fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Sagunt s’adherix a la Campanya de vigilància i control del transport escolar

Sagunt s’adherix a la Campanya de vigilància i control del transport escolar

Durant la campanya els agents intensificaran les inspeccions sobre els vehicles destinats al transport escolar, comprovant que les autoritzacions i documents que han de tindre estos vehicles siguen els correctes per a la prestació del servici.

L’Ajuntament de Sagunt, a través de la Policia Local, s’adherix a la Campanya de vigilància i control del transport escolar a sol·licitud de la Direcció General de Trànsit, donada la sensibilitat del nostre municipi amb aquells més vulnerables en l’àmbit de la seguretat viària, els xiquets i xiquetes, per la qual cosa al llarg de la setmana es realitzaran controls específics d’este tipus de transports en diferents punts de la ciutat.

Durant el desenvolupament de la campanya, que es durà a terme entre el 30 de novembre i el 4 de desembre, els agents intensificaran les inspeccions de vehicles destinats al transport escolar, comprovant que les autoritzacions i documents que han de tindre estos vehicles siguen els correctes per a la prestació del servici. Així mateix, els agents verificaran que les condicions tècniques i elements de seguretat del vehicle són els que exigix la normativa, així com els requisits especials que ha de complir el propi conductor, com són el permís de conducció o els temps de conducció i de descans.

En este sentit, la regidora de Policia Local, Natalia Antonino, ha destacat el compromís inequívoc de la nostra ciutat amb tots i cadascun dels aspectes relacionats amb la seguretat viària, «en la qual, per descomptat, els més xicotets són una prioritat, amb l’objectiu de fer de Sagunt una ciutat segura en tots els àmbits. Cal recordar que Sagunt té una comunitat escolar que ronda els 10.000 alumnes, per la qual cosa qualsevol aspecte que millore la seua seguretat és una oportunitat de millora per la qual estem disposats a treballar».

En general, durant l’any més de 600.000 alumnes utilitzen diàriament un autobús escolar, segons dades de l’Observatori del Transport de Viatgers per Carretera, així i tot, les taxes d’accidentalitat són mínimes. La seguretat és la màxima prioritat i les xifres de sinistralitat anuals reflectixen que este és un sector segur.

El 90% dels accidents que es produïxen durant el transport escolar tenen lloc, en el moment de pujar o baixar del vehicle, o just en els instants immediats, i en molts casos es tracta d’atropellaments causats per una distracció del menor, del conductor del transport escolar, de pares i mares o acompanyants. Prop de 17.000 autobusos (al voltant d’un 40% de tota la flota privada) realitzen servicis de transport escolar.

Segons la DGT, la velocitat inadequada i les distraccions són les principals causes dels accidents en els quals estan implicats este tipus de vehicles. L’interés de la DGT perquè els menors vagen correctament seguts i amb el cinturó de seguretat o el dispositiu de retenció infantil adequat al seu pes, talla i edat és tal que un dels indicadors de seguiment de les línies bàsiques de l’Estratègia de Seguretat viària 2011-2020, aprovada el febrer de 2011 pel Consell de Ministres, és que no hi haja cap menor mort sense sistema de retenció infantil.

Un menor sense cap tipus de retenció multiplica per cinc les possibilitats de patir lesions mortals. Nou de cada deu lesions infantils greus o mortals, podrien haver-se evitat si s’haguera utilitzat este tipus de dispositiu.

D’altra banda, les claus perquè els més xicotets vagen segurs en l’autobús escolar són, en primer lloc, no parar-se mai darrere de l’autobús, esperar el senyal del conductor i creuar sempre almenys tres metres per davant. I, en segon lloc, dins de l’autobús, mantindre’s segut i amb el cinturó posat, no córrer en arribar, ni en eixir i obeir el conductor i el monitor.

Finalment, les recomanacions que marca la DGT a les empreses del sector són, d’una banda, recordar als passatgers la importància d’utilitzar el cinturó quan estiga disponible i, d’altra banda, desenvolupar un protocol de seguretat, que informe als passatgers com comportar-se en cas d’accident així com projectar, abans o durant el trajecte, consells de seguretat en format audiovisual.

D’altra banda, als usuaris se’ls recomana que, sempre que siga possible hauran de triar autocars que incorporen cinturons de seguretat i evitar posar-se dempeus durant un desplaçament.

Finalment, les associacions de pares hauran de comprovar la seguretat dels vehicles de transport escolar així com sol·licitar al centre la contractació d’autobusos amb cinturons i comprovar que un monitor acompanya els xiquets i xiquetes durant el trajecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.