fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Hospital General d’Alacant implanta la seqüenciació massiva per a millorar el diagnòstic i tractament del càncer

L’Hospital General d’Alacant implanta la seqüenciació massiva per a millorar el diagnòstic i tractament del càncer

Més de 200 pacients s’han beneficiat d’esta tècnica al mig any d’activitat.

El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital General Universitari d’Alacant ha sigut el primer de caràcter públic de la província d’Alacant a incorporar la seqüenciació massiva de segona generació o ‘next generation sequencing’ (NGS), amb la finalitat de millorar la personalització del tractament dels pacients amb càncer.

Este sistema ha permés l’anàlisi de més de 200 tumors des de la seua implantació, fa mig any. Els més freqüents han sigut de pulmó, colorectal, mama i pediàtrics, entre altres.

“L’adquisició de l’última tecnologia en l’àmbit de la caracterització genòmica ens està permetent avançar en la denominada medicina de precisió, que suposa oferir un major nombre d’opcions terapèutiques als pacients, segons la mena de tumor i les alteracions genètiques que presenten. Tot això amb l’objectiu d’augmentar la supervivència dels pacients amb càncer”, ha remarcat el cap del Servei d’Anatomia Patològica, el doctor Ignacio Aranda.

Esta tècnica permet la seqüenciació de milions de fragments d’ADN, per la qual cosa és capaç de determinar les alteracions de gens amb una major fiabilitat i rapidesa, reduint el temps d’anàlisi, així com els costos.

“Un dels objectius de l’Anatomia Patològica és el diagnòstic oncològic i, mitjançant esta tecnologia, en un termini entre cinc i deu dies, aproximadament, es pot disposar de resultats fidedignes sobre cada tumor que examinem. La incorporació d’esta tecnologia no hauria sigut possible sense la implicació i compromís del personal tècnic (Tècnics Superiors d’Anatomia Patològica), que està altament qualificat en el nostre servei”, ha apuntat la cap de Secció d’Anatomia Patològica i responsable de l’Àrea de Diagnòstic Molecular, Cristina Alenda.

Alenda ha assenyalat que en una única reacció es poden estudiar fins a 160 gens, per la qual cosa substitueix a les tècniques basades en l’estudi d’un únic gen.

L’augment del nombre de gens a estudi “permet detectar alteracions genètiques que, d’una altra forma, no es trobarien, incrementant les possibilitats diagnòstiques, pronósticas i terapèutiques per a aquells pacients amb alteracions poc freqüents. Esta informació serà determinant perquè els professionals del Servei d’Oncologia Mèdica puguen dissenyar una estratègia terapèutica individualitzada per a cada pacient”, ha subratllat el doctor Aranda.

A més, el sistema inclou un programari que busca assajos clínics oberts, tant nacionals com internacionals, per a marcadors concrets, augmentant les opcions terapèutiques per a determinades alteracions.

El Servei d’Anatomia Patològica preveu aplicar esta tecnologia a la biòpsia líquida, que permet confirmar o descartar la presència d’alteracions genòmiques tumorals en la sang, i actua com a complement del procés diagnòstic oncològic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.