fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’orgue de Morella, gran protagonista del Festival Internacional de Música

L’orgue de Morella, gran protagonista del Festival Internacional de Música

Les visites guiades a l’orgue, les conferències i els concerts estan tenint una gran acollida. D’altra banda, avui es presenta el llibre “Portes i torres de Morella”, de Vicente Dualde.

L’orgue de Turull de la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major és el gran protagonista del XXXIII Festival Internacional de Música de Morella. Una edició que està tenint un complet i variat programa, amb diferents propostes musicals, concerts diaris, conferències o visites guiades per conèixer millor aquest instrument, i un nombrós públic en totes les seves activitats. Aquest certamen es tancarà demà, però abans tindran lloc dos concerts de gran importància: “Trio divertiment barroc”, aquesta nit, i l’òpera “Et in arcadia ego. Els fonaments de l’òpera del seicento italià”, demà.

La regidora de cultura, Rocio Querol, assenyala que “estem gaudint d’una edició de gran qualitat i varietat, amb noves propostes i activitats que estan tenint una gran acollida”. Així, el Festival ha alternat concerts a la Basílica i al Teatre, conferències i visites guiades a l’orgue de la mà d’Arturo Barba que, com la d’avui, han completat l’aforament màxim. Per això, la regidora ha agraït tota la feina d’organització i coordinació del festival.

L’orgue de la Basílica Arxiprestal és l’orgue històric més important de la Comunitat Valenciana i un dels deu més rellevants d’Espanya. El Festival Internacional de Música de Morella va néixer amb l’objectiu de posar-lo en valor i difondre la seva importància per poder restaurar-lo. Aquest instrument va ser construït per Turull l’any 1717 i posseeix tres cossos, amb un total de 3.963 tubs sonors.

L’aspecte i cura actual de l’orgue de Morella se li deu a Ricardo Miravet. El 1987 se li va encarregar la tasca de restauració de l’instrument, que li va costar vuit anys. El temps empleat dóna bon compte del deteriorament en què es trobava l’orgue, maltractat especialment, en les guerres Carlines i en la Guerra Civil. Tot i la complexitat de l’actuació, aquesta no va impedir que durant aquests anys es celebrara el Festival de Música que dirigeix i organitza l’organista, des de l’any 82. Miravet també ha restaurat este tipus d’instruments a Argentina, Uruguai i en les pròximes poblacions de Mont-roig o Borriol. L’Ajuntament de Morella va declarar a l’organista, fill adoptiu de la ciutat l’any 1996.

“Portes i torres de Morella”
L’arquitecte conservador del castell i muralles de Morella, Vicente Dualde, presenta avui el llibre “Portes i torres de Morella”. En aquesta obra es poden veure explicacions històriques i arquitectòniques de cadascuna de les torres de l’abric defensiu de la localitat, amb infografies. Aquest llibre és un recull de l’exposició en 3D del mateix nom, que va tenir un gran èxit l’estiu passat i que ha recollit diversos llocs de la Comunitat Valenciana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.