fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’exposició ‘Hazañas bélicas’ de l’Equipo Realidad de Borriana centra les Jornades Memorial Democràtic 2021

L’exposició ‘Hazañas bélicas’ de l’Equipo Realidad de Borriana centra les Jornades Memorial Democràtic 2021

La mostra consta de 58 quadres pintats a l’oli, 9 olis sobre cartó, 5 litografies i tres serigrafies, i es podrà visitar fins al 23 de maig.

L’exposició pictòrica Hazañas Bélicas, de l’Equipo Realidad, va obrir ahir de vesprada les portes i podrà ser visitada fins al proper 23 de maig en la sala d’exposicions del CMC la Mercè amb totes les garanties sanitàries, ja que disposa de les mesures i protocols adaptats a la normativa vigent.

En la inauguració de l’exposició, produïda conjuntament entre l’Ajuntament de Borriana i el de Sumacàrcer, van participar l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, l’alcalde de Sumarcàrcer, David Pons, el regidor de Cultura, Vicent Granel, i el comissari de la mostra, Aureli Doménech. Hazañas Bélicas forma part dels actes programats per l’Ajuntament emmarcats en les Jornades Memorial Democràtic que s’hi van haver d’ajornar com a conseqüència de les mesures sanitàries, i que han estat reubicats.
La sèrie Hazañas Bélicas consta de 58 quadres pintats a l’oli, 9 olis sobre cartó, 5 litografies i tres serigrafies. Aquesta sèrie abraça el període de 1973 a1976, en què l’Equipo Realidad va aplicar el filtre de la “memòria no viscuda”, i es tracta de l’única sèrie pictòrica que resumeix tota la seua trajectòria i l’activitat plàstica.
La mostra arranca amb la producció de mitjans dels anys 70 de l’Equipo Realidad format per Joan Cardells i Jorge Ballester, grup que va mantindre una actitud d’avantguarda de l’art valencià i que ha articulat la història de l’art des de mitjans del segle XX fins ara. La selecció de peces d’aquesta etapa deixa vore la intensitat conceptual, el rigor ideològic i l’honestedat estètica amb treballs marcats pel compromís amb la situació social, política, econòmica i cultural de l’Espanya predemocràtica.
El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que l’any passat se suspengueren les jornades del Memorial Democràtic per la situació sanitària, i, “encara que enguany les hem ajornades, pensem que és d’obligat compliment seguir amb la celebració perquè es tracta d’una oportunitat única per a poder gaudir d’una exposició d’aquest nivell a la nostra ciutat”.

L’Equipo Realidad

Equipo Realidad va ser un grup d’artistes plàstics format per Joan Cardells (València, 1948-2019) i Jorge Ballester (València, 1941- 2014). S’inicià en 1966 i es va mantindre actiu fins a 1976, després de l’inici de la Transició espanyola. Van formar part del corrent valencià Crònica de la Realitat, un moviment de figuració crítica d’estètica pop que es va desenvolupar en els anys seixanta.

En les seues obres es tractaven temes com el consumisme, l’opressió política, els falsos convencionalismes dels mass media, la funció de l’art o el paper de la dona en la societat. Tot açò representat amb una important càrrega satírica i de denúncia al règim franquista i amb una visió antimercat, ja que la seua meta no era el reconeixement del públic. El distintiu a l’hora de fer la seua obra va ser sempre “El que ens interessa no és la realitat sinó la seua imatge”.
Van realitzar més de 100 exposicions, tant col·lectives com individuals. La majoria d’obres exposades estan a Espanya, destaquen les que pertanyen al fons del Museu Reina Sofia i la important col·lecció de quadres que posseeix l’IVAM, a més de museus internacionals i col·leccions particulars. L’exposició estarà oberta fins al 23 de maig.

Mesures

Les dotacions culturals en què se celebren els espectacles, actes i activitats programades per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Borriana compleixen les mesures establertes per la Generalitat per a les instal·lacions culturals pel que fa a l’aforament, protocols i mesures per evitar contagis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.