fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Vila-real inicia una prova pilot per a impulsar la recollida i reciclatge de matèria orgànica en la zona nord de la ciutat

Vila-real inicia una prova pilot per a impulsar la recollida i reciclatge de matèria orgànica en la zona nord de la ciutat

L’Ajuntament instal·la 25 contenidors marrons i repartirà 20.000 borses biodegradables i tríptics informatius durant 12 setmanes perquè els veïns sàpiguen com han de desfer-se dels residus per a beneficiar al medi ambient.

L’Ajuntament de Vila-real ha engegat una prova pilot que, sota el títol Vila-real orgànica, cerca familiaritzar als ciutadans i promocionar la recollida selectiva de matèria orgànica. La iniciativa, impulsada per les regidories d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Economia i Proximitat i Administració Local, es durà a terme durant 12 setmanes per a, posteriorment, avaluar el resultat obtingut quant a la participació per part dels veïns.

“Volem que la gent sàpiga que encara es pot fer molt més per a ajudar al medi ambient i s’anime a fer el pas de separar els residus orgànics dels que no ho són”, explica l’edil d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho. “Per a açò, s’han instal·lat 25 contenidors de color marró per tota la zona compresa entre les avingudes de Francesc Tàrrega, del Mediterrani, de França i de Grècia, amb un àrea de població d’unes 2.000 persones, en la seua majoria de mitjana edat, per a fer la prova”, indica, “i s’estan repartint borses biodegradables per les bústies i un tríptic informatiu perquè sàpiguen com utilitzar correctament el sistema de reciclatge”.

En total, seran més de 20.000 les borses que es repartisquen al llarg del trimestre, ja que “aquells que facen ús de les que deixem en la bústia com a mostra podran anar a per més a la piscina coberta Yurema Requena”, assenyala Sancho, qui destaca la participació de Fobesa i Reciplasa i recorda la importància de “respectar l’ús de cada contenidor”.

D’aquesta manera, les restes de menjar, així com les restes vegetals, residus de paper com tovallons, mocadors i paper de cuina, borses d’infusió, taps de suro, serradures, escuradents, excrements d’animals i borses biodegradables s’hauran de dipositar en el nou contenidor marró. El vidre seguirà en els contenidors verds de tipus iglú; el paper i cartó en el blau, i els plàstics, envasos i bricks en el groc i la resta de deixalles, considerats no orgànics, com el tèxtil sanitari, les tovalloletes, bolquers, compreses, ceràmica, residus de cendres o burilles, entre d’altres, en el contenidor gris habitual.

L’objectiu, segons la regidora de Proximitat i Administració Local, Sabina Escrig, és que, després de finalitzar la prova pilot, “si els resultats són positius, el sistema es puga estendre a la resta de la ciutat”. En principi, la recollida es realitzarà de dilluns a dissabte al matí i, tal com indica, “si els ciutadans es mentalitzen i fan un bon ús, es convertiria en un projecte a llarg termini en el qual, a poc a poc, els contenidors habituals passarien a ser més minoritaris, mentre les restes orgàniques es podrien aprofitar per a fer compost i utilitzar-se en el camp, per exemple”.

Escrig, que ha animat als veïns a participar i familiaritzar-se amb la iniciativa, ha recordat que “la intenció és millorar la qualitat de vida de les persones, cuidar el medi ambient i la ciutat pensant en el futur dels nostres xiquets i joves, com ja vam fer amb la instal·lació de contenidors per a l’oli usat, un dels productes que més contamina, o amb l’aproximació de l’ecoparc als veïns, entre d’altres”, conclou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.