L’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) que la ciutat de Vila-real presentarà a la tercera convocatòria d’ajudes europees serà més social i més participativa.
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha avançat alguns dels traços principals de la nova EDUSI que, mantenint l’essència del treball realitzat amb els agents socials per a les primeres convocatòries, reforça el pes dels projectes enfocats a la inclusió social i la lluita contra la pobresa, a més d’incorporar mecanismes nous de participació ciutadana, com enquestes directes a la ciutadania sobre les problemàtiques de la ciutat. L’EDUSI s’aprovarà en un pròxim Ple, en el qual el govern municipal preveu també aprovar la retirada dels recursos a les dues primeres convocatòries, en entendre que en la tercera ordre d’ajudes s’atenen les reivindicacions locals.
“Hi havia tres motius principals pels quals no estàvem d’acord amb la resolució del Ministeri que ens va denegar les ajudes en les dues primeres convocatòries: que no ens havien facilitat l’accés a la documentació i a les memòries que sí van obtenir el finançament europeu, amb la qual cosa era difícil saber en quin havíem fallat i com millorar-lo; els criteris de baremació, que ens semblaven difícilment objectivables; i l’escàs pes que se li donava a l’Objectiu Temàtic (OT9) de la inclusió social. Ara estes tres condicions s’han corregit”, explica Benlloch. “Estes novetats, unides a la lleialtat institucional, ens porten a retirar els recursos que vam presentar en el seu moment.
Vila-real no vol ser responsable que l’arribada de fons a altres municipis, amb els quals compartim tant, puga posar-se en perill”, detalla l’alcalde, qui agrega que esta decisió evitarà majors despeses per al municipi en assessoria jurídica. “Bastants despeses judicials tenim ja per culpa de les sentències i empastres urbanístics del PP”, apunta.
La retirada dels recursos haurà d’aprovar-se en les pròximes setmanes en un Ple que el primer edil preveu fer coincidir amb la sessió que haurà d’aprovar la nova estratègia DUSI que es presentarà a la tercera convocatòria. El document incrementa la inversió prevista –finançada al 50% per fons europeus- dels 13 milions de la primera ordre a 15 milions d’euros, degut fonamentalment a l’increment dels projectes socials. En concret, l’objectiu d’inclusió social i lluita contra la pobresa, que posarà l’accent en el posicionament local en l’àmbit de l’atenció sociosanitària, suposarà 5,6 milions d’euros i un 39% de la inversió de l’EDUSI. El foment de les tecnologies de la informació rebrà 1,4 milions, l’àrea mediambiental i d’eficiència de recursos suposarà un 26,9% i 3,8 milions, mentre que la programació en l’objectiu d’economia sostenible es fixa en 3,4 milions d’euros. La remodelació i adaptació de la Cambra Agrària com a centre d’emprenedoria; el bescanviador de transport previst a la plaça enfront de l’estació del ferrocarril; o l’ús de productes locals, en particular la ceràmica, en aplicacions intel·ligents com l’energia termosolar o fotovoltaica són algunes de les actuacions previstes.
Una altra de les principals novetats de l’EDUSI és el procés participatiu que s’ha seguit per a la seua elaboració. En este punt, Benlloch destaca la implicació dels 55 joves beneficiaris dels programes Avalem Joves, que “s’han bolcat en el disseny de l’estratègia de ciutat”. Entre altres qüestions, els joves estan col·laborant en la realització d’enquestes directes a la ciutadania sobre la base d’una mostra representativa de la població. “Un instrument molt interessant i únic, que diferencia Vila-real del que s’està fent en altres punts”, conclou l’alcalde.