fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Moliner adquireix el compromís mediambiental de les províncies europees per a lluitar contra la despoblació

Moliner adquireix el compromís mediambiental de les províncies europees per a lluitar contra la despoblació

La Trobada Política de Partenalia a Orense aprova una declaració per a afavorir el desenvolupament sostenible del territori.

Javier Moliner, des de la presidència de Partenalia, major lobby de províncies europees, ha aprofitat la Trobada Política celebrada a Orense per a arrancar el compromís de les administracions provincials amb el medi ambient i amb l’impuls de polítiques i iniciatives que afavorisquen un desenvolupament sostenible del territori i, per tant, “més i millors recursos en la lluita contra la despoblació rural”.

Un compromís materialitzat en un acord interprovincial per la Sostenibilitat que, tal com ha destacat Moliner, sota el títol de ‘Declaració d’Orense 2020’ “ambiciona convertir-se en el marc de referència dels integrants de Partenalia que advoquen a favor la sostenibilitat, la transparència en la gestió pública i la lluita contra el canvi climàtic”.

I fer-ho para, ha explicat el president d’esta xarxa internacional de províncies amb interlocució directa amb Brussel·les, “incentivar un desenvolupament sostenible del territori que permeta el progrés promovent l’equilibri ambiental, social i econòmic de les polítiques a implementar”.

En este sentit, i davant la “ferma necessitat de convertir els recursos mediambientals del nostre món rural en eines per a lluitar contra la seua despoblació”, Moliner ha qualificat d'”imprescindible que els governs provincials, com a administracions més pròximes al territori, ens posicionem cada dia per a poder defensar millor als ciutadans”.

Campanya Repoblem
“I ho fem, -ha sumat el president de Partenalia, pensant que estos compromisos ambicionen que el futur dels qui han triat lliurement viure en el món rural explique cada vegada amb més possibilitats de tirar endavant amb moltíssims més recursos i serveis”.

D’esta manera, igual que ja va fer en una trobada amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en traslladar-li la necessitat que la Unió Europea adquirisca un major compromís a l’hora de combatre la despoblació rural, Moliner situa el desenvolupament sostenible i el repte sociodemogràfic en l’epicentre de la política europea “per a involucrar a totes les administracions davant eixe gran objectiu estratègic de la Diputació que és la consolidació de la població a l’interior”.

Cal recordar que al llarg d’enguany el Govern Provincial destinarà més de 30 milions d’euros, un 21% del seu pressupost “a implementar accions i iniciatives estratègiques que doten de més i millors recursos i serveis a les zones rurals, igualen les oportunitats amb la costa i promoguen oportunitats laborals i la consolidació empresarial”.

Decàleg de compromisos
Respecte a la declaració d’Orense, el decàleg compromisos adquirits per les províncies europees fins a 2020 és el següent:

1.- Enfortir els mecanismes institucionals, jurídics i financers adequats per a aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador dels nostres territoris.

2.- Promoure un enfocament dinàmic, interactiu i multisectorial de la gestió dels recursos públics abastant consideracions polítiques, econòmiques, socials, tecnològiques, ecològiques i legals.

3.- Promoure l’ús d’energies netes i renovables, així com millorar l’eficiència en la gestió i la seva sostenibilitat a llarg termini aconseguint per tant la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

4.- Integrar mesures de protecció i conservació dels recursos hídrics garantint l’accés de subministrament i qualitat per als nostres ciutadans.

5.- Millorar i sostenir l’eficiència en l’aprofitament dels recursos a través de nous models de producció i gestió centrats en l’economia circular.

6.- Convertir els riscos i amenaces derivats del canvi climàtic en oportunitats de creixement verd.

7.- Impulsar iniciatives de normalització del govern obert, centrades en la transparència de la gestió política, la participació dels ciutadans en la gestió pública i la rendició de comptes.

8.- Publicar de forma oberta totes les dades referents a les polítiques mediambientals de manera que puguen ser re utilitzables per la societat per a generar riquesa.

9.- Crear les eines i mecanismes necessaris perquè els veïns participen amb les seues idees i propostes en la presa de decisions generant impactes positius en la comunitat local.

10.- Apoderament dels col·lectius socials més vulnerables per a aconseguir comunitats lliures, inclusives, cohesionades i equitatives.

Leave a Reply

Your email address will not be published.