fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Nius artificials per als falciots per lluitar contra el mosquit tigre a Benicarló

Nius artificials per als falciots per lluitar contra el mosquit tigre a Benicarló

La Regidoria de Medi Ambient, en col·laboració amb l’associació ecologista Apnal, ha rehabilitat espais per a la nidificació dels falciots. La supervivència d’aquestes aus és vital per a la lluita contra plagues com la del mosquit tigre i altres insectes.

Des del passat mes de desembre, la Regidoria de Medi Ambient i l’associació ecologista Apnal treballen per donar solució a la nidificació d’una colònia de falciots a Benicarló que, degut a unes obres de rehabilitació d’un edifici, s’havia posat en perill. En concret, ha estat a la plaça dels Telers que s’han instal·lat diversos nius artificials que serviran perquè les aus, de tornada del continent africà, puguen nidificar en l’espai on ho han fet sempre, atés que són ocells molt fidels al lloc de nidificació.

Després de demanar el pertinent permís als propietaris, s’han col·locat nius de dos tipus: uns elaborats a base de palets de fusta i suro recobert d’una pintura blanca no tòxica, i uns altres de fusta. «En realitat -ha dit el regidor de Medi Ambient, Ximo Bueno-, hem intentat imitar al màxim els espais que han utilitzat sempre els falciots perquè no noten tant la diferència. Estarem pendents per vore com reaccionen». Per la seua banda, Quique Luque, en representació d’Apnal, ha assenyalat que «ens hem hagut d’avançar una mica a les dates perquè, degut al canvi climàtic, els falciots ja no tardaran a tornar de l’Àfrica i buscaran el seu lloc de nidificació».

L’interés en què els falciots nidifiquen a Benicarló se centra bàsicament en el fet que aquests ocells són un element imprescindible en la lluita biològica contra plagues com les del mosquit tigre. «Si aconseguim que els falciots es troben a gust en les noves cases tenim assegurats uns depredadors naturals del mosquit tigre», ha recalcat el regidor de Medi Ambient. «Hem d’aprofitar tots els instruments que ens dóna la naturalesa per a lluitar contra les plagues d’insectes».

Per tal de assegurar la pervivència dels llocs de nidificació, des d’Apnal s’ha demanat a l’Ajuntament una normativa municipal que establisca mesures correctores de caràcter obligatori a l’hora de fer rehabilitacions d’edificis, en el sentit que si una reforma d’una casa afecta a un espai de nidificació d’aus protegides, els propietaris estiguen obligats a respectar aquells espais.

Benicarló és el primer municipi on l’Ajuntament s’ha implicat a fons en la protecció dels espais de nidificació dels falciots.

Leave a Reply

Your email address will not be published.