fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Borriana continuar脿 transformant la ciutat amb el pressupost municipal previst per a 2023

Borriana continuar脿 transformant la ciutat amb el pressupost municipal previst per a 2023

Els comptes municipals del pr貌xim exercici contemplen importants inversions a pesar de congelar novament tots els tributs municipals.

El pressupost municipal de Borriana per a 2023 incrementar脿 les inversions amb recursos propis a pesar que l’equip de govern municipal haja decidit congelar totes les taxes i tributs, i assolir脿 els 35.066.666 euros.

Segons ha destacat l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, que acompanyada de la regidora delegada d’Hisenda, Cristina Rius, i el tercer tinent d’alcalde, Vicent Granel, han avan莽at les l铆nies principals dels comptes per al pr貌xim exercici, que han qualificat de 鈥渟ocial i inversor鈥, i que continua en la l铆nia de treball de 鈥渃onstruir una ciutat millor pensant en les persones鈥.

L’executiu municipal va enviar ahir dimecres el pressupost municipal de 2023 als diferents grups amb representaci贸 en el consistori, a fi que puguen estudiar les dades preliminars i avan莽ar en la tramitaci贸 d’uns comptes que l’executiu local portar脿 al ple extraordinari previst per al dijous que ve 22 de desembre per a l鈥檃provaci贸 i, aix铆, que puga entrar en vigor durant el mes de gener.

Segons han manifestat Rius i Granel, 鈥渁mb els 8 pressupostos que hem aprovat, hem demostrat estabilitat de govern i un treball conjunt amb l’煤nic objectiu de millorar la vida de les persones i millorar la nostra ciutat, perqu猫 els dos partits que formem l’equip de govern municipal hem tingut clar, des de primera hora, que vol铆em transformar la ciutat鈥 i, per aix貌, 鈥渉em fet l’esfor莽 d’incrementar els recursos propis per貌 tamb茅 hem buscat finan莽ament extern鈥.

Per a Cristina Rius i Vicent Granel, en els moments de crisis 鈥溍﹕ quan m茅s hem d’estar al costat dels nostres ve茂ns i ve茂nes, de les persones m茅s desfavorides, desocupades, majors, aut貌nomes o de les pimes”.

En aquest sentit, han afirmat, 鈥渉em pres la decisi贸 de continuar congelant tots els tributs municipals per a ajudar-los a passar aquest per铆ode de crisi sense incrementar la pressi贸 fiscal a la ciutadania, i tamb茅 augmentarem i millorarem l’atenci贸 als usuaris dels Serveis Socials municipals鈥.

鈥淧er a nosaltres 鈥揾an assegurat鈥 茅s molt important i priorit脿ria l’脿rea d’Acci贸 Social i Ocupaci贸. Per aix貌, en 2023 destinem un total d’1 mili贸 d’euros directament a l’acci贸 social, i 1.800.000 euros entre els recursos municipals i les aportacions d’altres administracions competents en ocupaci贸, Generalitat i Estat, per a a facilitar l’acc茅s de les persones al m贸n laboral.

Per a contrarestar des de l’Ajuntament el descens de l’activitat econ貌mica que pot provocar els increments de preus, han indicat els dos regidors, 鈥渃ontinuarem impulsant i dinamitzant l’economia local, i per aix貌 mantenim els m茅s de 82.000 euros inicials que pressupostem en la pand猫mia, destinats a la promoci贸 i dinamitzaci贸 del comer莽 local, organitzant, juntament amb la Federaci贸 de comer莽 i l鈥橝ssociaci贸 d’hostaleria, campanyes i accions com la recent Fira de Nadal que ha resultat un rotund 猫xit鈥.

Obres

Borriana comen莽ar脿 2023 amb l’execuci贸 de les obres que estan en marxa o comen莽aran en breu per a 鈥渃ontinuar transformant la ciutat que volem i que suposen una inversi贸 de prop de 6 milions d’euros en obres鈥, han precisat.

Entre les quals, Rius i Granel han destacat les obres ja iniciades de rehabilitaci贸 de la Casa de la Cultura amb 1 mili贸 d’euros, la construcci贸 de la passarel路la definitiva del Clot de la Mare de D茅u per m茅s de 500.000 euros, o de pavimentaci贸 de vials i la construcci贸 de noves voreres a Santa B脿rbara amb 700.000 euros.

Aix铆 mateix, es mamprendr脿 la instal路laci贸 de geot猫rmia a la piscina recentment adjudicada per 223.000 euros, el canvi d’enllumenat en instal路lacions esportives per 100.000 euros i la remodelaci贸 de la pla莽a al barri la Bosca amb una licitaci贸 de 140.000 euros.

En relaci贸 a la reordenaci贸 de l’avinguda de la Mediterr脿nia, Rius i Granel han manifestat que 鈥渃anviar脿 totalment la fisonomia de l’avinguda i que actualment s’estan obrint les pliques, per la qual cosa prompte comen莽aran les obres amb una inversi贸 de 2.179.000 euros per a la construcci贸 d’un carril de ciclovianants el tra莽at del qual discorrer脿 en el costat de la mar, i tamb茅 la col路locaci贸 de noves canonades d’aigua potable i la instal路laci贸 de noves canalitzacions i bombaments per a l’evacuaci贸 d’aig眉es residuals i pluvials, aix铆 com la repavimentaci贸 del vial i el recobriment de les voreres.

Tamb茅 molt prompte, es realitzar脿 la licitaci贸 d’altres obres que estan en fase de projecte, entre les quals hi ha la instal路laci贸 dels caragols d’Arquimedes amb 825.000 euros, aix铆 com els plecs per a licitar la gesti贸 del Centre d’atenci贸 primerenca que s’ha demorat perqu猫 faltava rebre el Contracte Programa, signat per la Conselleria.

Igualment, en el primer semestre de 2023 s’escometr脿 la urbanitzaci贸 del c猫ntric carrer Barranquet, amb el paviment molt deteriorat, amb una inversi贸 de 480.000 euros que inclou tamb茅 la millora i renovaci贸 dels col路lectors per a evitar l’estancament d’aigua en moments de fortes pluges, amb una part finan莽ada pel Pla d’Obres de la Diputaci贸 i una altra amb recursos municipals.

De la mateixa manera, els pressupostos de 2023 contemplen 280.000 euros per a fer un pas m茅s per a aconseguir una ciutat intel路ligent amb passos de vianants lluminosos, radars educatius i sensors de qualitat ambiental. En definitiva, l’煤s de les noves tecnologies per a incrementar la seguretat dels vianants i vigilar la qualitat de l’aire de la poblaci贸.

Una altra obra important 茅s l’ampliaci贸 del nou cementeri i la construcci贸 al voltant de 250 n铆nxols nous. En aquest moment, n鈥檋i ha disponibles 240 (entre nous i revertits). Amb una inversi贸 de 300.000 euros en 2023, l’Ajuntament tindr脿 suficients n铆nxols disponibles i, per tant, cobertes les necessitats per als propers anys.

Quant al Pla Edificant per a 2023 de la Conselleria d’Educaci贸, inclou dos projectes educatius molt importants per a la poblaci贸 de Borriana. La quantitat pressupostada per a la IES Jaume I 茅s d’1.500.000 euros i una nova inversi贸 de 2,5 milions d’euros per a la reforma del Centre d’Educaci贸 Especial Pla d鈥橦ortolans, dels quals 100.000 euros apareixen en aquest pressupost per a la redacci贸 del projecte. Rius i Granel han volgut agrair a la Generalitat 鈥渆l compliment i la celeritat en pagar les factures de les certificacions, revisades pr猫viament pels t猫cnics municipals鈥. Fins avui, l’obra pagada de l’IES Jaume I ascendeix a 3.585.000 euros.

Reducci贸 del deute

Finalment, Rius i Granel han subratllat que un aspecte a tindre en compte en aquest pressupost 茅s 鈥渓’increment brutal que han experimentat algunes despeses, com els contractes de serveis p煤blics, per l’increment del 7% d’IPC, l鈥檌ncrement de la despesa energ猫tica, l’increment salarial segons la Llei de Pressupostos de l’Estat i un increment important en la despesa en interessos bancaris鈥.

Sobre aquest tema Rius ha puntualitzat que en aquests 7 anys de govern 鈥渉em redu茂t el deute en m茅s de 8 milions d’euros, de 14,5 milions a 6,2 milions, i ha sigut un gran encert perqu猫 si no ho hagu茅rem fet estar铆em parlant d’uns interessos per a 2023 d’uns 500.000 euros, mentre que la previsi贸 茅s que pagarem 200.000 euros pel mateix deute viu鈥.

Per tant, ha concl貌s, aqueixa reducci贸 del deute i el major finan莽ament extern 鈥渆ns ha perm茅s que, en els 3 anys consecutius de crisis, puguem assumir l’increment constant de la despesa municipal sense repercutir-la, ni tant sols l’IPC, en cap impost ni taxa municipal que paguem els ve茂ns i ve茂nes de Borriana鈥.

Leave a Reply

Your email address will not be published.