fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Sostenibilitat dissenya un pla d’actuaci贸 integral per a millorar la vitalitat dels arbres del Ribalta a Castell贸

Sostenibilitat dissenya un pla d’actuaci贸 integral per a millorar la vitalitat dels arbres del Ribalta a Castell贸

Un informe adverteix que el sector del parc amb major afectaci贸 correspon a la reforma del passeig de cotxes per al pas del TRAM

La Regidoria de Sostenibilitat Ambiental de l’Ajuntament de Castell贸, dirigida per Sara Us贸, treballa en un pla d’actuaci贸 integral que permeta millorar l’estat en el qual es troben els arbres del Ribalta. Les actuacions previstes inclouen replantacions, podes espec铆fiques de sanejament adaptades a cada exemplar i “labors de millora de les condicions de ventilaci贸 del s貌l i aix铆 detenir els processos de regressi贸 que s’han detectat en una part de l’arbrat del parc”, segons ha explicat la regidora Sara Us贸.

Aquesta proposta d’actuaci贸 s’ha dissenyat a partir de les recomanacions de l’Estudi d’Avaluaci贸 del Risc dels Pl脿tans del parc Ribalta, encarregat per la mateixa Regidoria per a con猫ixer l’estat en el qual es troben 177 exemplars m茅s vells de pl脿tans d’ombra, els que romanen des de les plantacions inicials en els anys 20 del segle passat, despr茅s de les caigudes de branques registrades en els 煤ltims anys. Aquest informe assenyala problemes com a marcs de plantaci贸 insuficients, podes dr脿stiques practicades fa d猫cades que han causat podriments i, sobretot, alerta de la deterioraci贸 acumulativa del s貌l per compactaci贸, la qual cosa “ha alterat el seu contingut d’oxigen”, segons arreplega l’estudi.

En aquest sentit, adverteix que “el sector amb m茅s afectaci贸 correspon a la recent reforma del Passeig dels Cotxes”, obra realitzada per a permetre el pas del TRAM i que els tribunals van anul路lar.

Per aquest motiu, una de les actuacions que recomana 茅s realitzar labors de millora de les condicions de ventilaci贸 del s貌l. L’edil de Sostenibilitat Ambiental ha explicat que “aquesta actuaci贸 consistir脿 a realitzar perforacions del terreny, allunyades de la zona de degoteig per a no danyar les arrels llenyoses, que permetran obrir xemeneies de ventilaci贸”.

No ser脿 aquesta l’煤nica actuaci贸. Es reposaran aquells arbres que no admeten actuacions i no tenen perspectiva de futur i tamb茅 es realitzaran actuacions extraordin脿ries de reformaci贸 dels exemplars amb risc considerable i alteracions estructurals greus. Les podes espec铆fiques s’aplicaran en aquells exemplars en els quals s’han detectat branques que presenten un risc elevat de fractura i es recomana un seguiment espec铆fic dels exemplars catalogats dins del nivell tolerable de risc per貌 amb una vitalitat baixa per a detectar qualsevol canvi i actuar en conseq眉猫ncia. Finalment, en el cas dels arbres dins d’un nivell acceptable de risc i amb la vitalitat normal o mitjana no es correspon cap actuaci贸 espec铆fica, simplement el manteniment ordinari.

Us贸 ha destacat que aquestes actuacions, que ha servit per a realitzar un estudi detallat de 177 exemplars del Ribalta in猫dit fins ara en el parc, “persegueix millorar el patrimoni arbori d’un pulm贸 verd tan emblem脿tic com el Ribalta, que a m茅s t茅 un valor hist貌ric, social i cultural afegit a l’ambiental”.

Aquestes actuacions se sumen a altres intervencions previstes per a real莽ar el parc Ribalta com les obres a executar permetran instal路lar un quiosc-bar amb terrassa en la caseta del pou i situar banys p煤blics en la planta baixa del colomar, al voltant de l’estany, amb l’objectiu de potenciar el seu 煤s social.

Leave a Reply

Your email address will not be published.