fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Alejandro Sanz i Carlos Revert (Més llibertat): “Per a qualsevol escenari de retallada de llibertats allí estarem nosaltres per a anunciar-ho, recollir-ho i actuar”

Alejandro Sanz i Carlos Revert (Més llibertat): “Per a qualsevol escenari de retallada de llibertats allí estarem nosaltres per a anunciar-ho, recollir-ho i actuar”

Parlem amb Alejandro Sanz i Carlos Revert, president i tresorer de l’associació universitària Més Llibertat.

Diari Millars: Què és Més Llibertat?
Carlos Revert: Mes Llibertat és una associació universitària que naix per als estudiants. El nostre objectiu és donar veu als estudiants que actualment creuen que no la tenen o es veuen amb unes preocupacions a les quals no els troben sortida, ni la manera de transmetre-les o de queixar-se.

Diari Millars: L’associació és exclusivament d’àmbit de la universitat Jaume I de Castelló?
Alejandro Sanz: L’associació Més Llibertat naix des de la universitat per als estudiants però s’obre òbviament a altres sectors de la societat principalment juvenils perquè qualsevol inquietud o el que siga, ens ho puguen transmetre i nosaltres des de la universitat farem tot el possible per a fer-ho visible.

Diari Millars: Llavors quins serien els pilars fonamentals? Quins són els objectius d’actuació?
CR: Primer no parlaria tant de pilars, sinó d’un únic pilar que és la defensa de les llibertats. Aquí entra tot el nostre àmbit d’actuació, la nostra vocació i el nostre motiu de ser.

Diari Millars: Però quin tipus de llibertat? Llibertat educativa, llibertat d’opinió? En què us focalitzeu?
AS: En l’UJI estem ja rebent queixes per llibertats com podrien ser la de l’ús de la llengua, d’opinió, la de no utilització de l’espai públic per a finalitats partidistes o per rebutjar a un sector de l’estudiantat de l’UJI. En definitiva, tota la defensa de les llibertats. No ens tanquem en un àmbit. Per a qualsevol cosa, per a qualsevol possibilitat, per a qualsevol escenari de retallada de llibertats allí estarem nosaltres per a anunciar-ho, recollir-ho i actuar.

Diari Millars: Ha comentat que ha rebut queixes sobre la llibertat de llengua. Podem aprofundir més en aquest aspecte?
CR: Sí, clar que sí. Això és una universitat que naix amb vocació per a ser universal, amb prospecció cap a tothom, internacional si es vol. Per això no té sentit que molts correus siguen només en una llengua, en valencià més concretament. I s’està donant el cas. Nosaltres ho denunciaríem igual si no s’utilitzaren les altres llengües i només es parlés en castellà. Però la realitat és la que és i no la podem canviar.

Jo personalment sóc membre de la residència, visc en la residència i allí gran part de la gent és de fora de la Comunitat Valenciana i tenen aquest problema. Este problema jo el visc i el veig. Són en valencià totes les classes, i hi ha apunts que només estan en valencià. Es fa bastant difícil per a aquests alumnes fer vida universitària. Tant per a ells com per als d’Erasmus, que vénen aquí i es troben amb el valencià. Uns saben un poc d’espanyol i es troben amb el valencià, però el mateix diríem i el mateix denunciaríem si veiem que el valencià se sent menys valorat.

Diari Millars: I quines accions pensen portar des de l’associació per a aquesta reivindicació?
AS: Des de la nostra associació, el que demanem directament és llibertat perquè els alumnes es troben còmodes amb l’idioma i en la forma que ells pensen que és millor per a expressar-se i sobretot per a rebre la informació perquè volem una universitat trilingüe, volem una universitat oberta al món, una universitat en la qual per descomptat defensem el valencià com a llengua territorial de la Comunitat Valenciana, però ens volem obrir al castellà i a l’anglés perquè de debò pensem que aquesta universitat té potencial per a rebre estudiants que vénen de fora i que per descomptat volem que se senten com a casa. Volem que se senten de debò acollits en la nostra universitat.

Diari Millars: Hi ha programada alguna acció, alguna actuació?
CR: Sí, com a associació ens comprometem a portar tots aquests problemes al Síndic de Greuges de la universitat i per descomptat ens queixem de que l’actual composició del Consell de l’Estudiantat, no recull estos problemes diaris. Els estudiants que tenen problemes en l’UJI no troben una veu en l’actual Consell. Això ho veiem un problema bastant gran.

Diari Millars: I quins són els plans de futur més pròxims de l’associació?
AS: Des de la nostra associació el que volem principalment en un futur pròxim, és recollir el major número de testimonis, de preocupacions de diferents col·lectius, tant d’associacions com de delegats o coordinadors de centre, que poden òbviament saber més de les preocupacions que tenen els alumnes i també de l’alumnat en general, a través de xerrades que nosaltres volem impartir perquè ens donen després la seua opinió, que ens transmeten les seues preocupacions. Nosaltres farem el possible per donar-los veu.

Diari Millars: Quants membres sou en l’associació?
CR: Esperem un creixement bastant gran. La nostra associació es presenta, s’obre al col·lectiu estudiantil, com a alternativa a un Consell que pensem que no pot donar veu als estudiants. Volem ser aquesta veu dels estudiants, que no se senten representats per l’actual equip de govern. Nosaltres no juguem a ser petits polítics, res d’això, nosaltres el que volem és simplement ser una corretja de transmissió entre la universitat, els estudiants, i el rectorat; i que a través d’aquesta corretja de transmissió portem les preocupacions a la cúpula que pren les decisions i puguem tenir una millor convivència i millorar la vida dels estudiants.

Leave a Reply

Your email address will not be published.