fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Si ets v铆ctima d’un delicte, coneixes els teus drets? – L’opini贸 de Miriam Soria

Si ets v铆ctima d’un delicte, coneixes els teus drets? – L’opini贸 de Miriam Soria

La Llei 4/2015, de 27 d’abril, de l’Estatut de la v铆ctima del delicte i el Reial Decret 1109/2015, d’11 de desembre, pel qual es desenvolupa l’esmentada llei i es regulen les Oficines d’Assist猫ncia a les V铆ctimes del Delicte.

脡s la normativa que hem de tenir present per con茅ixer en l’脿mbit general els drets que ens assisteixen en cas de ser v铆ctimes d’un delicte, sense obviar, per descomptat, la normativa especial en mat猫ria de v铆ctimes amb especials necessitats o amb especial vulnerabilitat.

A causa de la meua professi贸 he pogut comprovar que moltes vegades, en l’脿mbit penal i respecte a qualsevol tipus de delicte, s贸n els investigats o els presumptes delinq眉ents els que coneixen bastant b茅 quins s贸n els seus drets, no obstant aix貌, les v铆ctimes no tenen coneixement algun de com poden i han d’actuar, ni quins drets els assisteixen. La majoria de les vegades se senten indefensos perqu猫 no saben ni tan sols que poden tenir dret a un advocat d’ofici que els assistisca.

Gr脿cies a la normativa anteriorment citada podem dir que ara la v铆ctima pot sentir-se una mica m茅s protegida i menys desemparada. El que es pret茅n amb l’Estatut de la V铆ctima 茅s el reconeixement, la protecci贸 i el suport a aquesta, no nom茅s limitat als aspectes materials i a la reparaci贸 econ貌mica, sin贸 extensible a la seua dimensi贸 moral. Entre altres drets es recullen: el dret a la informaci贸, el dret a participar activament en el proc茅s penal, el dret al reconeixement com a tal v铆ctima i el dret a un tracte respectu贸s, professional, individualitzat i no discriminatori.

El que pretenc amb aquest article 茅s conscienciar a les v铆ctimes de qualsevol delicte que han d’exigir all貌 que per llei els correspon i que no permeten sentir-se m茅s v铆ctimes del que ja ho s贸n.

Miriam Soria SGR

Leave a Reply

Your email address will not be published.