El ple insta el Govern Central que assumisca el cost de la dessaladora, la millora i manteniment del litoral i l’aplicació a la factura de la llum dels ajuntaments l’IVA reduït del 10%.
El ple de l’Ajuntament de Benicàssim s’ha unit de manera unànime en les seues demandes al Govern Central. La sessió ordinària del mes d’agost celebrada aquest matí ha aprovat tres declaracions institucionals motivades per part de l’equip de govern i com ha comentat l’alcaldessa, Susana Marqués, “totes elles són sol·licituds a l’Estat, algunes ja realitzades de manera reiterada, i amb les quals demanem donar una solució perquè assumisca el cost de la dessaladora, que afavorisca la reducció de la factura elèctrica a les entitats locals i que mentre no ens donen una solució al nostre litoral que pateix les envestides dels temporals, ens permeta continuar apilant arena”.
Novament, l’Ajuntament de Benicàssim insta l’Estat que assumisca el cost de construcció i posada en funcionament de la dessaladora Oropesa-Benicàssim. La declaració institucional sol·licita al Ministeri per a la Transició Ecològica que s’inicien els tràmits oportuns per a eximir als ajuntaments de l’assumpció del cost de l’amortització de la infraestructures.
“Des del 2008 el Govern Central ha tingut temps més que suficient per a trobar una solució justa i beneficiosa. En el cas de Benicàssim, si hem d’assumir finalment el cost suposarà hipotecar durant 25 anys el pressupost de la localitat en haver de fer front al pagament de quasi 800.000 euros anuals el que limitarà el potencial del nostre municipi”, ha declarat l’alcaldessa qui ha insistit que “reiterarem quantes vegades faça falta perquè el govern assumisca el cost”.
Susana Marqués ha continuat explicant que “fa tres anys aconseguim pactar una moratòria amb Acuamed, per a l’entrada en vigor del Conveni aprovat en 2008 amb la finalitat de buscar una solució de finançament. Després de tres anys, se’ns acaba el temps i ens trobem en el mateix punt, sense que l’Estat ens allibere del cost de la construcció i posada en marxa de les dessaladores ni haja trobat una solució justa, consensuada i beneficiosa”.
Continuant amb les demandes, el ple ha aprovat per unanimitat instar el Govern Central que inicie els tràmits oportuns perquè aplique el tipus d’IVA reduït del 10% en les factures d’energia elèctrica de les administracions locals. El regidor d’Urbanisme, Carlos Díaz, ha explicat que “les administracions locals tenen l’obligatorietat de mantindre en funcionament la il·luminació i climatització en edificis públics, així com totes les instal·lacions que s’alimenten amb energia elèctrica, necessàries per al compliment dels serveis que presten” i ha afegit que “volem que l’IVA que paguen els veïns per la il·luminació dels carrers, de les instal·lacions públiques del seu municipi siga també amb l’IVA reduït del 10%”.
Finalment, tots els grups municipals han subscrit la declaració institucional per a instar novament el Ministeri per a la Transició Ecològica la millora i el manteniment del litoral. En aquest punt, la regidora de Platja, Elena Llobell, ha explicat que des de l’Ajuntament de Benicàssim “continuarem dotant econòmicament una partida per import no inferior a la destinada en el present exercici, en el pressupost del 2022 destinada al manteniment, condicionament i aportació d’arena per a les platges de Benicàssim, però necessitem una solució definitiva per a la protecció del nostre litoral”.