fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Una eina basada en la intel路lig猫ncia artificial permet detectar autom脿ticament patologies en radiografies de t貌rax i validar els seus resultats amb l’an脿lisi d’informes m猫dics

Una eina basada en la intel路lig猫ncia artificial permet detectar autom脿ticament patologies en radiografies de t貌rax i validar els seus resultats amb l’an脿lisi d’informes m猫dics

El nou sistema intel路ligent de suport al radiodiagn貌stic, basat en t猫cniques de computaci贸 d’intel路lig猫ncia artificial (IA) i en el tractament de grans volums de dades (big data), t茅 per objectiu identificar la patologia urgent en radiografies de t貌rax en adults.

Un equip de recerca de la Universitat Jaume I de Castell贸 i la Fundaci贸 per al Foment de la Recerca Sanit脿ria i Biom猫dica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), amb la col路laboraci贸 del Servei de Radiodiagn貌stic de l’Hospital General Universitari de Castell贸 (HGUCS), ha desenvolupat una eina per a la detecci贸 autom脿tica de patologies en radiografies de t貌rax聽basada en l’experi猫ncia i els coneixements del personal de radiologia que es validen a partir de l’an脿lisi autom脿tica d’informes m猫dics.

El nou sistema intel路ligent de suport al radiodiagn貌stic, basat en t猫cniques de computaci贸 d’intel路lig猫ncia artificial (IA) i en el tractament de grans volums de dades (big data), t茅 per objectiu identificar la patologia urgent en radiografies de t貌rax en adults i aix铆 prioritzar la realitzaci贸 de l’informe per l’especialista en radiologia, la qual cosa permetria implantar un sistema de triatge radiol貌gic. Amb aix貌 s’espera aconseguir una gesti贸 m茅s 脿gil dels casos urgents procedents del Servei d’Urg猫ncies del HGUCS.

芦El programari combina la intel路lig猫ncia artificial i el聽big data聽per a identificar patologies habituals en radiografies senzilles禄, comenta Manuel F. Dolz Zaragoz谩, investigador del programa Gen-T d’excel路l猫ncia de la Generalitat Valenciana i membre del grup de recerca d’Arquitectures i Computaci贸 d’Altes Prestacions (HPC&A) de la universitat castellonenca.

En opini贸 de Katty Delgado Barriga, radi貌loga de l’Hospital General Universitari de Castell贸 i investigadora de la Fundaci贸 Fisabio, 芦d’aquesta manera, el personal m猫dic pot prioritzar l’atenci贸 dels pacients amb patologies m茅s greus聽i disminuir el temps d’espera dels pacients amb estudis radiol貌gics m茅s senzills禄.

SISTEMA RELIANCE

El programari consta d’un m貌dul per a la detecci贸 de patologies en radiografies de t貌rax, que podr脿 estendre’s en un futur amb altres m貌duls per a la identificaci贸 de patologies en una altra mena d’imatges m猫diques. Per a aix貌, el sistema rep imatges an貌nimes dels centres m猫dics i respon amb una predicci贸 de les patologies trobades. La col路laboraci贸 del personal de radiologia en el desenvolupament ha perm猫s utilitzar els seus coneixements i la seua experi猫ncia per a refor莽ar l’aprenentatge dels algorismes d’intel路lig猫ncia artificial utilitzats.

Aquesta nova eina busca prioritzar la interpretaci贸 d’estudis amb troballes cr铆tiques o urgents, el que permetr脿 optimitzar el triatge de radiografies per a disminuir el temps d’espera de cada informe i aix铆 dinamitzar el circuit de treball intrahospitalari a l’Hospital General Universitari de Castell贸.

En l’actualitat, l’equip investigador ja ha completat la prova de concepte i ha iniciat la fase de validaci贸 en l’entorn real de l’hospital. El programari registrat est脿 dirigit tant a empreses dedicades als processos de teleradiografia com als serveis de radiologia dels hospitals, i es troba en fase de cerca d’un acord de llic猫ncia d’explotaci贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.