fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Vila-real redobla el pes dels projectes d’inclusi贸 social en l’EDUSI i retira els recursos de les primeres convocat貌ries

Vila-real redobla el pes dels projectes d’inclusi贸 social en l’EDUSI i retira els recursos de les primeres convocat貌ries

L’Estrat猫gia de Desenvolupament Urb脿 Sostenible Integrat (EDUSI) que la ciutat de Vila-real presentar脿 a la tercera convocat貌ria d’ajudes europees ser脿 m茅s social i m茅s participativa.

L’alcalde de Vila-real, Jos茅 Benlloch, ha avan莽at alguns dels tra莽os principals de la nova EDUSI que, mantenint l’ess猫ncia del treball realitzat amb els agents socials per a les primeres convocat貌ries, refor莽a el pes dels projectes enfocats a la inclusi贸 social i la lluita contra la pobresa, a m茅s d’incorporar mecanismes nous de participaci贸 ciutadana, com enquestes directes a la ciutadania sobre les problem脿tiques de la ciutat. L’EDUSI s’aprovar脿 en un pr貌xim Ple, en el qual el govern municipal preveu tamb茅 aprovar la retirada dels recursos a les dues primeres convocat貌ries, en entendre que en la tercera ordre d’ajudes s’atenen les reivindicacions locals.

“Hi havia tres motius principals pels quals no est脿vem d’acord amb la resoluci贸 del Ministeri que ens va denegar les ajudes en les dues primeres convocat貌ries: que no ens havien facilitat l’acc茅s a la documentaci贸 i a les mem貌ries que s铆 van obtenir el finan莽ament europeu, amb la qual cosa era dif铆cil saber en quin hav铆em fallat i com millorar-lo; els criteris de baremaci贸, que ens semblaven dif铆cilment objectivables; i l’esc脿s pes que se li donava a l’Objectiu Tem脿tic (OT9) de la inclusi贸 social. Ara estes tres condicions s’han corregit”, explica Benlloch. “Estes novetats, unides a la lleialtat institucional, ens porten a retirar els recursos que vam presentar en el seu moment.

Vila-real no vol ser responsable que l’arribada de fons a altres municipis, amb els quals compartim tant, puga posar-se en perill”, detalla l’alcalde, qui agrega que esta decisi贸 evitar脿 majors despeses per al municipi en assessoria jur铆dica. “Bastants despeses judicials tenim ja per culpa de les sent猫ncies i empastres urban铆stics del PP”, apunta.

La retirada dels recursos haur脿 d’aprovar-se en les pr貌ximes setmanes en un Ple que el primer edil preveu fer coincidir amb la sessi贸 que haur脿 d’aprovar la nova estrat猫gia DUSI que es presentar脿 a la tercera convocat貌ria. El document incrementa la inversi贸 prevista 鈥揻inan莽ada al 50% per fons europeus- dels 13 milions de la primera ordre a 15 milions d’euros, degut fonamentalment a l’increment dels projectes socials. En concret, l’objectiu d’inclusi贸 social i lluita contra la pobresa, que posar脿 l’accent en el posicionament local en l’脿mbit de l’atenci贸 sociosanit脿ria, suposar脿 5,6 milions d’euros i un 39% de la inversi贸 de l’EDUSI. El foment de les tecnologies de la informaci贸 rebr脿 1,4 milions, l’脿rea mediambiental i d’efici猫ncia de recursos suposar脿 un 26,9% i 3,8 milions, mentre que la programaci贸 en l’objectiu d’economia sostenible es fixa en 3,4 milions d’euros. La remodelaci贸 i adaptaci贸 de la Cambra Agr脿ria com a centre d’emprenedoria; el bescanviador de transport previst a la pla莽a enfront de l’estaci贸 del ferrocarril; o l’煤s de productes locals, en particular la cer脿mica, en aplicacions intel路ligents com l’energia termosolar o fotovoltaica s贸n algunes de les actuacions previstes.

Una altra de les principals novetats de l’EDUSI 茅s el proc茅s participatiu que s’ha seguit per a la seua elaboraci贸. En este punt, Benlloch destaca la implicaci贸 dels 55 joves beneficiaris dels programes Avalem Joves, que “s’han bolcat en el disseny de l’estrat猫gia de ciutat”. Entre altres q眉estions, els joves estan col路laborant en la realitzaci贸 d’enquestes directes a la ciutadania sobre la base d’una mostra representativa de la poblaci贸. “Un instrument molt interessant i 煤nic, que diferencia Vila-real del que s’est脿 fent en altres punts”, conclou l’alcalde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.