
L’alcaldessa recorda que l’ajuntament té les mans lligades per poder realitzar qualsevol actuació pal·liativa que millore la prevenció de la inundabilitat de 800 habitatges.
L’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marquès, ha mostrat la seua satisfacció pel pas que ha donat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en la regulació i solucions a la inundabilitat a la zona sud del municipi, concretament en el Quadro de Santiago. “Marquès ha recordat que “la conselleria té sobre la seua taula fa dos anys l’obligació de resoldre la delimitació física de la zona protegida com a aiguamoll al catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana”.
L’informe que ha licitat la Confederació Hidrogràfica haurà d’aportar un estudi d’antecedents administratius i concessions, un estudi de caracterització hidrogeològica i un estudi hidrològic i hidràulic. Finalment, l’empresa que aconseguisca el contracte haurà de, sobre la base d’estos estudis, aportar tres solucions valorades per poder mantenir l’ús actual de la zona i, al mateix temps, respectar la protecció natural de l’aiguamoll.
Marquès ha assenyalat que “estem davant un pas més que ens acosta a la solució, però encara la veiem molt lluny, sobretot, perquè mentre la conselleria no adopta una decisió, serà difícil saber fins a quin extrem es podrà aplicar una solució hidràulica o una altra. A més, finalment, haurà de ser el ministeri qui decidisca com serà la més idònia valorant el seu cost d’implantació, el cost de manteniment, els impactes que genere i el seu valor ambiental”.
L’alcaldessa ha demanat “celeritat i determinació” a la conselleria “perquè els veïns puguen dormir tranquils, perquè cada vegada que plou, se’ls inunden les seues cases i això no és just, perquè ells van construir les seues cases sobre terreny dessecat legalment i amb autorització des de fa quaranta anys”.
Maqués ha demanat també que, mentre es realitza l’informe i la conselleria decideix delimitar l’aiguamoll, seria un pas important que es permetés a l’ajuntament actuar per drenar els terrenys i evitar mals majors. Ara, este drenatge, que és totalment legal, està inactiu i a més, moltes canalitzacions deteriorades per actes vandàlics sense que hàgem pogut entrar a reparar-les per falta de l’autorització de la Generalitat.