fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’Estaci贸 Meteorol貌gica de Morella celebra els seus cent anys

L’Estaci贸 Meteorol貌gica de Morella celebra els seus cent anys

Morella commemora el centenari de l’Estaci贸 Meteorol貌gica de la localitat, amb una exposici贸, la inauguraci贸 de la nova estaci贸, la xerrada de M貌nica L贸pez i membres de l’AEMET, activitats d’observaci贸 astron貌mica o presentacions de llibres.

L’Estaci贸 Meteorol貌gica de Morella ha complert cent anys i la localitat ha celebrat aquest aniversari com es mereix. L’Ajuntament i l’AEMET han organitzat un ampli programa d’activitats, sent avui la jornada central de la commemoraci贸. L’alcalde de la localitat, Rhams茅s Ripoll茅s, ha agra茂t als observadors morellans, els germans Amela, tota la feina que han desenvolupat en les 煤ltimes quatre d猫cades, aix铆 com l’organitzaci贸 dels actes d’aquest cap de setmana.

Aix铆, en la jornada d’avui s’ha inaugurat una exposici贸 que fa un recorregut a un segle d’observacions meteorol貌giques i que apropa una estaci贸 d’aquest tipus als visitants. El cap de meteorologia de AEMET, Jos茅 脌ngel N煤帽ez, ha realitzat una explicaci贸 dels diferents aparells i eines que hi ha en una estaci贸, aix铆 com del treball de l’observador. En aquesta exposici贸 tamb茅 ha participat l’IES Els Ports, amb una activitat gamificada en la qual es pot fer una previsi贸 meteorol贸gica a la comarca dels Ports. Tot seguit, s’ha inaugurat l’estaci贸 autom脿tica, que est脿 ubicada al Passeig de l’Albereda, al costat del antic dip貌sit. En aquest punt, s’ha aprofitat per realitzar un homenatge a l’observador Jos茅 Agust铆n Amela, que va morir a principis d’aquest any. El director dels Museus de Morella, Carlos Sang眉esa, ha recordat com era Jos茅 Agust铆n i ha llegit diversos poemes i tamb茅 textos que va realitzar el propi professor. A m茅s, en la nova Estaci贸 Meteorol貌gica hi ha una placa que recorda la seva figura.

A la vesprada, ser脿 el torn de la taula rodona “Respostes en el cel”, amb la pres猫ncia de la cap de Meteorologia de RTVE, M贸nica L贸pez, el delegat territorial d’AEMET, Jorge Tamayo i la portaveu coordinadora de l’脿rea d’informaci贸 del temps i climatol貌gica d’AEMET, Ana Casals. Dem脿 conclouran els actes de conmoraci贸n d’aquest centenari, amb la presentaci贸 del llibre “No dispareu al meteor貌leg”, a c脿rrec de Vict貌ria Rossell贸, Vicent G贸mez i Joan Carles Fortea. Cal recordar que durant aquesta setmana tamb茅 s’han realitzat diverses activitats d’observaci贸 astron貌mica, amb la col路laboraci贸 de Astromorella.

Per tot aix貌, Rhams茅s Ripoll茅s assenyalava que “el centenari de l’Estaci贸 Meteorol貌gica de Morella 茅s una efem猫ride molt important, en la qual cal donar la import脿ncia que mereix a aquest treball i recon猫ixer-lo i, per aix貌, hem organitzat totes aquestes activitats amb un gran protagonisme per als astres, el cel i els fen貌mens meteorol貌gics”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.