fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Marco reivindica la figura de Matilde Salvador com una “castellonenca universal”

Marco reivindica la figura de Matilde Salvador com una “castellonenca universal”

Ahir es va complir el centenari del naixement de la compositora.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha evocat la figura de la compositora i pintora Matilde Salvador com “una castellonenca universal” i “una dona que va estimar esta terra i va portar el nom de la ciutat pertot arreu”. Hui s’ha complit el centenari del naixement de la que va ser la primera Filla Predilecta de la ciutat de Castelló. Un acte d’homenatge ciutadà celebrat en l’IES que porta el seu nom ha sigut el primer acte públic en la seua memòria.

“En temps en els quals la dona no tenia presència ni reconeixement social, Matilde Salvador es va impulsar a través de la cultura”, ha recordat l’alcaldessa, qui ha reivindicat el seu castellonerisme i el seu talent. “Les dones del segle XXI seguim tenint una referència en Matilde Salvador”, ha dit.

Filla de Matilde Segarra, una pintora coetània de Porcar, i de Josep Salvador, violinista i promotor de la Societat Filharmònica i del Conservatori de Castelló, va destacar des de xicoteta en la música i les arts. Va estudiar piano amb la seua tia Joaquina i composició amb Vicent Asencio, amb qui després es va casar. Als 12 anys va començar a compondre peces de violí i piano.

En 1937, amb 19 anys, va rebre el Premi Musical del País Valencià i en 1943 va mostrar el seu potencial creador amb ‘La Filla del Rei Barbut’, una òpera sobre un text de Manuel Segarra Ribés, inspirat en el ‘Tombatossals’ de Pasqual Tirado. Després completaria una trajectòria extraordinària amb desenes d’obres. Entre elles, el Betlem de la Pigà, la Missa de Lledó i ‘Vinatea’, la primera òpera estrenada en el Teatre del Liceu de Barcelona per una dona.

A més de la música i les arts, Salvador va ser una defensora de la identitat valenciana i dels valors cívics, compromesa amb la cultura i la llengua. L’aportació excepcional a la música i a les arts va ser recompensada en vida amb el premi Valencià de l’Any de la Fundació Huguet (1996), la Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana (1997), la Medalla d’Or de la UJI (1998), el nomenament com a Filla Predilecta de Castelló (2003) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2005).

Leave a Reply

Your email address will not be published.