fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’estudi del crani del Papa Lluna revela que va ser una persona 芦amb una ment privilegiada禄 que va morir a l’edat de 95 anys

L’estudi del crani del Papa Lluna revela que va ser una persona 芦amb una ment privilegiada禄 que va morir a l’edat de 95 anys

La Diputaci贸 de Castell贸, amb el suport dels ajuntaments de Pen铆scola i Illueca, tanca amb 猫xit les jornades acad猫miques commemoratives del VI Centenari de la mort de Benet XIII, en les quals s’han aportat a m茅s dades noves sobre el constructor templer del castelll.

El Castell de Pen铆scola ha tancat amb 猫xit les jornades acad猫miques commemoratives del VI centenari de la mort del Papa Lluna, que s’han celebrat aquest cap de setmana en la qual va ser seu papal de Benet XIII amb valuoses aportacions d’una elit d’experts en el personatge i en l’猫poca.

Impulsades per la Diputaci贸 de Castell贸, amb la col路laboraci贸 dels ajuntaments de Pen铆scola i d’Illueca, les jornades han comptat amb dues grans prim铆cies aportades pel doctor Salvador Baena, especialista en medicina forense, que s’ha fet eco de pautes de comportament del pont铆fex sobre la base de les 煤ltimes investigacions del crani exposat actualment en una exposici贸 del Museu Alma mater de Saragossa.

Segons el doctor Salvador Baena, els esc脿ners d’煤ltima generaci贸 del crani han revelat, sense cap g猫nere de dubtes, que el Papa Lluna era destre i, a tenor dels estudis obtinguts del c貌rtex prefrontal, va morir a l’edat de 95 anys amb tota la seua ‘reserva cognitiva’, 茅s a dir, que va mantindre la seua intel路lig猫ncia i lucidesa fins al final, per la qual cosa 芦tenia una ment privilegiada禄

Constructor templer

El catedr脿tic en Hist貌ria de l’Art Josep Antoni i Pitarch va revelar, per part seua, el contingut de documents antics, que demostren fefaentment qui va ser el constructor templer del castell i la seua proced猫ncia. Sobre aquest tema,el catedr脿tic ha revelat que Ram贸n Pons l’arquitecte templer que, vingut de terres del Rossell贸, va ser la persona designada per a construir la gran fortalesa de Pen铆scola.

Totes les pon猫ncies es publicaran en unes actes per part del Servei de Publicacions de la Diputaci贸 Provincial, 脿rea inclosa en el departament de Cultura que gestiona la diputada Ruth Sanz.

Derogar l’excomuni贸

Les jornades han comptat tamb茅 amb la seua part reivindicativa, sol路licitant que siga derogada l’excomuni贸 de Benet XIII. En paraules de J. Bautista Sim贸, president de l’Associaci贸 Amics del Papa Lluna, “no hi ha persona que trobe en Benet XIII un error en els seus plantejaments jur铆dics ni en els seus comportaments: hauria de ser retirada l’excomuni贸; era un bon cat貌lic”.

Reproducci贸 culin脿ria

El fermall d’or va ser una reproducci贸 culin脿ria de l’猫poca a c脿rrec de la prestigiosa cuinera Carmen Guillemot que es va poder degustar en les antigues cuines de l’edifici medieval. Guillemot es va basar en un equip d’assessors hist貌rics, arribats recentment dels Arxius Secrets Vaticans, per a elaborar els plats medievals que se servien en la taula de Pedro de Lluna i els seus il路lustres reunits.

El personatge val la pena”, ha sintetitzat Ester Forner, directora del Castell i coordinadora d’una jornades que han comptat amb el suport i finan莽ament de la Diputaci贸 de Castell贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.