Les ciutats de València, Castelló de la Plana, Alacant, Elx, Múrcia i Cartagena celebren la XIII Nit Europea dels investigadors coordinades sota el projecte Nit Mediterrània de les Investigadores Goes To School (Mednight GTS). El consorci, format per 10 universitats i entitats representatives de la investigació i la divulgació científica de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia, ofereix un programa d’activitats per a tots els públics que es desenvoluparà durant les últimes setmanes del mes de setembre i es clourà els dies 29 i 30 de setembre, i l’1 d’octubre de 2022. L’agenda d’activitats està disponible en la web mednightgts.eu.
Entre les activitats, gratuïtes i d’accés lliure, hi haurà tallers a peu de carrer, espectacles i estands divulgatius que pretenen acostar la investigació científica a la ciutadania d’una manera amena i divertida per tot l’arc mediterrani. La intenció de Mednight GTS és que la investigació siga accessible i pròxima a tots els sectors de la població, des del públic en general fins a col·lectius amb necessitats específiques. En última instància, es pretén potenciar l’interès de la joventut per aprendre habilitats cientificotècniques que els convertisquen en els professionals del futur.
- A Castelló de la Plana, la vesprada del dia 30 de setembre (de 17 a 20 h), la Universitat Jaume I ha organitzat tallers col·laboratius amb experiments pràctics, demostracions i jocs per a tots els públics i edats a l’Àgora del campus del Riu Sec, amb visites guiades al Jardí dels Sentits. A més, els xiquets i xiquetes podran explorar la ciència de manera autònoma i vivencial en diferents espais de joc espontani i descobriment. Una conversa amb investigadores de diferents àmbits del coneixement explorarà les solucions que la ciència pot aportar davant els reptes de la crisi de recursos i l’emergència mediambiental. I en el European Corner, l’espai divulgatiu sobre l’acció europea, es presentarà l’experiència de persones joves compromeses amb la construcció d’una societat europea basada en el coneixement, amb la participació d’Europe Direct Castelló. A més, s’han previst altres activitats relacionades amb la música, l’esport o la tecnologia. Tota la informació està disponible en la pàgina www.mednight.uji.es, on també és possible inscriure’s per a rebre el programa detallat.
- A València, la Nit està organitzada per la delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, l’Institut INCLIVA i Fisabio. Aquestes cinc institucions formen part dels projectes europeus MedNight –en el cas de CSIC, Fisabio i INCLIVA– i MedNight GTS –UV i UPV–. Avui dimarts, dia 27, a les 20 hores, a la Fàbrica de Gel, científiques i científics de les cinc institucions protagonitzaran una sessió de monòlegs sobre temàtiques com ara els microplàstics en el cos humà, els mites sobre l’impacte de les vaques en el canvi climàtic, noves maneres de captar C02, la necessitat d’invertir en ciència dels aliments o els perills de no saber. El dia 30 de setembre, tindrà lloc un gran esdeveniment de divulgació de la ciència en el marc del Museu Príncep Felip. Durant tot el dia, personal investigador de les entitats que organitzen aquesta activitat oferiran a les persones assistents, estudiants de primària i secundària al matí i públic general a la vesprada, més de 30 tallers de ciència i xarrades per a acostar la ciència a la societat valenciana. A més, investigadors i investigadores que lideren importants projectes europeus es reuniran amb estudiants i professorat a les 13 hores en l’espai anomenat «European Corner» per a compartir les seues experiències i la seua vocació per la ciència. També hi col·laboren el Museu de les Ciències, l’Oceanogràfic i Esciencia Eventos Científicos en col·laboració amb CaixaForum València (pertanyent a la Fundació La Caixa), amb el seu projecte «La Nit de la Investigació».
- La Universitat d’Alacant (UA) proposa més de cinquanta activitats amb experiments i espectacles científics i tecnològics, rutes, exposicions i una observació astronòmica al campus de Sant Vicent del Raspeig, així com tallers i xarrades en diferents estacions científiques (Ibi, Alcoi i Santa Pola) i en la seu universitària Ciutat d’Alacant. El personal investigador i estudiants de la UA exposaran al públic, de manera didàctica i lúdica, conceptes bàsics de les seues disciplines de la ciència mediterrània: arqueologia, ecologia, nutrició, química, biologia, humanitats, geologia, economia, robòtica, etc.
- També a la ciutat d’Alacant, la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Gestió de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL) ha organitzat els dies 29 i 30 de setembre SCI-DATES «Cites amb els investigadors» en l’Espai Sèneca (antiga estació d’autobusos). Un espai on es duran a terme trobades de la població amb investigadors biosanitaris per a compartir els seus avanços en temes relacionats amb la salut com el funcionament dels fàrmacs, el dolor, la mort o l’envelliment. SCI-DATES, que es podrà visitar en horari de matí i vesprada, també comptarà amb una exposició amb informació dels 43 grups d’investigació d’ISABIAL, tallers per a escolars i públic en general del Laboratori de Simulació i Innovació d’Alacant d’ISABIAL, i la presentació, amb activitats didàctiques, de les Plataformes de Suport a la Investigació del centre sanitari com el Biobanc, Epidemiologia (Medicina Preventiva), Anatomia Patològica i Microbiologia. L’esdeveniment, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant, oferirà el 30 de setembre a la vesprada un concert acústic a la plaça Sèneca.
- A Elx, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i ATAMA han organitzat una vesprada de ciència divertida enfocada al públic juvenil que comprèn un espectacle de teatre interactiu i la projecció de píndoles audiovisuals sobre els assoliments aconseguits per diferents científiques de reconegut prestigi i una sessió de teatre científic al centre de la ciutat (plaça de Baix) per a la vesprada del dia 30. Així mateix, coincidint amb la celebració del 25 Aniversari de la UMH, el dia 1 d’octubre se celebrarà un dia complet dedicat a les famílies en el qual el públic podrà gaudir de tallers científics, estands divulgatius, jocs, art i animació. La programació començarà a les 10 h i comptarà amb la participació de personal investigador dels diferents campus i àrees d’investigació de la institució, amb tallers dinàmics i interactius.
- A Múrcia, la Universitat de Múrcia (UMU) desenvoluparà la vesprada del 30 de setembre més d’un centenar de tallers científics i tecnològics a la plaça de la Mercè. El personal investigador exposarà de manera didàctica i lúdica conceptes bàsics sobre ciència mediterrània a través de jocs, concursos, monòlegs, experiments, exposicions, espectacles i rutes lingüístiques per la ciutat, tot això sota el paraigua dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Acompanyaran en aquesta nit uns mestres de cerimònies únics: els actors de El Hechizo es convertiran en prestigiosos científics per a interactuar amb els assistents. Per part seua, la Fundació Sèneca produirà una exposició sobre invents sorgits en països, imperis o regions de la conca mediterrània al llarg de la història. Serà inaugurada durant la Nit dels Investigadors 2022 en el Museu de la Ciència i l’Aigua de Múrcia.
- A Cartagena, la Universitat Politècnica de Cartagena celebrarà el seu acte principal a l’esplanada d’Herois de Cavite, un lloc privilegiat en ple centre de la ciutat. Estudiants, professorat de la Politècnica i divulgadors especialitzats vinguts des de diferents llocs d’Espanya exhibiran en ple carrer i en tres museus la capacitat de la ciència i la tecnologia per a transformar la societat i resoldre reptes de tota mena, des de la necessitat d’energia barata que no contribuïsca a l’escalfament global fins a la sostenibilitat de productes de consum com els cosmètics, passant per les noves tècniques de fabricació digital i els grans assoliments de les construccions romanes a Cartagena, que s’explicaran amb tallers interactius en el Museu del Teatre Romà i una xarrada de l’historiador i enginyer d’obres públiques Isaac Moreno, presentador del programa documental Ingeniería romana. Paral·lelament a l’acte principal, es duran a terme altres accions en el Museu de l’Aigua i l’Energia de la UPCT, situat al Campus d’Alfons XIII, en la cafeteria El Soldadito de Plomo i en el Centre d’Interpretació de la Mina Las Matildes, des d’on es farà una observació astronòmica. Prèviament, es realitzaran a l’Escola d’Industrials de la Politècnica tallers de divulgació sobre l’energia nuclear, com a part de les activitats del congrés de la Societat Nuclear Espanyola que se celebra aqueixa mateixa setmana a Cartagena i que inclourà un acte de mentorización per a alumnes interessades en l’enginyeria. Amb aquestes activitats de divulgació científica arranca també la nova programació trimestral de Cartagena Piensa i es dona continuïtat a l’oferta d’oci a la ciutat després de les festes de cartaginesos i romans que conclouran la setmana anterior.
MEDNIGHT GTS és un projecte associat a la iniciativa «Nit Europea dels Investigadors» de la Unió Europea, finançada per les accions Marie Skłodowska-Curie, amb identificador de convocatòria HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01 (MSCA and Citizens 2022).