L’alcaldessa envia cartes a diferents administracions i entitats per a impulsar accions que generen noves oportunitats.
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, insta a sumar esforços entre administracions i entitats públiques “per a continuar promovent polítiques d’igualtat que generen oportunitats de desenvolupament i contribuïsquen a eliminar barreres socials que encara hui dia discriminen les dones residents en el món rural”.
Amb aquest objectiu, Marco ha enviat cartes a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), a la Universitat Jaume I (UJI), a la Generalitat, al Govern d’Espanya i a la Comissió Europea instant a adherir-se a la proposta de declaració del mes d’octubre com a Mes de la Dona Rural i a la Declaratòria de les Dones Rurals d’Amèrica Llatina i el Carib, per a ampliar així la visibilitat d’una problemàtica i avançar cap a una igualtat real.
Cada 15 d’octubre es commemora a nivell mundial el Dia de les Dones Rurals. Va ser establit per l’Assemblea General de Nacions Unides en la seua resolució 62/136, de data 18 de desembre de 2007. En aqueix document es reconeix la funció i contribució decisives de la dona rural, inclosa la dona indígena, en la promoció del desenvolupament agrícola i rural, de la millora de la seguretat alimentària i l’erradicació de la pobresa rural. “Però la realitat exigeix que l’efemèride no haja de cenyir-se a una única jornada, si no que cal estendre-la, i amb l’objectiu d’ampliar la visibilitat d’aquesta problemàtica, apel·le a la col·laboració de les institucions competents en el desenvolupament de la igualtat”, ha ressaltat la primera *edila.
En la missiva, l’alcaldessa ressalta el treball de la Xarxa Iberoamericana de Municipis per la Igualtat de Gènere (Rimig) en la mateixa direcció, amb la idea de sumar esforços i donar suport a iniciatives locals a favor de la igualtat. Una xarxa, de la qual Marco és vicepresidenta, que es constitueix com a espai de diàleg per a la generació d’accions, estratègies i recursos per a avançar en el desenvolupament local de les ciutats des de la perspectiva de gènere.
L’alcaldessa també incideix en el seu escrit en què l’objectiu de la igualtat ha de ser “constant i permanent”. “Els drets humans han d’estendre’s en les societats desenvolupades i democràtiques per a garantir les oportunitats de desenvolupament individual i col·lectiu de totes les persones, però especialment en els territoris amb més obstacles socials, econòmics i culturals per a aconseguir-ho. La defensa de la igualtat d’oportunitats ha de liderar l’agenda política del segle XXI”, ressalta.
En aquesta línia, la carta inclou dades d’ONU Dones, que indiquen que menys del 20% dels propietaris de terres a tot el món són dones i que en les zones rurals la diferència salarial de gènere arriba al 40%. També posen l’accent que reduir la bretxa en les taxes de participació de la força laboral entre homes i dones en un 25% per a l’any 2025 podria augmentar el PIB mundial en un 3,9%. I si les dones de les zones rurals tingueren el mateix accés als actius agrícoles, l’educació i els mercats que els homes, es podria augmentar la producció agrícola i reduir el nombre de persones que pateixen fam en 100-150 milions.