fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

“En 2017-2018 volem ser Patrimoni de la Humanitat” Melcho Paús, President de la Germandat del Santíssim Crist del Calvari de L’Alcora

“En 2017-2018 volem ser Patrimoni de la Humanitat” Melcho Paús, President de la Germandat del Santíssim Crist del Calvari de L’Alcora

Entrevistem al màxim responsable de La Rompida de la Hora de L’Alcora, ens conta la història i els projectes de l’esdeveniment alcorí.

 

Conte’ns un poc la història de la confraria. Com va sorgir?

A l’any 1981 ací en L’Alcora només quedava una confraria que era la del Sant Sepulcre, eren 15 jóvens amb 5 xiquets i van revitalitzar la Setmana Santa. Eixe mateix any van crear la secció de tambors de la confraria de la Germandat del Santíssim Crist i a partir d’ací ha anat creixent en actes i categoria.

Quines activitats fa la confraria durant l’any?

A banda de la Setmana Santa Alcorina, com a Germandat pertanyem al Consorci Nacional del Tambor i el Bombo i ens desplacem a diferents llocs d’Espanya a tocar el tambor i el bombo. Aquest any hem anat a Còrdova i Saragossa. La nostra activitat està molt centrada a Setmana Santa, des de Sant Antoni fins a Setmana Santa és quan tenim la nostra principal activitat a la província.

Com va sorgir la Rompida de la Hora a L’Alcora?

La Germandat del Santíssim Crist és l’organitzadora i la creadora de la Rompida de la Hora. Va sorgir per l’interés de José Luis Esteban, que per aquell temps era un xiquet, la tradició va portar-la del baix Aragó en 1991. Aquest any vam fer les jornades nacionals del tambor i el bombo, van vindre més de vint pobles de tota Espanya a tocar. Eixe any es va fer la primera Rompida de la Hora i hem anat tocant ininterrompudament, creixent en volum de gent i importància. Érem Festa BIC i ara som Festa d’Interés Turístic Autonòmic.

Com s’escull al convidat d’honor que començar a trencar el silenci?

Nosaltres partim de la base que econòmicament no repercuteix qui siga el convidat, busquem qui senta la fe i la devoció de trencar l’hora amb nosaltres, perquè açò és un acte de fe. Aquest any ha vingut Vicente Ruiz “El Soro”, és una persona que s’ha superat a si mateixa i està encantat de vindre a gaudir la Rompida de la Hora i promocionar-la. Nosaltres demanem persones que s’impliquen i se senten orgulloses de vindre a la Rompida de la Hora amb nosaltres.

Que opina de la declaració de la Rompida de la Hora com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic?

És un títol molt important per a la rompida, ja que implica que la Generalitat Valenciana ens dóna més suport i en l’àmbit de promoció de l’acte és molt important.

Deuen estar la festa del rotllo, la Rompida de la Hora i el cant de les albaes com a BIC?

El rotllo ja és Festa d’Interés Turístic Provincial i el BIC només suposa una protecció de l’acte. L’Albà també haguera d’estar protegida, però per açò fa falta molta documentació i molt de treball, l’Ajuntament i el poble està intentant que siga BIC, per tal de protegir-les.

Tots els que toquen a L’Alcora són membres de la confraria?

A L’Alcora tenim l’associació de “L’Alcora Tambor” que engloba als tambors del Crist, dels Natzarens i la Dolorosa. Quan eixim de L’Alcora representem a L’Alcora tots junts.

Teniu pensat fer un pas endavant amb la promoció de L’Alcora i les seues festes?

L’any passat vam ser amb onze pobles de tota Espanya candidats a Patrimoni de la Humanitat en la UNESCO, però no vam passar la classificació de París. En 2017-2018 volem tornar a presentar-nos amb 20 pobles més d’Andalusia, Múrcia, la Comunitat Valenciana i Aragó. Anem a presentar-nos conjuntament “Tambors i Bombos, Patrimoni de la Humanitat”. Aconseguir tot açò és un Via Crucis però és molt satisfactori, ja que fa que participe molta més gent.

12718101_1334404516586273_2667224041451869794_n

 

Melcho Paús és President de la Germandat del Santíssim Crist del Calvari de L’Alcora

Leave a Reply

Your email address will not be published.