L’Ajuntament de Vila-real ha decidit personar-se en els recursos presentats davant el Tribunal Suprem pels tres condemnats pel cas Piaf per a poder respondre i continuar amb la defensa dels interessos de Vila-real.
Així ho ha anunciat l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, qui ha explicat que la decisió que el consistori es persone en aquests recursos no es deu a una voluntat de recórrer la sentència sinó al fet que “com hem fet des del primer moment, la nostra prioritat és defensar l’interés de tots els veïns i veïnes de Vila-real i no haver de pagar ni un euro dels vila-realencs i vila-realenques que no corresponga pagar; per això, després de conéixer que els tres condemnats –l’ex alcalde Juan José Rubert i l’ex regidor Ramón Tomás, tots dos del Partit Popular, i el conseller de Piaf Antonio Pons- han presentat recurs davant el Tribunal Suprem, volem tindre la possibilitat de respondre i d’explicar davant l’alt tribunal els nostres arguments enfront dels que aquells que només responen al seu interés personal”.
Així mateix, Benlloch ha detallat que la personació per part de l’Ajuntament es deu al fet que “inicialment, se’ns comunica que la Fiscalia de Castelló també havia decidit recórrer la sentència de l’Audiència Provincial, però una vegada formalitzats els recursos, quan la causa ha arribat al Suprem, la Fiscalia de l’alt tribunal ha decidit no recórrer”. L’alcalde explica que “per la pràctica habitual en aquests casos, això suposa que l’escrit de la Fiscalia del Tribunal Suprem serà contrari als recursos dels tres condemnats”.
“Després de deu anys de lluita, i malgrat tindre una sentència de l’Audiència Provincial que avala que va existir a la nostra ciutat una trama, una connivència organitzada entre una empresa, condemnada per finançament il·legal del Partit Popular, i el govern municipal, de nou hem de continuar batallant en solitari per a defensar els diners i els interessos de tots els vila-realencs i vila-realenques”, lamenta Benlloch. Amb tot, l’alcalde considera una “molt bona notícia que la Fiscalia del Tribunal Suprem haja respectat la sentència i se situe al costat de l’Ajuntament en la defensa dels interessos de Vila-real, perquè és evident que la sentència de l’Audiència Provincial acredita el model del Partit Popular de Vila-real d’irregularitats permanents i urbanisme a cost zero que ens ha situat en risc de ruïna”.
Cal recordar que la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Castelló va dictar el mes de març passat la sentència pel cas Piaf, que condemna a huit anys i sis mesos d’inhabilitació especial per a càrrec públic a l’ex alcalde del Partit Popular, Juan José Rubert, per un delicte continuat de prevaricació administrativa. L’ex regidor Ramón Tomás ha sigut condemnat a set anys d’inhabilitació pel mateix delicte i per a Antonio Pons Dols, conseller de Piaf, empresa condemnada per la trama Gürtel de finançament il·legal del PPCV, la sentència estableix altres huit anys i sis mesos per cooperació necessària.
“El nostre objectiu ha sigut sempre defensar els interessos dels vila-realencs i vila-realenques, evitar que de les butxaques de la ciutat es pagara ni un euro que no corresponguera pagar. Aquesta sentència avala aquesta gestió i serà fonamental per a continuar defensant els interessos de la ciutat amb més força en el cas que es reactivaren els procediments judicials que van quedar paralitzats a l’espera de la resolució del procés penal”, va assegurar en el seu moment el primer edil. En aquests moments hi ha més de sis procediments judicials paralitzats per la investigació del cas Piaf.
El cas Piaf va arrancar en 2011, poc després d’assumir Benlloch l’Alcaldia de Vila-real, quan l’obertura d’una investigació administrativa va permetre detectar diversos paquets de factures de Piaf que no es corresponien amb treballs efectivament realitzats ni acreditats. Aquestes comprovacions van portar al primer edil, seguint instruccions de l’interventor i altres tècnics municipals, a anul·lar el pagament de les factures, bona part d’elles endossades per l’ex alcalde a un banc estant ja en funcions del seu càrrec. A més, l’alcalde, instat pels serveis tècnics municipals, també va arribar a remetre l’expedient a la Fiscalia. D’aquesta manera, Benlloch va evitar el desemborsament de les arques públiques de 600.000 euros en factures falses.