fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La sala San Miguel de Castelló acull la mostra del Projecte 3 CMCV “Art i Metamorfosi”

La sala San Miguel de Castelló acull la mostra del Projecte 3 CMCV “Art i Metamorfosi”

La tercera convocatòria del programa de suport a l’art emergent del Consorci de Museus reflexiona sobre la idea de la transformació en l’art.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana continua en la seua labor de suport a l’art més actual i als artistes emergents de la Comunitat a través del Projecte 3 CMCV. Aquesta vesprada s’inaugura l’exposició de la tercera edició que porta per títol “Art i Metamorfosi” a la sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló, la segona itinerància d’aquesta mostra, després del seu pas pel Centre del Carme de València.

En “Art i Metamorfosis”, els artistes Daniel Jordán, Hugo Martínez-Tormo i Alejandra de la Torre presenten tres propostes multidisciplinàries que reflexionen sobre la idea de la transformació de l’obra d’art i del mateix artista.

Es tracta de la tercera convocatòria del programa Projecte 3 CMCV que publica el Consorci de Museus anualment. En aquesta, se seleccionen tres projectes expositius dotats cadascun amb una ajuda a la producció de 5.000 . Una vegada realitzats, els tres projectes conformen una exposició que viatja per les tres províncies de la Comunitat.

Clàssics del cine i de la literatura universal com “La finestra indiscreta”, de Hitchcock, en la passada edició, o ara “La metamorfosi”, de Kakfa, han servit de fil conductor en les diferents convocatòries proposant temes d’interessant reflexió. Temes, d’altra banda, molt recurrents en la història de l’art com és, en aquesta ocasió, la idea de la transformació, el canvi, o inclús la monstruositat.

A partir de la novel·la de Franz Kafka “Metamorfosi”, de la qual es va complir en 2015 el seu centenari, els tres artistes presenten en aquesta exposició una obra de gran càrrega simbòlica treballant en diferents disciplines com ara pintura, escultura, instal·lació audiovisual o fotografia.

Formalment, l’exposició presenta una obra per cada artista que no se centra en una única peça sinó en un conjunt d’aquestes, amb l’objectiu, tant de transmetre el seu missatge, com de conéixer la personalitat artística del creador.

En el cas de Hugo Martínez-Tormo, aquest centra la mirada sobre el procés de creació de l’obra d’art mostrant cada fase de transformació d’aquesta, passant de la pintura a l’escultura a través de l’audiovisual.

La seua obra titulada “Tríptic” consisteix en una instal·lació audiovisual composta per 3 fotografies, 3 vídeos i 3 volums geomètrics, que, al seu torn, recorden 3 crisàlides. Formes, volums i colors, tots aquests primaris, que combinant-se entre si, produeixen variacions infinites i generen totes les formes i colors possibles.

En la seua obra “The Fool Show” (instal·lació a partir d’escultures i pintures), Daniel Jordán fa una interpretació de la novel·la basant-se en el seu caràcter autobiogràfic. Jordán s’identifica com a artista amb la passió que sentia Kafka per l’escriptura. La transformació mostra la situació en què es troba el creador, el qual se sent una bestiola rara per voler dedicar-se a la seua passió, la qual és entesa com a menys sospitosa a ulls de la societat mercantil moderna.

L’artista castellonenc, Alejandra de la Torre, en la seua obra “L’estigma de l’aturat”, fa una crítica social de la situació de l’aturat a Espanya. A mode autobiogràfic descriu el procés transformador del ser humà, de l’artista, amb les seues il·lusions, la seua formació i la seua projecció professional, en un objecte, en un paràsit de la societat, en definitiva, en una bestiola, amb les esperances ja minvades pel fracàs davant de la falta de suport i d’eixida laboral.

Pròxima convocatòria Projecte 3 CMCV: Els pecats capitals

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana manté oberta la següent convocatòria del Projecte 3 CMCV de suport a l’art emergent. El tema proposat per a l’edició de 2016 gira entorn dels pecats capitals, amb la intenció de contribuir a la commemoració del cinqué centenari de la mort del Bosco (1450-1516) i d’una de les obres més emblemàtiques que se li atribueixen: “La taula dels set pecats capitals”.

La convocatòria estarà oberta fins al 12 de març. Els projectes podran ser presentats en la seu del Consorci de Museus (al Centre del Carme) o per mitjà de missatgeria o correu postal. Consulta les bases ací.

En la seua quarta edició, el programa de suport a l’art emergent del Consorci de Museus es presenta com un projecte consolidat pel quals ja s’han beneficiat 10 artistes novells als quals se sumaran d’altres tres i on ja s’han invertit 60.000 euros en ajudes a la producció i promoció de l’art més actual.

Primeres Jornades de Performance a la sala San Miguel

Coincidint amb la inauguració d’aquesta vesprada a la sala San Miguel, la Fundació Caixa Castelló, en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló, organitza les Primeres Jornades de Performance a la sala San Miguel. De moment s’han programat tres sessions amb la participació de sis artistes.

Aquesta primera sessió comptarà amb la participació de Nelo Vilar, l’artista nascut a Artana en 1968 que realitzarà la performance “Antologia explicada als infants”, on mostrarà alguns dels seus treballs recents. A continuació, l’estudiant valenciana de Belles Arts, Carla Roca, realitzarà la performance “Mi # (variació)” on mostra el seu interés per la participació del públic en un sentit tàctil.

Les jornades continuaran els dies 11 de març i 9 d’abril amb els artistes Ángela García, Lucía Peiró, Isabel Gómez Mondragón i Lorena Izquierdo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.