fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L鈥橝VL dedicar脿 un vocabulari a la Muixerang

L鈥橝VL dedicar脿 un vocabulari a la Muixerang

L鈥橝cad猫mia Valenciana de la Llengua ha anunciat hui la preparaci贸 d鈥檜n nou vocabulari relacionat amb les festes i tradicions valencianes, en contret, el l猫xic de la muixeranga, que posar脿 en marxa la Secci贸 de Terminologia i Assessorament Ling眉铆stic, 貌rgan que presidix l鈥檃cad猫mic Artur Ahuir, segons ha avan莽at el president de la instituci贸, Ramon Ferrer.

L鈥檃nunci del nou Vocabulari de la Muixeranga ha coincidit amb la visita a l鈥橝VL d鈥橢nric Sorribes, president de la recentment constitu茂da Federaci贸 Coordinadora de Muixerangues del Pa铆s Valenci脿, que agrupa un total de vint-i-una colles, comen莽ant per la m茅s antiga i amb m茅s tradici贸, com 茅s la Muixeranga d鈥橝lgemes铆.

Les refer猫ncies m茅s antigues de les torres humanes daten del segle XVI, amb documentaci贸 precisa de les diverses formes d鈥檈stes construccions, els seus despla莽aments i la seua pres猫ncia arreu de les festes de pobles i ciutats de dins i fora del territori valenci脿, segons el vicepresident de la federaci贸 i membre de la Muixeranga d鈥橝lgemes铆, Salvador Cort茅s.

Per eixa ra贸, la iniciativa que posa en marxa l鈥橝VL ha sigut ben rebuda pels responsables d鈥檈sta federaci贸, que aspira a consolidar un moviment que en els 煤ltims anys ha vist n脿ixer una bona part de les formacions que integren la nova coordinadora. Per a Sorribes, 鈥漝e la m脿 de l鈥橝VL recuperarem la rica i valuosa terminologia forjada al llarg de segles鈥.

El projecte de la instituci贸 normativa d鈥檈laborar el Vocabulari de la muixeranga es donar脿 a con茅ixer en el transcurs de les Jornades Culturals de la Muixeranga que enguany se celebraran del 23 al 25 de febrer a Carlet, amb un complet programa d鈥檃ctivitats i confer猫ncies sobre el passat, el present i el futur d鈥檈sta tradici贸 valenciana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.