fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Ricard Camarena: «La carxofa és la meua verdura preferida»

Ricard Camarena: «La carxofa és la meua verdura preferida»

El xef Ricard Camarena, reconegut amb el guardó Carxofa d’Or 2017, s’ha confessat un gran amant de la carxofa i s’ha mostrat molt identificat amb els valors que representa el premi, «sobretot pel que suposa de reconeixement a la gent del camp». Camarena, amb cinc restaurants i un equip de 90 persones al seu darrere, rebrà el guardó el 27 de gener a Benicarló.

«Se’m va posar la pell de gallina quan vaig sentir a l’alcaldessa de Benicarló parlant de mi i del meu treball», diu Ricard Camarena, el xef valencià que ha estat reconegut amb el guardó Carxofa d’Or 2017, la més alta distinció que s’atorga amb motiu de la Festa de la Carxofa. En una entrevista realitzada per Ràdio Benicarló, l’emissora municipal, Camarena assegura també que va rebre «amb molta il·lusió» la notícia del reconeixement que li farà Benicarló «perquè crec molt en les possibilitats de la meua terra i la meua gent» i s’ha confessat un gran amant de la carxofa. «És la meua verdura preferida. Tinc una gran devolució per la carxofa i per tot allò que representa aquest guardó, especialment pel reconeixement que suposa als valors de treball al camp».

De fet, la cuina de Ricard Camarena és una cuina amb una relació molt directa amb els productes i el seu origen. «Cada vegada -diu el xef- som més conscients que el sector de la restauració som un altaveu del sector agrícola». «En aquest sentit -assenyala Camarena- és un acte de responsabilitat comptar amb la gent que ens envolta, amb els nostres agricultors. El nostre producte és allò que ens diferencia, i l’hem de posar en valor. D’aquí la meua relació amb l’horta i amb els llauradors». Una relació que Camarena considera «d’interés comú i de confiança».

Sobre la seua proposta gastronòmica, caracteritzada pel sabor, per la temporalitat del producte i pels matisos, Ricard Camarena assegura que es tracta d’aconseguir «una barreja de sensacions. Analitzem el producte i li extraiem totes les virtuts que té. És aquí on comença el nostre procés creatiu». Com en els caldos, on ha revolucionat la forma d’elaborar-los «observant els procediments i evolucionant des de la tradició». En aquest sentit, el xef diu que «ser respectuós amb la tradició no vol dir que no es puga canviar i de vegades millorar».

Camarena atribueix al seu treball diari i a la gent que l’envolta l’èxit de la seua cuina, que li ha valgut un llistat interminable de premis, entre els quals destaquen una Estrella Michelin, quatre Sols Repsol, el Premi al Millor Restaurant de l’any (2009) o el títol honorífic de Valencià de l’Any atorgat pel diari Las Provincias. «Sóc el cap visible d’un projecte on treballen més de 90 persones amb responsabilitats compartides. És qüestió de prioritzar i de tindre el suport d’un equip humà impecable».

El xef valencià recollirà el guardó Carxofa d’Or el 27 de gener, en el sopar de gala de la Festa de la Carxofa 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.