fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Sanitat activa el Pla Nacional d’Accions Preventives contra els Efectes de l’Excés de Temperatures

Sanitat activa el Pla Nacional d’Accions Preventives contra els Efectes de l’Excés de Temperatures

Romandrà activat en tot el territori nacional entre l’1 de juny i el 15 de setembre.

El Ministeri de Sanitat ha activat el Pla Nacional d’Accions Preventives contra els Efectes de l’Excés de Temperatures.

El Pla romandrà activat des de l’1 de juny fins al pròxim 15 de setembre. A més existix un seguiment en els quinze dies previs i el mes posterior a este període per al cas que fóra necessària una activació del Pla Nacional a causa d’unes temperatures anormalment elevades que requerisquen una activació prèvia o una re-activació del Pla.

L’objectiu del Pla nacional és previndre i mitigar els efectes negatius que la calor excessiva pot tindre sobre la salut dels ciutadans, especialment en els grups de risc o més vulnerables, com ara persones majors, dones gestants, xiquets i malalts crònics, així com en les persones que treballen o realitzen esforços a l’aire lliure.

Per a minimitzar els danys que estes persones poden patir, des del Ministeri de Sanitat s’insisteix en un decàleg de recomanacions generals:

1. Bega aigua o líquids amb freqüència, encara que no senta set i amb independència de l’activitat física que realitze.

2. No abuse de les begudes amb cafeïna, alcohol o grans quantitats de sucre, ja que poden fer perdre més líquid corporal.

3. Encara que qualsevol persona pot patir un problema relacionat amb la calor, preste especial atenció a xiquets xicotets, majors i persones amb malalties que puguen agreujar-se amb la calor i la deshidratació, com les patologies cardíaques.

4. Romanga el major temps possible en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, i refresque’s cada vegada que el necessite.

5. Procure reduir l’activitat física i evitar practicar esports a l’aire lliure en les hores més caloroses (de 12.00 a 17.00).

6. Use roba lleugera, folgada i que deixe transpirar.

7. Mai deixe a cap persona en un vehicle estacionat i tancat (especialment a xiquets, ancians o malalts crònics).

8. Consulte al seu metge davant símptomes que es prolonguen més d’una hora i que puguen estar relacionats amb les altes temperatures.

9. Mantinga les seues medicines en un lloc fresc; la calor pot alterar la seua composició i els seus efectes.

10. Faça menjars lleugers que ajuden a reposar les sals perdudes per la suor (ensalades, fruites, verdures, sucs, etc.).

Una de les actuacions prioritàries del Pla és la d’alertar a les autoritats sanitàries i als ciutadans amb la suficient antelació de possibles situacions de risc. Per a això, el Ministeri de Sanitat facilitarà diàriament a les Comunitats Autònomes les prediccions de temperatures (màximes i mínimes) elaborades per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Aquesta informació també estarà disponible per als ciutadans en la pàgina web del Ministeri.

El Pla té en compte les següents variables meteorològiques: les temperatures màximes i mínimes previstes a cinc dies, les temperatures màximes i mínimes registrades el dia anterior al de la data de la predicció i les temperatures llindars màximes i mínimes, establides sobre la base d’estudis epidemiològics que han permés relacionar l’excés de temperatura i la mortalitat. A més, es considera la persistència en el temps de l’excés de temperatura com a factor de risc per a la salut. L’assignació dels nivells es realitza utilitzant els següents criteris:

• El nivell 0 (verd), d’absència de risc, es dóna quan es preveu que en cap dia dels següents cinc dies consecutius, siguen superades les temperatures llindars.

• El nivell 1 (groc), de baix risc, s’espera que 1 o 2 dies dels següents cinc dies consecutius, siguen superades les temperatures llindars.

• El nivell 2 (taronja), de risc mitjà, s’espera que 3 o 4 dies dels següents cinc dies consecutius, siguen superades les temperatures llindars.

• El nivell 3 (roig), d’alt risc, s’activa quan s’espera que se superen les temperatures llindars en cadascun dels cinc dies següents.

Esta informació s’actualitza diàriament en la pàgina web del Ministeri de Sanitat (www.mscbs.es). Els ciutadans, a més, podran subscriure’s fins al 15 de setembre a un servei per a rebre en el correu electrònic i en el telèfon mòbil la predicció de les temperatures i el nivell de risc de la província sol·licitada. L’accés a estes subscripcions es realitza a través de la web del Ministeri en el següent enllaç:
https://www.mscbs.gob.es/excesotemperaturas2020/suscripcion.do

L’any 2019 es va activar el nivell 3 (roig o d’alt risc) del Pla Nacional d’Actuacions Preventives dels efectes dels excessos de temperatures sobre la salut en 48 ocasions, sent la província amb major nombre d’activacions de nivell 3 Granada (12). El dia 21 d’agost va haver-hi un total de 10 províncies en nivell roig simultàniament.

El nivell 2 (taronja o risc mitjà) es va activar en 200 ocasions durant el període d’activació del pla, sent les províncies amb major nombre de nivells taronja Granada (20), Lleida (17) i Saragossa (17). El dia 22 de juliol va haver-hi un total de 18 províncies en nivell taronja simultàniament.

El nivell 1 (groc o de baix risc) es va activar en 505 ocasions, distribuïdes entre 40 capitals de província, sent Saragossa (30) la que major número va comptabilitzar. El 24 de juliol va ser el dia en què major nombre d’alertes grogues es van produir (21 capitals de província simultàniament).

Durant la temporada 2019 va haver-hi un total de 78 dies amb alerta d’algun tipus, sent les províncies amb major nombre d’alertes de qualsevol tipus Granada amb 55 i Saragossa amb 51, seguida de Lleida i Múrcia amb 42. La setmana amb més alertes va ser la compresa entre el 24 i el 30 de juny, amb un total de 80 activacions de nivell 1 (groc), 63 de nivell 2 (taronja) i 11 de nivell 3 (roig).

Leave a Reply

Your email address will not be published.