fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Vinar貌s aprova el Pla de Prevenci贸 de Drogodepend猫ncies Municipal 2017-2020

Vinar貌s aprova el Pla de Prevenci贸 de Drogodepend猫ncies Municipal 2017-2020

Des de la UPCCA es fa un rep脿s de les principals accions realitzades durant aquest any i s鈥檃vancen algunes de les que es duran a terme en els propers mesos.

El 22 de desembre, en sessi贸 plen脿ria, va ser aprovat a Vinar貌s el Pla de Prevenci贸 de Drogodepend猫ncies Municipal 2017/20, on es perfilen les principals l铆nies d’actuaci贸 que es duran a terme en aquest 脿mbit en els propers anys.

En aquest aspecte, cal recordar, la Unitat de Prevenci贸 Comunit脿ria de Conductes Addictives (UPCCA) de Vinar貌s ha iniciat durant el present curs escolar 2016-2017 la implantaci贸 d’alguns dels programes de prevenci贸 oferts des del Servei de Gesti贸 de Drogodepend猫ncies de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut P煤blica, tot aix貌 amb el suport de materials espec铆fics per als alumnes i professors i sota supervisi贸 t猫cnica.

En el moment actual, 6 dels 7 Centres Escolars de Prim脿ria de Vinar貌s estan desenvolupant el programa espec铆fic per a Educaci贸 Prim脿ria “Previndre per a Viure” i / o “L’Aventura de la Vida”. El centre escolar restant est脿 valorant per poder comen莽ar la seva implantaci贸 a inicis del 2017.

Pel que fa al programa espec铆fic d’Educaci贸 Secund脿ria “Prevenci贸-tic”, la t猫cnic de la UPCCA realitzar脿 les sessions amb els alumnes de l’ESO en 2 dels 4 centres existents a Vinar貌s durant el segon i tercer trimestre del present curs escolar, amb els alumnes dels 4 cursos de l’ESO.

Cal esmentar que aquest programa, ja realitzat com a estudi pilot a Vinar貌s durant el curs anterior (nom茅s es va dur a terme en 2 UPCCA de la Comunitat Valenciana), va mostrar excel路lents resultats despr茅s de la seva avaluaci贸, especialment en el desenvolupament de compet猫ncies i habilitats personals dels alumnes.

Aquest fet 茅s de gran import脿ncia donada la gravetat de les conseq眉猫ncies negatives que el consum de subst脿ncies addictives podria produir en estes edats en qu猫 l’individu 茅s m茅s vulnerable. Altres activitats directament desenvolupades per la UPCCA durant el primer trimestre escolar, han estat relacionades amb la prevenci贸 de consum d’alcohol, i s贸n els coneguts tallers de “Begudes Saludables”.

A m茅s este any s’ha comptat amb la col路laboraci贸 de la Policia Local, fet que ha causat un gran impacte i repercussi贸 entre els m茅s joves. Per al tercer trimestre est脿 previst la realitzaci贸 de Tallers de prevenci贸 de consum de c脿nnabis.

“No oblidem que l’aplicaci贸 de programes i activitats de prevenci贸 de drogodepend猫ncies en l’脿mbit escolar mostra, segons estudis i avaluacions realitzades, un retard en l’edat d’inici del consum de drogues, ja siguin legals o il路legals, aix铆 com una disminuci贸 de les prevalences de consum “, explica la regidora d’Igualtat, Pol铆tica Social i Discapacitat Mamen Ruiz.

Continuant en la l铆nia de treball de l’educaci贸 per a la salut, la UPCCA promociona h脿bits saludables i una cultura de rebuig enfront del consum de drogues. Per aix貌 va participar conjuntament amb el Consell Municipal d’Esports de Vinar貌s durant el passat mes de juliol 2016 a la promoci贸 de l’esport en relaci贸 a la prevenci贸 d’oci i temps lliure “Jove Sport”. Sota l’esl貌gan “Fent Salut Sense Drogues” es va comptar amb la participaci贸 de 60 joves que van promocionar activitats saludables.

Pel que fa a les accions en l’脿mbit familiar, destaca no nom茅s la formaci贸 que s鈥檕ferta anualment a pares i mares a trav茅s dels cursos on-line espec铆fics en aquesta mat猫ria i promoguts des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut P煤blica a trav茅s de la UPCCA de Vinar貌s, sin贸 a m茅s, el Servei d’Informaci贸 i Orientaci贸 per a pares / mares.

Este s’ocupa d’atendre les inquietuds i preocupacions que genera esta problem脿tica, especialment quan es tenen fills en edat escolar, per mitj脿 d’una t猫cnica psic貌loga especialista en conductes addictives. Aquest servei, traslladat al maig del 2016 a l’edifici de Serveis Socials, per centralitzar l’acc茅s i fer-lo m茅s visible al ciutad脿, at茅n amb cita pr猫via i de forma gratu茂ta a qualsevol ciutad脿 empadronat a Vinar貌s.

Actualment, s’observa un augment del nombre de demandes ateses: 32 en el primer semestre del present any 2016. Este servei de la UPCCA 茅s concebut com un servei municipal d’atenci贸 prim脿ria de car脿cter especialitzat i per tant 茅s el primer recurs per atendre qualsevol demanda de drogodepend猫ncies, incloent no nom茅s a fam铆lies, sin贸 tamb茅 a joves consumidors o adults.

Un altre dels 脿mbits d’intervenci贸 que s’ha desenvolupat des de la UPCCA durant l’any 2016 茅s l’脿mbit de prevenci贸 comunitari, amb la principal finalitat de conscienciar i sensibilitzar la poblaci贸 sobre el fenomen de les drogues i els problemes associats al seu consum. Aquest, ha pogut desenvolupar-se gr脿cies al suport i col路laboraci贸 d’altres recursos municipals.

Entre les activitats realitzades hi ha la Campanya de consum responsable d’alcohol, amb el lema “A Canaval, No tot s’hi Val”, realitzada al febrer del 2016. En aquesta iniciativa es va comptar amb la participaci贸 municipal les regidories de Cultura, Festes, tradicions i Joventut, a m茅s de la Regidoria de Participaci贸 Ciutadana.

De la mateixa manera va ser imprescindible la col路laboraci贸 de la Policia Local de Vinar貌s en el desenvolupament de la Campanya realitzada per Nadal del 2015 “No experimentis amb el teu Nadal” “Si et passes, t’ho perds”, de Controla Club, que va tenir lloc per iniciativa de la Conselleria de Sanitat Universal en nom茅s tres capitals de prov铆ncies de la Comunitat Valenciana, entre elles Vinar貌s, que es va encarregar de desenvolupar-la i difondre-la gr脿cies a la participaci贸 dels mitjans de comunicaci贸 i xarxes socials al seu abast.

Cal esmentar la implicaci贸 de la Policia Local de Vinar貌s en l’脿mbit de la prevenci贸 de les drogodepend猫ncies, els qui sensibilitzats per aquest tema, van realitzar un curs de formaci贸 espec铆fic el passat dia 19 d’octubre, en el qual van assistir 33 policies, sent el primer curs de la prov铆ncia de Castell贸 realitzat en el 2016 on la t猫cnic jur铆dic de la Conselleria de Sanitat i Salut P煤blica va tenir l’honor d’assistir com a ponent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.