fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Les mesures impulsades per l’Ajuntament de Castell贸 aconsegueixen reduir la poblaci贸 de mosquit tigre de forma notable

Les mesures impulsades per l’Ajuntament de Castell贸 aconsegueixen reduir la poblaci贸 de mosquit tigre de forma notable

El consistori ha augmentat les fumigacions, ha posat en marxa el primer pla biol貌gic de lluita contra el mosquit i ha aprovat una ordenan莽a, entre altres iniciatives.

L’increment en 15.000 euros anuals del contracte de fumigaci贸 de mosquits, la inversi贸 de 20.000 euros per a desenvolupar el primer pla biol貌gic, la fumigaci贸 -per primera vegada- del llit del riu Sec i l’impuls d’una ordenan莽a que regula les actuacions en l’脿mbit privat, s贸n algunes de les mesures que ha engegat durant l’煤ltim any l’Ajuntament de Castell贸 per a aconseguir controlar al m脿xim les poblacions de mosquits i altres insectes que generen insalubritat en la ciutat. Gr脿cies a aquestes iniciatives, i a les condicions climatol貌giques que s’estan donant aquest estiu, durant els mesos de juny i juliol ha disminu茂t de forma notable la poblaci贸 de mosquits tigre en la capital de la Plana, aix铆 com el nombre de trucades de la ciutadania per a alertar de la pres猫ncia de focus de mosquits.

El Pla integral de lluita contra el mosquit tigre es va iniciar al juliol de 2015, quan la ciutat, i tota la zona de costanera de la prov铆ncia, va patir una plaga d’aquests insectes. La Regidoria de Salut P煤blica, dirigida llavors per Sara Us贸 i actualment per rat, va comen莽ar llavors una s猫rie d’actuacions per a evitar el desenvolupament de les poblacions larv脿ries del mosquit tigre, sobretot en les zones m茅s humides com la Marjaleria i el Grau, amb l’increment dels treballs de desinsectaci贸, la coordinaci贸 amb altres ajuntaments com el de Benic脿ssim per a treballar conjuntament en la fumigaci贸 de les zones adjacents dels dos municipis o l’organitzaci贸 de xarrades informatives per als ve茂ns de la ciutat.

Tots aquests treballs que es van iniciar l’estiu passat, s’han intensificat des del passat mes d’abril, quan els operaris van iniciar treballs diaris de fumigaci贸, sobretot en les zones obertes i amb aig眉es estancades. Aquests tractaments han consistit sobretot en l’煤s de larvicides, amb la finalitat que les larves no facen explotar i es convertisquen en mosquits adults, mentre que s’han hagut de realitzar molts menys tractaments adulticides. D’altra banda, el consistori tamb茅 ha fumigat el llit del riu Sec per primera vegada, garantint el tractament en una zona molt conflictiva. Aquesta mesura s’ha pogut dur a terme despr茅s de sol路licitar l’autoritzaci贸 de la Confederaci贸 Hidrogr脿fica del X煤quer i l’ha pagat l’ajuntament.

Com a conseq眉猫ncia de totes aquestes actuacions, tant els t猫cnics municipals encarregats del control d’aquest tipus de plagues com els responsables de l’empresa que realitza els tractaments, han constatat que aquest estiu ha descendit de forma notable la pres猫ncia del mosquit tigre en la capital de la Plana i el nombre d’expedients oberts respecte a l’any passat.

Primer pla biol貌gic i ordenan莽a municipal

En la mateixa l铆nia, cal destacar que l’Ajuntament de Castell贸 ha engegat per primera vegada un pla biol貌gic alternatiu que complementa la lluita amb biocides contra el mosquit tigre. Aquest pla ha consistit en la construcci贸 de refugis per a ratapinyades i caixes niu per a falciots i la seua instal路laci贸 en parcs urbans, edificis municipals i habitatges privats, i s’ha dut a terme en col路laboraci贸 amb la Fundaci贸 Limne, que ha organitzat tallers dirigits a tots els p煤blics. Cal tenir en compte que les ratapinyades s贸n una esp猫cie depredadora dels mosquits i s’estima que cadascun es menja al voltant de 1.000 insectes en una nit, per la qual cosa aquests quir貌pters en perill d’extinci贸 s贸n una pe莽a clau en la gesti贸 dels ecosistemes mediterranis per la seua important tasca en el control d’insectes i plagues.

Finalment, el consistori castellonenc tamb茅 ha aprovat l’Ordenan莽a municipal per a la prevenci贸 i control del mosquit tigre, en la qual es compromet a dur a terme les actuacions necess脿ries en l’espai p煤blic amb la finalitat d’evitar les plagues d’aquests insectes en punts d’aigua estancada, aix铆 com a articular els mecanismes necessaris de coordinaci贸 amb altres institucions per a guanyar efic脿cia en els tractaments.

La regidora de Salut P煤blica, Mary Carmen Ribera, ha mostrat la seua satisfacci贸 pels resultats que ha obtingut aquest Pla integral de lluita contra el mosquit tigre i ha agra茂t la col路laboraci贸 i la implicaci贸 dels ve茂ns i ve茂nes de la ciutat. Ribera ha afirmat que “per al Govern municipal ha sigut i 茅s una prioritat impulsar totes les mesures que contribu茂squen a minimitzar la pres猫ncia de mosquits i, per tant, a reduir les mol猫sties que pateixen els ciutadans”. L’edil ha recordat que, en cas de detectar la pres猫ncia d’una col貌nia de mosquits qualsevol ve铆 o ve茂na pot avisar a l’ajuntament a trav茅s del tel猫fon 010 o a trav茅s del correu electr貌nic (sanidad@castello.es).

Per la seua banda, l’alcaldessa, Amparo Marco, ha destacat l’esfor莽 realitzat per l’Ajuntament de Castell贸 per a tractar de mitigar al m脿xim un problema que “s’intensifica en la campanya estival per貌 que cal combatre durant tot l’any”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.