fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Si ets víctima d’un delicte, coneixes els teus drets? – L’opinió de Miriam Soria

Si ets víctima d’un delicte, coneixes els teus drets? – L’opinió de Miriam Soria

La Llei 4/2015, de 27 d’abril, de l’Estatut de la víctima del delicte i el Reial Decret 1109/2015, d’11 de desembre, pel qual es desenvolupa l’esmentada llei i es regulen les Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte.

És la normativa que hem de tenir present per conéixer en l’àmbit general els drets que ens assisteixen en cas de ser víctimes d’un delicte, sense obviar, per descomptat, la normativa especial en matèria de víctimes amb especials necessitats o amb especial vulnerabilitat.

A causa de la meua professió he pogut comprovar que moltes vegades, en l’àmbit penal i respecte a qualsevol tipus de delicte, són els investigats o els presumptes delinqüents els que coneixen bastant bé quins són els seus drets, no obstant això, les víctimes no tenen coneixement algun de com poden i han d’actuar, ni quins drets els assisteixen. La majoria de les vegades se senten indefensos perquè no saben ni tan sols que poden tenir dret a un advocat d’ofici que els assistisca.

Gràcies a la normativa anteriorment citada podem dir que ara la víctima pot sentir-se una mica més protegida i menys desemparada. El que es pretén amb l’Estatut de la Víctima és el reconeixement, la protecció i el suport a aquesta, no només limitat als aspectes materials i a la reparació econòmica, sinó extensible a la seua dimensió moral. Entre altres drets es recullen: el dret a la informació, el dret a participar activament en el procés penal, el dret al reconeixement com a tal víctima i el dret a un tracte respectuós, professional, individualitzat i no discriminatori.

El que pretenc amb aquest article és conscienciar a les víctimes de qualsevol delicte que han d’exigir allò que per llei els correspon i que no permeten sentir-se més víctimes del que ja ho són.

Miriam Soria SGR

Leave a Reply

Your email address will not be published.