fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Vila-real aparca els projectes de reforma de l’alberg i el Molí la Vila

Vila-real aparca els projectes de reforma de l’alberg i el Molí la Vila

L’alcalde constata la voluntat de la Diputació compensar en 2021 els diners compromesos per a totes dues obres i que sumen prop de 350.000 euros.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat hui que l’equip de govern ha decidit aparcar de moment el projecte de rehabilitació i millora dels usos i l’eficiència energètica de l’alberg de la Mare de Déu de Gràcia així com el projecte per a completar l’adequació de l’edifici del Molí la Vila i el seu entorn. Els motius són, d’una banda, la situació econòmica de l’Ajuntament i, d’altra banda, diferents contratemps que han sorgit en la tramitació de totes dues actuacions i que han portat al govern local a “aparcar-los de moment per a redefinir-los i tornar a plantejar-los al llarg de la legislatura”.

Benlloch ha detallat que “es tracta de dos projectes que vam impulsar en 2018, un any que, al costat de 2011, ha sigut dels més complicats econòmicament per a l’Ajuntament perquè vam haver de pagar un total de 5 milions d’euros pel conveni subscrit per l’anterior govern del PP per a l’adquisició del convent i el jardí de les Dominiques, així com pels solars del col·legi José Soriano, que en el seu moment tampoc va pagar el PP”. Esta difícil situació de les arques municipals va fer que l’Ajuntament no poguera suplementar la subvenció de la Diputació que es va aconseguir per a cadascuna d’estes obres i que ascendia a 166.000 euros en el cas de l’alberg i 180.000 euros per al Molí la Vila.

En el cas de l’alberg, un edifici de 1931 obra de l’arquitecte Eugenio Cendoya, després d’una primera licitació que va quedar deserta, es va adjudicar la reforma per l’import de la subvenció concedida per la Diputació però “quan l’empresa anava a començar l’obra, va veure que existien alguns problemes estructurals que, encara que no suposen cap risc per a la seguretat de les persones, sí que seria necessari solucionar-los abans d’escometre les reformes previstes en el projecte per a l’eficiència energètica i l’ampliació de l’immoble amb una terrassa envidrada”. “Ens vam adonar que no valia la pena invertir estos diners perquè no podíem fer l’obra que realment mereixia l’edifici”, assenyala l’alcalde, qui afig que “l’hem adequat mínimament per a poder continuar donant-li ús de moment i l’any vinent ens plantejarem si podem reprendre el projecte aportant més diners, però la realitat és que ara no és una obra prioritària atenent les circumstàncies actuals”.

Quant al Molí la Vila, després d’una primera reforma que va comptar també amb finançament de la Diputació, en 2018 es va aconseguir una subvenció de 180.000 euros del Pla 135 per a completar l’adequació de l’edifici i el seu entorn amb la finalitat de donar-li un ús sociocultural i de crear en l’exterior una làmina d’aigua que recordara el seu passat com a molí i un dels edificis més antics de la ciutat, que es remunta a l’època fundacional. “Però cap empresa va optar a esta segona fase”, ha lamentat l’alcalde, qui ha assenyalat que en este cas també es necessitaria més diners per a redefinir el projecte. L’alcalde indica que “estos projectes de moment es queden fora del Pla d’impuls i priorització de projectes pendents, en el qual tenim actuacions per valor de més de 1,9 milions d’euros, com la millora dels camins rurals, la modernització del servei de préstec de bicicletes Bicivila’, l’alberg per a persones sense llar de Càritas, la canalització d’aigua per al polígon de la carretera d’Onda, entre altres”. “Hem considerat que estes dues obres ara no són tan prioritàries i en 2021 ja estudiarem la possibilitat de reprendre-les”, explica.

Amb tot, Benlloch també ha deixat clar que l’Ajuntament no renúncia a l’aportació compromesa per la Diputació per a tots dos projectes, que ascendeix a prop de 350.000 euros, i així li ho ha traslladat al president de la institució provincial, José Martí, qui “ha mostrat la seua voluntat de compensar estos diners en 2021 via un conveni o a través d’alguna altra fórmula”, segons l’alcalde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.