fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’alcalde de Sagunt participa en la mesa de debat sobre la gesti贸 de la Gola de Quartell organitzada per Acci贸 Ecologista-Agr贸

L’alcalde de Sagunt participa en la mesa de debat sobre la gesti贸 de la Gola de Quartell organitzada per Acci贸 Ecologista-Agr贸

La trobada, que ha tingut lloc en el Consell Agrari, ha abordat la cust貌dia del territori, de l’aigua, de la governan莽a participativa i d’ecosistemes per a intentar arribar a un consens sobre la gesti贸 de la Gola de Quartell.

Este mat铆 ha tingut lloc en el Consell Agrari una mesa de debat organitzada per Acci贸 Ecologista-Agr贸 sobre la gesti贸 de la Gola de Quartell en la qual ha participat l’alcalde de Sagunt, Dar铆o Moreno. En este debat, en el qual han participat tamb茅 el membre de la Fundaci贸 Assut, Bosco Dies, i el membre de la Comunitat de Regants del Tancat de l鈥橢stell i Rojas, Vicent Mochol铆, s’ha parlat sobre la cust貌dia del territori, de l’aigua, de la governan莽a participativa i d’ecosistemes per a intentar arribar a un consens sobre la gesti贸 de la Gola. Tamb茅 han estat presents la regidora i presidenta del Consell Agrari, Gloria Parra, i el regidor de Manteniment i Aig眉es, Pepe Gil.

El primer edil ha qualificat la jornada de necess脿ria 芦perqu猫 en la gesti贸 de la Gola haurem de participar agents molt diferents, haurem d’escoltar, per descomptat, a la Conselleria respecte a la protecci贸 de la marjal, tamb茅, lligat a aix貌, a les associacions ecologistes, ve茂ns i ve茂nes de la zona o agricultors i agricultores als quals el nivell de l’aigua els afecta per a la seua producci贸, i, per descomptat, al mateix Ajuntament, ja que t茅 un paper important en tot aix貌禄. Esta mesa de debat tamb茅 茅s, per a Moreno, important 芦per a comen莽ar a definir com ser脿 eixe futur acord de gesti贸 de la Gola perqu猫 produ茂sca un resultat positiu per a tots i totes禄.

L’alcalde de Sagunt ha declarat que 芦es tracta d’una infraestructura que fa anys que estem esperant i ara, per fi, ha arribat, encara que la veritat 茅s que ho ha fet amb defici猫ncies禄. Algunes de les quals, ha explicat, 茅s que 茅s manual, la qual cosa comporta una problem脿tica extra per a poder activar-la. Per aix貌, afig, des de l’Ajuntament i des d’Aig眉es de Sagunt 芦ja s’est脿 treballant en esta millora a trav茅s d’un projecte d’automatitzaci贸 que volem presentar a Conselleria禄. En esta l铆nia, Dar铆o Moreno ha volgut destacar que 芦des de l’Ajuntament s’est脿 treballant perqu猫 la infraestructura done els resultats que s’esperen i per a mantindre-la en bon estat禄.

Esta mesa de debat sorgix, segons Agr贸, arran del fet que despr茅s d’anys de reivindicacions tant ecologistes, com a ve茂nals, per fi la Gola de Quartell disposa d’una turbina per a regular els nivells h铆drics de la marjal d’Almard脿-Almenara i 茅s ara quan cal decidir qui s’encarregar脿 de la seua gesti贸 i davall quins par脿metres es regularan els nivells de la marjal.

I, especialment, cal decidir com es far脿 aix貌 en un aiguamoll Ramsar que, d’ac铆 a poc temps, tindr脿 aprovades les normes de gesti贸 de la marjal d’Almenara com a espai protegit de la Xarxa Natura 2000. Normes que, evidentment, anteposaran els usos ambientals a la resta d’usos. En este context, tamb茅 s’ha de decidir qui s’encarregar脿 de la gesti贸 de la Gola i davall quins par脿metres resulta clau pel que respecta a la conservaci贸 d’este aiguamoll, ja que l’aigua i la gesti贸 dels nivells h铆drics en la marjal marcaran el futur d’esta zona humida.

Tant Dies com Mochol铆 han explicat el projecte de cust貌dia del territori de les seues entitats al Parc Natural de l’Albufera i que representa un bon exemple de gesti贸 participativa a la recerca de la sostenibilitat territorial. Despr茅s de les intervencions s’ha obert un torn de paraula entre els assistents en el qual s’ha debatut sobre la futura gesti贸 de la Gola de Quartell.

Leave a Reply

Your email address will not be published.