fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Morella homenatjar脿 a les v铆ctimes dels camps de concentraci贸 de Mauthausen

Morella homenatjar脿 a les v铆ctimes dels camps de concentraci贸 de Mauthausen

Este mat铆 ha tingut lloc una xerrada a l’IES Els Ports sobre estos camps on van ser exterminades milers de persones.

Morella homenatjar脿 a les v铆ctimes dels camps de concentraci贸 nazis de Mauthausen amb diferents activitats durant l’any. D’esta manera, l’ajuntament i l’IES Els Ports, amb la col路laboraci贸 de l’Associaci贸 Amical de Mauthausen continuen amb este projecte per a con茅ixer esta part de l’holocaust que van patir 21 ve茂ns de la comarca.

Aix铆, avui s’ha realitzat una xerrada a l’institut acompanyada d’un documental on es mostren imatges del camp quan va ser alliberat. A m茅s, s’est脿 organitzant un viatge a Mauthausen amb alumnes de diferents instituts i representants municipals de Pego, Tur铆s, Bunyol, Benaguard, X脿tiva i Morella. Tamb茅, cal recordar que l’IES Els Ports va guanyar el I Concurs Educatiu de Projectes Educatius sobre Holocaust i Valors l’any 2017.

L’alcalde de Morella, Rhams茅s Ripoll茅s, ha destacat que “esta part de la hist貌ria cal con茅ixer-la millor, ja que molts ve茂ns de la zona en van formar part”. L’edil ha afegit que “la mem貌ria hist貌rica 茅s fonamental perqu猫 les barb脿ries del passat no tornen a repetir-se”. Rhams茅s ha comentat que “estem preparant diferents activitats al voltant d’este tema com un viatge amb alumnes de l’IES a Mauthausen i posteriors xerrades i exposicions”.

La xerrada d’este mat铆 ha estat a c脿rrec d’Adri谩n Blas M铆nguez Anaya, Delegat de l’Associaci贸 Amical a la Comunitat Valenciana, el qual ha explicat que “茅s la segona volta que es realitza este viatge i que l’ajuntament de Morella s’ha bolcat des del principi en este tema”. A m茅s, ha remarcat que “l’homenatge que es realitzar脿 a Mauthausen amb motiu de l’aniversari de l’alliberament comptar脿 amb la participaci贸 dels instituts, amb alumnes i professorat, aix铆 com de representants municipals de Pego, Tur铆s, Bunyol, Benaguard, X脿tiva i Morella”.

Cal assenyalar que Mauthausen va ser un dels camps de concentraci贸 m茅s cruels en la Segona Guerra Mundial, ja que per este van passar 200.000 persones, de les que van ser assassinades 120.000. Entre elles, vint-i-un ve茂ns de diferents pobles de la zona com s贸n Ares, Benassal, Castell de Cabres, Culla, Cinctorres, Forcall, Morella, Portell, Sorita, Vallibona i Villores.

L’any 2015 es van complir 70 anys de l’alliberament del camp de concentraci贸 de Mauthausen i es van realitzar diferents activitats per tal d’homenatjar a les v铆ctimes i con茅ixer esta part de la hist貌ria. Aix铆, durant este any es van realitzar confer猫ncies, exposicions, un cicle de cinema i un acte institucional en el qual es va instal路lar una placa commemorativa. D’esta manera, les entitats involucrades en el projecte continuen col路laborant i una mostra d’esta col路laboraci贸 茅s tota l’activitat programada per al 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.