’educaci贸 per a la ciutadania global i sensibilitzaci贸 per a contribuir a la comprensi贸 de les causes de la pobresa i la desigualtat, i a l’educaci贸 d’una ciutadania valenciana que, enfront dels missatges anti-drets i els discursos d’odi, actue sobre la base de valors de just铆cia global, sostenibilitat ambiental i solidaritat, comprometent-se amb els drets humans i la reconstrucci贸 social sostenible i justa en la Comunitat Valenciana.

En quart lloc, realitzar totes les accions necess脿ries per a la defensa i l’enfortiment de les organitzacions socials i els sindicats dels pa茂sos amb els quals treballem i especialment a les persones defensores de drets humans que estan sent assetjades, perseguides i amena莽ades pel seu treball en defensa dels drets de les persones i el planeta, que es garantisca la seua integritat i la seua labor especialment en contextos molt complexos.

En cinqu茅 lloc, tindre en compte que enfront d’aquesta situaci贸 de persecuci贸 i obstaculitzaci贸 del treball de les persones i organitzacions socials s’han de buscar els mitjans i els mecanismes per a possibilitar i continuar el treball en Cooperaci贸 Internacional i per a garantir els drets humans en aquests pa茂sos, especialment, en aquests moments, a Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Col貌mbia, Palestina, territoris Sahrau铆s i Rep煤blica Democr脿tica del Congo.

En sis茅 lloc, garantir les mesures per a l’acc茅s universal a les vacunes i tractaments contra la pand猫mia mundial de la COVID19 que ha d’arribar a totes i cadascuna de les persones en tots els pa茂sos del m贸n, anteposant la salut i la vida de les persones a les patents i beneficis econ貌mics. Perqu猫 la salut 茅s un dret universal, i perqu猫 la vida de les persones 茅s sempre el m茅s important, sense que la nacionalitat o la situaci贸 social o econ貌mica supose un obstacle.

I, finalment, generar aliances entre actors diversos com a resposta als desafiaments globals. L’objectiu de 鈥渘o deixar a ning煤 arrere鈥 de l’Agenda 2030 necessita del comprom铆s, col路laboraci贸 i coordinaci贸 de tots els actors, especialment de les comunitats i socis amb els quals treballem, ONG, organismes multilaterals, governs centrals, regionals i locals, societat civil organitzada, sector acad猫mic, sector privat, ciutadania, etc. En aquest sentit cal apostar per l’enfortiment de capacitats, l’articulaci贸 entre actors, la coordinaci贸 i la complementarietat d’especialitats i sabers, l’impuls de xarxes globals amb aterratge local, treballant de manera col路laborativa amb objectius comuns clars i compartits, i impulsant aliances i espais de col路laboraci贸 i coresponsabilitat horitzontal.

En conclusi贸, en paraules de la portaveu i regidora de Turisme i Modernitzaci贸, “reiterem el nostre comprom铆s col路lectiu per a continuar impulsant conjuntament amb la ciutadania un sistema just, sostenible i enfocat en els drets de les persones, i la vida digna, ara que 茅s m茅s necessari que mai donar una resposta integral participada a les crisis globals de la pobresa i la desigualtat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.