fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Ajuntament de Sagunt se suma al Dia Internacional de l’Holocaust

L’Ajuntament de Sagunt se suma al Dia Internacional de l’Holocaust

El Ple ha aprovat una moció d’Esquerra Unida que aposta per actuacions de sensibilització i conscienciació ciutadana.

L’Ajuntament de Sagunt se suma a la commemoració de les víctimes en el Dia Internacional d’Holocaust. El Ple de la Corporació va aprovar per unanimitat ahir a la vesprada una moció d’Esquerra Unida, presentada pel seu portaveu Guillermo Sampedro. L’acord adoptat ha sigut impulsar per part de l’Ajuntament de Sagunt les actuacions dirigides a la sensibilització i conscienciació ciutadana sobre l’Holocaust i la necessitat del concurs de tots i totes en la construcció d’una societat democràtica.

Segons recull la moció, «amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de la Víctimes de l’Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, el 27 de gener de 2021, l’Ajuntament de Sagunt fa pública la necessitat d’aprofundir en l’Educació, la Memòria i la Investigació sobre l’Holocaust, que, com reconeix la UNESCO, és tasca essencial per a fomentar l’observació dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i els valors de tolerància i respecte mutu».

Transcorreguts 76 anys des del 27 de gener de 1945, «en el qual es va produir l’alliberament del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau per les tropes soviètiques en el marc de la Gran Guerra Pàtria o Segona Guerra Mundial. I som conscients de la fragilitat de la memòria col·lectiva i el perill que entranya, en el present i en el futur, l’oblidar el passat o el desconeixement de les atrocitats comeses per l’ésser humà contra l’ésser humà».

La commemoració de l’Holocaust nazi «afecta directament als valencians i espanyols. El colp d’estat contra el Govern constitucional de la Segona República es va transformar en la Guerra d’Espanya. Van ser milers els exiliats republicans que després de recalar pels camps de concentració del sud de França i nord d’Àfrica van ser deportats als camps d’extermini nazis situats a Alemanya, Àustria, Txecoslovàquia, França i Polònia. Molts van ser assassinats, i els supervivents, apàtrides per decisió de Franco, no van poder tornar als seus pobles i ciutats. Molts holocaustos van edificar el gran Holocaust. Tots aquells que van ser objecte de l’extermini nazi, des dels jueus que van patir l’extermini, fins als republicans espanyols, les ètnies romaní i sinti, els discapacitats i els homosexuals, formen part de la monstruositat de l’Holocaust, que, com a contrapart, ens oferix un verificable codi cultural basat en la diversitat, convivència, llibertats públiques i educació dels valors humans.

L’escrit assenyala que el sistema de convivència democràtic «és, com moltes coses valuoses, fràgil, i cal atendre’l i cuidar-lo tots els dies. La perversió democràtica consistix en la posada en marxa de mecanismes i aliances des de dins i des de fora del sistema per acabar amb ell. La desinformació, les construccions de realitats virtuals falses, la normalització social d’actituds rebutjables (racisme, violència de gènere…), i el negacionisme de qualsevol tipus (des de l’Holocaust a la pandèmia actual, passant pel canvi climàtic) són manifestacions visibles de l’atac perceptible a la Democràcia. La Memòria de l’Holocaust ens obliga a continuar amb la defensa dels Drets Humans. Commemorar esta data en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust és una forma eficaç d’anticipar-se al racisme, els genocidis i protegir la Democràcia i els Drets Humans».

La moció recorda que en 2017 l’Ajuntament de Sagunt va retre homenatge als seus quatre veïns assassinats en camps d’extermini nazi, Ramón Agustí, Juan Bautista Barberà, Francisco García i Andrés Villaplana, «i està pendent un nou homenatge per part de la Conselleria de Qualitat Democràtica i del propi Ajuntament en memòria d’estes quatre persones».

Per tot l’exposat, «hem de treballar sota les premisses de reparar el passat i posar cara a les víctimes, repensar-les i honrar-les, així com transmetre a noves generacions i per a coneixement públic el dolor infinit, el neguit, la mort i la desraó de la barbàrie; vigilar el present, mantenint una posició activa i bel·ligerant en la defensa dels valors i de la convivència democràtica, i actuar cap al futur, fomentant l’Educació, la Formació i la Cultura de la convivència creativa en Pau».

Leave a Reply

Your email address will not be published.