fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Salomé Pradas (PP): “En el congrés els debats són més en clau nacional, al senat són més en clau territorial”

Salomé Pradas (PP): “En el congrés els debats són més en clau nacional, al senat són més en clau territorial”

Salomé Pradas Ten és advocada. Ha sigut senadora per Castelló en l’última legislatura i es presenta a la reelecció al senat pel Partit Popular a Castelló.

Diari Millars: Vosté va ser senadora durant la passada legislatura, què coses destacaria d’esta etapa?

Salomé Pradas: La veritat és que ha estat una legislatura diferent de totes les que s’han viscut fins ara al senat perquè comencem amb un govern de Mariano Rajoy, un govern que el que va fer és assentar el nostre estat de benestar i anar creant ocupació i bé, va arribar el moment de la moció de censura el juny de 2018 i aquí tot va canviar amb el nou govern socialista. Va haver-hi també, com tots saben, un congrés a nivell intern en el partit popular i a partir d’allí amb el nou president és quan jo assumisc el càrrec de portaveu adjunt al senat, un càrrec de portaveu que m’ha donat l’oportunitat de treballar, d’aprofundir en matèria social perquè era la coordinadora de l’àrea social al senat. Però bé, durant tota la legislatura la veritat és que he estat al costat dels altres dos senadors treballant per Castelló i per Espanya en matèries, en el meu cas, tan rellevants com és l’ocupació, en la Comissió d’Ocupació i Seguretat Social del senat. També he pertangut a la Comissió de Medi Ambient i en el ple i també en comissions, perquè he debatut i he defensat les millors infraestructures per a Castelló com l’A-7, l’AP-7, la liberalització de l’AP-7, els trens, les rodalies de la província de Castelló i bé, també en matèria econòmica, el tema dels cítrics estos últims mesos, també sol·licitant la clausura de salvaguarda al govern, que no l’ha activat. En fi, ha estat un ventall molt diferent en dues etapes també molt diferents.

DM: D’altra banda, el Partit Popular ha anunciat que Divendres Sant i Diumenge de Resurrecció no farà campanya electoral. A què es deu això?

SP: Efectivament, nosaltres el que volem és respectar les nostres tradicions, la devoció i la fe per la Setmana Santa. Considerem que són dies d’estar en les processons, d’estar en les nostres capelles, en les nostres esglésies. Jo, per exemple, pertanc a una confraria ací en Castelló i jo com altres anys, doncs, estaré participant en totes les activitats, a totes les qüestions que vagen organitzant durant estos dies. Per tant, nosaltres volem respectar la Setmana Santa. Considerem que un dia com és Dijous Sant o el Divendres Sant, doncs, no podem fer mítings. Una altra cosa és que es faça una mínima activitat, però el que és activitat de campanya com a tal no, no la farem.

DM: Uns altres partits en mítings durant la campanya han anunciat que volen dissoldre el senat perquè segons ells no té utilitat. Què opina vosté sobre esta afirmació?

SP: Jo crec que qui ho afirma no coneix el senat, no coneix la utilitat que se li pot donar al senat. Clar, això també depén de cada grup parlamentari i de cada senador, evidentment, però el senat és molt útil per als ciutadans, perquè cal pensar per als territoris. Cal pensar que és la cambra de representació territorial, per tant, cal donar-li utilitat a esta cambra. D’això depén, insistisc, de cada senador i de cada grup parlamentari. Jo he portat al senat, doncs, les qüestions de major rellevància de Castelló, he defensat a Castelló al senat, i pense continuar fent-ho. Això en el congrés no és l’habitual. Els debats són més en clau nacional, al senat són més en clau territorial. És cert que caldria donar-li major caire nacional o autonòmic o territorial al senat però bé, està bé que tinguem una cambra que servisca de contrapés al congrés perquè allí ens venen les lleis, les podem esmenar, podem fins i tot tirar cap endarrere algunes lleis com per exemple la del dret de despesa dels pressupostos generals de l’estat, que així va passar en l’última legislatura ja amb Pedro Sánchez i tenim també debats sobre l’estat de les autonomies, i després, bé, el debat i la votació tan important, crec recordar, a favor de la unitat d’Espanya, què és el que contempla l’article 155, que això no ho pot fer el congrés, amb la qual cosa el que hi ha és que intentar ser útils, siga des del congrés o des del senat. El bicameralisme existeix en tot Europa, o siga, les dues cambres, que hi haja dues cambres de representació existeix en tot Europa i, insistisc, mentre siguem útils, doncs bé, jo sí que li veig sentit al senat.

DM: Vosté ha dit que se li pot donar encara més utilitat al senat. Com es podria donar esta utilitat extra?

SP: Fent esta relació entre la cambra de representació territorial i les diferents cambres autonòmiques més estreta. Que hi haja uns vincles més estrets. Jo sí que ho he fet, o siga, jo estic molt aliada als meus companys diputats autonòmics, este treball entre diputats autonòmics i senadors crec que és fonamental, fer mocions, o iniciatives a València o portar-les també a Madrid, esta connexió, diguem, entre senat i cambra autonòmica a les Corts Valenciana, en el nostre cas, crec que és fonamental però estaria bé pot ser que hi hagués una normativa sobre este tema, com canalitzar certes qüestions que es debaten a nivell regional perquè després arriben a Madrid i després puguen tenir el seu pes també allí. Sí que vull destacar, per exemple, el treball que es va fer per a reformar el nostre estatut d’autonomia, que va començar en les Corts Valencianes i va acabar justament al senat, on vam votar a favor. Gràcies a la votació del Partit Popular, que teníem majoria, es va reformar l’estatut d’autonomia a la Comunitat Valenciana on ara, doncs, tindrem major finançament segons el pes poblacional; una altra cosa són les quantitats, però almenys es tindrà en compte la població que tenim a l’hora del finançament autonòmic, de les inversions.

DM: I segons vosté quins serien els principals problemes pels quals més s’hauria de treballar per la pròxima legislatura?

SP: Cal continuar aprofundint en matèria d’ocupació. Cal seguir amb les reformes que ha fet el Partit Popular i que van crear dos milions i mig d’ocupació en l’última legislatura després de la crisi, la cruel crisi que va passar el país per les nefastes mesures dels socialistes; cada vegada que ells governen sabem què passa. Quan ve el Partit Popular doncs tornem a crear ocupació; cal continuar creant ocupació, no com els socialistes que en deu mesos el que han fet és portar a 126.000 espanyols a les llistes de l’atur. Cal continuar aprofundint en matèria d’ocupació, però també en educació; cal donar-li llibertat als pares a l’hora de triar el centre que volen o la llengua que volen per a l’educació dels seus fills. Hi ha també que harmonitzar moltes qüestions a nivell de sanitat, a nivell estatal, perquè cada comunitat autònoma la veritat és que té el seu propi sistema, que està molt bé que tinguem les competències delegades, però cal intentar harmonitzar. Nosaltres estem intentant apostar per la targeta sanitària única i bé, doncs els problemes que volen que els resolguen els espanyols: ocupació, sanitat, educació. En això és el que anem nosaltres a continuar treballant i per descomptat persistir amb la unitat d’Espanya.

DM: Ha parlat de treball, quines mesures es poden prendre per a millorar que tots els espanyols puguin tenir més treball?

SP: El millor de tot és incentivar que es puga crear ocupació per les empreses, perquè són les empreses les que creen ocupació, no és l’estat, no són les administracions, sinó les empreses, per això nosaltres abaixarem de nou l’impost de societats perquè les societats, perquè amb esta bonificació, amb esta minoració de l’impost tinguen més diners per a disposar, per a poder crear ocupació. Després, també una cosa molt important per a Espanya, per a l’economia espanyola, són les PIMES, petites i mitjanes empreses, i els autònoms, fonamentals en la nostra economia d’Espanya. Jo sóc autònoma i quan em van ajudar amb una bonificació també en contractar a una dona jove desocupada, doncs això va ajudar a treure a algú de l’atur, perquè en això és en el que hem de també continuar treballant, a ajudar els nostres autònoms, però ajudant-los, donant-los les eines necessàries perquè ells puguen crear ocupació. Ho vam fer amb una llei d’autònoms en el 2017 amb moltes millores a nivell de protecció social i també econòmica i en això és en el que cal continuar treballant.

DM: La comunitat valenciana necessita un millor finançament?

SP: Per descomptat, per descomptat que ho necessita. Nosaltres estem infrafinançats i el partit popular ja tenia els treballs molt avançats per al nou sistema de finançament autonòmic, però va venir el govern socialista i va paralitzar estos treballs en sec. Els ha paralitzat. Nosaltres ja teníem la comissió econòmica encarregada d’estos estudis amb tot molt avançat i no obstant això, ara estem en una paràlisi, estem en un punt mort, no sabem molt bé el que volen els socialistes, perquè ve Sánchez i diu “sí, millorarem el finançament”, però és que en deu mesos no ha fet absolutament res, perquè aquí hi ha un treball molt laboriós darrere, però és obvi que la Comunitat Valenciana està infrafinançada. Jo vaig estar en la Generalitat Valenciana, en l’últim govern del partit popular, i sé el que és no poder disposar d’allò que necessites per a poder cobrir simplement tot el que és bàsic, amb la qual cosa governe qui governe des del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, des del partit popular de Castelló demanarem més finançament, millor finançament. Ja hem avançat en esta reforma que he comentat abans de més inversions segons el pes poblacional per a l’estatut d’autonomia, però ara cal anar a pels números, que és més finançament per a la Comunitat Valenciana.

DM: Abans ha parlat de l’aplicació del 155 i és que vosté va estar quan es va votar l’article per a suspendre l’autonomia de Catalunya. Després de les eleccions podria tornar-se a aplicar este article?

SP: Evidentment. És un article de la constitució com qualsevol altre i es pot aplicar si es donen les circumstàncies contemplades en este article, que és que una comunitat autònoma estiga transgredint la llei i la constitució, estiga transgredint les competències, estiga fent un mal ús de les competències que té transferides per part de l’estat com pot ser l’educació, com pot ser el tema audiovisual a través dels diners que et dóna l’estat per a gastar en este o en altres usos o com pot ser, doncs, fer un mal ús, un indegut ús de les institucions, en este cas catalanes, per a afavorir doncs un independentisme que al que portaria és a la ruïna econòmica i social de Catalunya. Per tant, si es transgredeix la llei, si es transgredeix la constitució, per descomptat el Partit Popular no li tremolarà el pols, com no ens va tremolar, a aplicar de nou, a demanar l’aplicació per part del govern a la cambra alta, que en este cas és el senat, de l’article 155. Nosaltres ho tenim claríssim.

DM: I en la seua opinió, s’està transgredint ara mateix?

SP: Doncs sí, s’estan fent, s’estan duent a terme, és molt obvi, actes per a afavorir per part de la Generalitat Valenciana, de la Generalitat Catalana perdó, estos moviments en contra de la unitat d’Espanya. Per tant, és obvi que sí. I se m’ha anat això de la Generalitat Valenciana perquè lamentablement aquí, en la comunitat valenciana, ja estem veient com esta enginyeria social que és el separatisme català ja està arribant també aquí en la comunitat, a través per exemple de l’educació, de l’adoctrinament, ja està passant. Tenim llibres de text que ens parlen aquí en la Comunitat Valenciana, que abans no passava, ens estan parlant ja dels Països Catalans. Perquè totes estes qüestions cal parar-les, cal parar-les al més aviat possible i el partit popular, insistisc, no li tremolarà el pols per actuar en contra de totes estes accions, que no és que només transgredeixen la constitució, sinó que van directament en contra de la unitat Espanya.

DM: I finalment, si el PP hagués de pactar després d’estes eleccions quins serien els límits que posaria per acceptar pactar amb un partit o un altre?

SP: Doncs mira, estàvem parlant de la constitució, els límits sempre seran la constitució i la llei, estar dins de la constitució i dins de la llei. Els nostres límits són simplement estos, és que són molt senzills. Podem arribar a pactes amb tots els partits que respecten el nostre estat de dret i jo et contestaré a la gallega, en contra, et diré amb els qui no pactarem i això ho tenim claríssim. No pactarem amb els hereus, els fills polítics d’ETA, EH Bildu, i no pactarem justament amb aquells que estàvem parlant, dels quals parlàvem abans què volen separar-se d’Espanya, que volen trencar la unitat d’Espanya, diga’s Esquerra Republicana o PDeCAT. Estos justament són els partits que ens estan governant avui dia a Espanya perquè estan sent-li necessaris al Partit Socialista per a provar totes les mesures que estem veient, mesures sense cap mena de base econòmica, transgredint també normes i lleis que estan aprovant els divendres electoralistes del partit socialista i que estan implorant-li a partits com Bildu, este suport necessari per a poder fer campanya electoral, la qual cosa és totalment lamentable. Nosaltres no pactarem amb ells i pactarem amb tots els que respecten la nostra constitució.

Leave a Reply

Your email address will not be published.