fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Castell贸 canalitza des de 2018 els primers 36 milions d’euros de segell europeu per a empoderar el seu model urb脿

Castell贸 canalitza des de 2018 els primers 36 milions d’euros de segell europeu per a empoderar el seu model urb脿

La ciutat materialitza en projectes d’impacte social i ambiental el 25% de la inversi贸 cofinan莽ada pels fons FEDER.

L’alcaldessa destaca que la cooperaci贸 amb Europa 茅s una palanca de canvi per al desenvolupament local innovador i sostenible

Fa dos anys i mig Castell贸 va comen莽ar a plasmar en fets l’estreta col路laboraci贸 amb Europa gestada des de 2015 per a atraure fins a la capital de la Plana inversions comunit脿ries amb calat social i innovador i capa莽os de revolucionar el seu model urb脿. Inversions fins a la data inexistents en la capital la Plana i que en l’actualitat sumen 36,3 milions d’euros disposats a deixar petjada, en un horitz贸 pr貌xim, tant a la ciutat com en el dia a dia dels qui l’habiten.

L’Estrat猫gia de Desenvolupament Sostenible i Integrat EDUSI Transforma Castell贸 va tirar a rodar en 2018, i amb ella la ciutat va obrir un fil directe amb Brussel路les que no ha deixat de consolidar-se. EDUSI, amb els seus 20,2 milions d’euros cofinan莽ats per l’Ajuntament i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) suposa la major injecci贸 d’inversi贸 comunit脿ria a Castell贸. L’Estrat猫gia, amb una dotzena d’operacions previstes, va obrir el cam铆 cap a nous projectes amb segell europeu a punt tamb茅 de plasmar-se en realitats palpables: la remodelaci贸 del Cam铆 la Ratlla (1,3 milions) i la imminent renovaci贸 de l’enllumenat p煤blic per tecnologia LED (14,8 milions), tots dos cofinan莽ats tamb茅 per FEDER.

“Volem un futur on el benestar, les oportunitats, la sostenibilitat i la inclusi贸 social siguen les que marquen el gui贸 de la nostra hist貌ria, i aqueix futur estem dissenyant-lo al costat d’Europa. La simbiosi entre la pol铆tica local i la comunit脿ria funciona, est脿 donant els seus fruits i es fa m茅s necess脿ria que mai”, explica l’alcaldessa de Castell贸, Amparo Marco. Articular tot l’engranatge per a canalitzar aquest muntant inversor cap a la ciutat no ha sigut f脿cil, recorda. “La gesti贸 de fons europeus 茅s complexa a nivell d’Administraci贸 i t茅 moltes peculiaritats que requereixen lideratge des del pla pol铆tic i d’un equip de professionals especialitzats en aquesta labor, dues q眉estions que Castell贸 ha sabut cobrir”, afirma Marco.

Prova d’aix貌 茅s que m茅s del 25% del global d’inversions procedents de la Uni贸 Europea que ha aconseguit atraure Castell贸 es tradueixen ja en operacions en marxa: un total de sis projectes, per import de 9,2 milions d’euros. Totes elles corresponen a EDUSI i han sigut executades en els seus primers dos anys i mig de marxa.

En aquest marge de temps la ciutat disposa ja de 17 plataformes d’autob煤s m茅s segures i accessibles (290.000 euros); de 5 nous quil貌metres de carril bici (814.000 euros) i d’un nou pont sobre el riu Sec per a unir el Raval Universitari i l’avinguda l’Alcora (1,5 milions). Tamb茅 suma una flota municipal de vehicles de baixes emissions (608.000 euros); un nou corredor verd de 3,8 quil貌metres amb via per a ciclistes i vianants en el remodelat Cam铆 La Plana (4,5 milions) i ha posat en marxa l’innovador parc de la Panderola al Grau (1.476.000 euros).

A 31 de desembre de 2019 Castell贸 superava la segona fita FEDER del Ministeri d’Hisenda, que fixava que el 30% del pressupost EDUSI havia d’estar executat al tancament del citat exercici. La capital sobrepassava aquest percentatge amb el 32% i se situava entre les ciutats espanyoles amb millor gesti贸 de fons europeus.

En els 煤ltims dos mesos l’Ajuntament ha aprovat els expedients de contractaci贸 per a ampliar la xarxa ciclista urbana en l’avinguda Castell Vell i Pascual Asensio (600.000 euros) i ha donat llum verda a una de les operacions de major envergadura de l’Estrat猫gia: la rehabilitaci贸 integral de l’actual Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura per a transformar-la en un Centre d’Envelliment Actiu i Saludable. El projecte suposar脿 una inversi贸 de 4,5 milions d’euros i pret茅n “situar a les persones majors en l’eix de les pol铆tiques del benestar, els serveis i l’urbanisme”, recorda Marco.

Tamb茅 avancen amb pas ferm les 煤ltimes operacions avalades per FEDER. A meitat del passat mes de juliol la Uni贸 Europea va aprovar el projecte per a remodelar al costat de l’Ajuntament (amb un cofinan莽ament del 50%) el Cam铆 La Ratlla i transformar-lo en un bulevard m茅s segur amb carrils bici i espai per a vianants. L’operaci贸 suposar脿 una inversi贸 de 1,3 milions d’euros. A m茅s, a la fi de 2019 Castell贸 sumava “una altra injecci贸 directa de fons europeus de 7,4 milions per a un projecte valorat en 14,8 milions que renovar脿 amb tecnologia LED l’enllumenat p煤blic i que ens permetr脿 aconseguir un estalvi energ猫tic del 50% com a m铆nim sobre el consum d’energia el猫ctrica actual”, explica Marco.

“Els fons europeus s贸n una important铆ssima palanca de canvi per al desenvolupament local sostenible. A Castell贸 gr脿cies al finan莽ament europeu hem pogut impulsar projectes que no s’hagueren pogut dur a terme d’una altra manera”, assevera l’alcaldessa.

A m茅s d’aquestes inversions, la bona sintonia de Castell贸 amb Europa es plasma en la recent selecci贸 de la capital com a integrant de la Xarxa de Ciutats Europees de la Innovaci贸 (ICC), clau en el disseny de la futura Agenda Urbana “de la qual serem referent en tota Espanya, i que posiciona a Castell贸 per a l’obtenci贸 de noves inversions europees en les pr貌ximes convocat貌ries de fons comunitaris”, ha indicat Marco. La capital de la Plana ha sigut guardonada tamb茅 per la Comissi贸 Europea com a segona millor ciutat accessible d’Europa en 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.