fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Urbanisme culmina la tramitació que permetrà licitar les obres de la plaça Josefina López en el Grau de Castelló

Urbanisme culmina la tramitació que permetrà licitar les obres de la plaça Josefina López en el Grau de Castelló

Simó recorda que el nou espai incorporarà àrea de jocs, equipament i arbrat tal com es va arreplegar en Xarxa Oberta.

La tramitació que possibilitarà transformar el solar situat al costat de la piscina Emilio Fabregat del Grau en la plaça Josefina López afronta la recta final. L’aprovació definitiva del programa d’actuació integrada (PAI) i el projecte d’urbanització per a concloure les obres d’urbanització de les unitats d’execució 15 i 81-UE-R per gestió directa permetrà licitar les obres a la fi d’any o principis de 2019. Després d’esta aprovació en ple solament restarà el vistiplau per part de la Junta de Govern Local a l’ajust de reparcel·lació.

La Regidoria d’Urbanisme culminarà així una complexa tramitació administrativa que ha inclòs la liquidació del contracte amb l’agent urbanitzador al qual se li van adjudicar les obres del PAI el febrer de 2005, amb una reparcel·lació aprovada en 2007 i que tenia un termini d’execució de 24 mesos. El tinent d’Alcaldia del Grau i regidor d’Urbanisme, Rafa Simó, ha defensat que “esta no serà una aprovació més d’un programa urbanístic qualsevol sinó que suposarà el suport a la transformació urbana que el Grau es mereix”.

Les obres del PAI suposaran l’eliminació del buit urbà existent entre el cas urbà consolidat del Grau i una zona dotacional esportiva i sanitària. A més, “es tracta d’una urbanització molt demandada pels veïns i veïnes del Grau, que es troba entorn del carrer Harley Davidson i del camí Serradal i soluciona els problemes actuals del carrer Palmerar”.

En paraules de Simó, “no solament deixarà d’haver-hi un descampat al costat d’una piscina i un centre de salut sinó que es millorarà l’ordenació viària d’este accés al Grau pel Nord i s’urbanitzarà la plaça Josefina López atenent a les propostes ciutadanes recollides en el procés participatiu Grau Xarxa Oberta”.

Tal com es va concloure en el taller participatiu, la nova zona verda incorporarà àrea de jocs, equipament per a cardio i musculació i més arbrat. Es mantindrà i respectarà l’arbre existent i es combinaran les zones d’ombra amb altres de sol. “Volem que la plaça siga un espai de convivència i amb aqueixa intenció s’ha dissenyat”, ha defensat Simó. A més, apareixerà un nou carrer amb més de mig centenar de places d’aparcament vorejant l’actual via ferroviària d’accés al port.

Simó ha destacat precisament aquesta experiència participativa “com a punt d’inflexió per a impulsar la transformació de dos espais públics tan simbòlics per al Grau com la plaça Josefina López i el parc de la Panderola”. Els tallers participatius Grau Xarxa Oberta es van celebrar en el primer semestre de 2017 i van servir per a arreplegar les propostes ciutadanes que ara s’han plasmat en el disseny de la nova plaça però també per a evidenciar la necessitat d’abordar la remodelació integral del parc de la Panderola.

A més, la materialització d’este projecte suposarà “el reconeixement de la figura d’una grauera il·lustre com Josefina a proposta de l’Associació de Dones Aula Debat per la seua constant lluita perquè la figura de Josefina López Sanmartín no caiguera en l’oblit. Per avançada al seu temps, per progressista, per feminista i per grauera. I açò també és fer urbanisme per a les persones”, ha reivindicat Rafa Simó.

Una vegada recopilades les conclusions del procés participatiu, es va procedir a la redacció del projecte d’urbanització del PAI de les unitats 15 i 81-UE-R. El maig passat es va aprovar l’exposició pública del PAI, procés que es va tancar sense la presentació d’al·legacions. “Fa nou anys que hauria d’haver estat acabada esta actuació, però serà en este últim trimestre de l’any o principis de 2019 quan puguem licitar les obres i comptar amb un nou espai públic de qualitat per al Grau. Sens dubte una bona notícia per a tota la ciutadania”, ha defensat el tinent d’Alcaldia del Grau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.