fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Vila-real cerca a familiars del coronel Manuel Eixea per a recuperar les restes del militar enterrat en la Fossa 21 de Paterna

Vila-real cerca a familiars del coronel Manuel Eixea per a recuperar les restes del militar enterrat en la Fossa 21 de Paterna

La regidora de Cultura assisteix a l’inici dels treballs d’excavaci贸 at茅s que el coronel no t茅 cap familiar viu a Vila-real / El consistori avan莽a en els tr脿mits per a identificar a represaliats enterrats en el cementeri municipal.

El treball de recuperaci贸 de la mem貌ria hist貌rica que realitza la Regidoria de Cultura a trav茅s del Memorial Democr脿tic ha portat a consistori a iniciar la cerca de familiars del coronel Manuel Segundo Eixea Vilar, militar vila-realenc represaliat pel franquisme les restes del qual es troben en la Fossa 21 del cementeri de Paterna. La regidora Cultura, Rosario Royo, ha sigut present aquesta setmana en l’inici dels treballs d’excavaci贸 promoguts per l’Associaci贸 de Familiars de V铆ctimes del Franquisme de la Fossa Comuna n煤mero 21 de Paterna en representaci贸 del consistori, 鈥渁t茅s que el coronel Eixea no t茅 cap familiar viu a Vila-real i fidels als nostres objectius de mantindre viva la mem貌ria de totes aquelles persones que van patir la repres脿lia d’una dictadura鈥, ha assenyalat Royo.
La regidora ha recordat que 鈥渆l Memorial Democr脿tic t茅 com a objectius divulgar la mem貌ria hist貌rica de Vila-real amb rigor i, de manera especial, restablir, reparar i fer un homenatge a la mem貌ria dels seus protagonistes, alguns d’ells an貌nims鈥. Una de les persones condemnades a mort per rebel路li贸 militar en consell de guerra sumar铆ssim l’1 de juliol de 1939 va ser el coronel Manuel Segundo Eixea Vilar, nascut a Vila-real en 1881 i afusellat a Paterna el 15 de juliol de 1939. Fruit del treball de recerca realitzat per l’Associaci贸 de Familiars de V铆ctimes del Franquisme de la Fossa Comuna n煤mero 21 de Paterna, presidida per Pilar Taberner, s’ha completat la primera etapa d’investigaci贸 i documentaci贸 de les 76 persones que estan enterrades en la fossa.

鈥淧er a poder identificar les restes a trav茅s d’una prova d’ADN es necessita localitzar a un familiar directe鈥, explica la regidora de Cultura, per la qual cosa el consistori ha fet els primers passos amb la finalitat de trobar a algun descendent del coronel Eixea. L’objectiu de l’equip de govern 茅s poder recuperar les restes del militar represaliat perqu猫 descansen en el n铆nxol amb el seu nom que actualment hi ha en el cementeri de Vila-real i on reposen les restes de la seua germana. 鈥淓l nostre inter茅s per la fossa de Paterna i la localitzaci贸 del coronel Eixea implica fer un pas m茅s en el treball que, a trav茅s del Memorial Democr脿tic, est脿 realitzant l’Ajuntament de Vila-real per a recuperar i honrar la mem貌ria de totes les persones que van morir en la Guerra Civil o van ser represaliades per la dictadura franquista鈥, assevera Rosario Royo.

En aquest sentit, l’Ajuntament est脿 a l’espera de rebre les conclusions del treball de recerca encarregat a l’empresa Arqueocas per a localitzar les restes de dues persones que pel que sembla estarien enterrades en la fossa comuna del cementeri de la ciutat, a petici贸 dels seus familiars. 鈥淓stem en una fase avan莽ada de la investigaci贸 i en breu esperem comptar amb les conclusions d’aquest treball per a iniciar els contactes amb el laboratori que realitzaria les an脿lisis gen猫tiques i d’aquesta manera poder escometre l’exhumaci贸鈥, detalla la regidora responsable del Memorial Democr脿tic. El consistori treballa de la m脿 de la Conselleria de Participaci贸, Cooperaci贸, Transpar猫ncia i Qualitat Democr脿tica, la Diputaci贸 de Castell贸 i la Federaci贸 Valenciana de Municipis i Prov铆ncies.

L’Ajuntament ha encarregat, a m茅s, a l’historiador i arxiver de Vila-real Vicent Gil l’elaboraci贸 d’un treball de recerca exhaustiu sobre la figura del coronel Eixea amb l’objectiu de poder publicar-lo en 2021. El coronel Manuel Segundo Eixea Vilar va n脿ixer a Vila-real en 1881. Va ingressar en l’Acad猫mia d’Infanteria de Toledo en 1898 i, despr茅s de llicenciar-se amb el grau de segon tinent, va ser destinat primer a Barcelona i despr茅s al Marroc. Va passar a l’Escola de Guerra, on es va diplomar en Estat Major i, despr茅s de ser destinat a Castell贸, va ascendir a tinent coronel en 1933. Durant la Guerra Civil va ocupar diferents c脿rrecs fins a ser nomenat oficial de l’Estat Major del Ministeri de Defensa a Val猫ncia i comandant militar de Taranc贸n en 1938. Va ser detingut l’1 d’abril de 1939 a Val猫ncia i condemnat a mort per rebel路li贸 militar en consell de guerra sumar铆ssim l’1 de juliol de 1939. Va ser afusellat en el camp de tir de Paterna el 15 de juliol de 1939.

Leave a Reply

Your email address will not be published.