Un informe adverteix que el sector del parc amb major afectació correspon a la reforma del passeig de cotxes per al pas del TRAM
La Regidoria de Sostenibilitat Ambiental de l’Ajuntament de Castelló, dirigida per Sara Usó, treballa en un pla d’actuació integral que permeta millorar l’estat en el qual es troben els arbres del Ribalta. Les actuacions previstes inclouen replantacions, podes específiques de sanejament adaptades a cada exemplar i “labors de millora de les condicions de ventilació del sòl i així detenir els processos de regressió que s’han detectat en una part de l’arbrat del parc”, segons ha explicat la regidora Sara Usó.
Aquesta proposta d’actuació s’ha dissenyat a partir de les recomanacions de l’Estudi d’Avaluació del Risc dels Plàtans del parc Ribalta, encarregat per la mateixa Regidoria per a conèixer l’estat en el qual es troben 177 exemplars més vells de plàtans d’ombra, els que romanen des de les plantacions inicials en els anys 20 del segle passat, després de les caigudes de branques registrades en els últims anys. Aquest informe assenyala problemes com a marcs de plantació insuficients, podes dràstiques practicades fa dècades que han causat podriments i, sobretot, alerta de la deterioració acumulativa del sòl per compactació, la qual cosa “ha alterat el seu contingut d’oxigen”, segons arreplega l’estudi.
En aquest sentit, adverteix que “el sector amb més afectació correspon a la recent reforma del Passeig dels Cotxes”, obra realitzada per a permetre el pas del TRAM i que els tribunals van anul·lar.
Per aquest motiu, una de les actuacions que recomana és realitzar labors de millora de les condicions de ventilació del sòl. L’edil de Sostenibilitat Ambiental ha explicat que “aquesta actuació consistirà a realitzar perforacions del terreny, allunyades de la zona de degoteig per a no danyar les arrels llenyoses, que permetran obrir xemeneies de ventilació”.
No serà aquesta l’única actuació. Es reposaran aquells arbres que no admeten actuacions i no tenen perspectiva de futur i també es realitzaran actuacions extraordinàries de reformació dels exemplars amb risc considerable i alteracions estructurals greus. Les podes específiques s’aplicaran en aquells exemplars en els quals s’han detectat branques que presenten un risc elevat de fractura i es recomana un seguiment específic dels exemplars catalogats dins del nivell tolerable de risc però amb una vitalitat baixa per a detectar qualsevol canvi i actuar en conseqüència. Finalment, en el cas dels arbres dins d’un nivell acceptable de risc i amb la vitalitat normal o mitjana no es correspon cap actuació específica, simplement el manteniment ordinari.
Usó ha destacat que aquestes actuacions, que ha servit per a realitzar un estudi detallat de 177 exemplars del Ribalta inèdit fins ara en el parc, “persegueix millorar el patrimoni arbori d’un pulmó verd tan emblemàtic com el Ribalta, que a més té un valor històric, social i cultural afegit a l’ambiental”.
Aquestes actuacions se sumen a altres intervencions previstes per a realçar el parc Ribalta com les obres a executar permetran instal·lar un quiosc-bar amb terrassa en la caseta del pou i situar banys públics en la planta baixa del colomar, al voltant de l’estany, amb l’objectiu de potenciar el seu ús social.