fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Castelló presenta a Europa un projecte de regeneració urbana i inclusió social en el Grau

Castelló presenta a Europa un projecte de regeneració urbana i inclusió social en el Grau

Grau Xarxa Oberta inclou l’adequació de vuit espais urbans, el disseny de connectors verds i la instal·lació de living boxes com a espais de trobada social.

La Junta de Govern Local ha aprovat avui el projecte Grau Xarxa Oberta (Grau Open Net), una proposta de regeneració urbana i inclusió social de joves immigrants, que l’Ajuntament de Castelló presentarà a la Comissió Europea per al seu finançament dins de la iniciativa Urban Innovative Actions (UIA). Grau Xarxa Oberta requerirà una inversió de quasi sis milions d’euros (5.847.775) -cofinançats entre la UE (80%) i el Consistori (20%)- per a abordar amb èxit la regeneració urbana del Grau tenint a joves culturalment diversos com a motor d’aquest procés i incorporant criteris de sostenibilitat.

 L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; el vicealcalde, Enric Nomdedéu; el regidor de Benestar Social i Joventut, José Luis López, i el tinent d’alcaldia del Grau, Rafa Simó, han presentat avui el projecte Grau Xarxa Oberta que “proposa solucions audaces per a fer front a desafiaments socials, mediambientals i econòmics, i estudiar com responen aqueixes idees davant la complexitat de la vida real”.

 Marco ha subratllat que “una de les prioritats que hem adquirit com a equip de Govern des del minut zero ha sigut la d’impulsar un Castelló més sostenible; més integrador; més modern; més social i precisament amb una proposta com aquesta fem un pas més en aqueixa direcció”.

 El projecte proposa la implicació directa dels joves immigrants i pertanyents a famílies immigrants, juntament amb la resta de col·lectius, en el disseny d’una nova xarxa d’espais de convivència i desenvolupament cultural i professional, així com en la gestió dels seus continguts i actuacions. “Apostem per l’apoderament dels joves del Grau perquè ells i elles siguen el motor de la transformació”, ha insistit l’alcaldessa.

 Aquesta nova xarxa estarà composta per espais i infraestructures socials, culturals i educatives existents en l’actualitat però amb un nivell d’ús inadequat i amb una necessitat d’adaptació per a cobrir les necessitats reals d’equipaments del Grau en l’àmbit cultural, educatiu i social. També inclourà espais públics oberts, no urbanitzats o necessitats d’una intervenció per a convertir-los en punts de trobada i marc per a la realització de les actuacions culturals, artístiques, socials o formatives.

 En aquest sentit, Grau Xarxa Oberta preveu actuacions de millora en el parc de la Panderola, la rehabilitació del Casal Jove, la millora de la biblioteca i l’adequació de l’entorn del Museu de la Mar, la remodelació del passeig Juan Sebastián Elcano, una zona verda al costat de la piscina, l’adequació dels jardins del Port i millores en el parc del Pinar.

 El projecte incorpora, a més, la instal·lació de living boxes, “espais no permanents i mòbils construïts al llarg de tota la xarxa a partir d’elements modulars per a la realització d’activitats de trobada, formació, debat, expressió artística, inclusió social, promoció de les TIC…”, ha detallat el regidor de Benestar Social i Joventut, José Luis López. La seua ubicació, el nombre de mòduls i la seua disposició i el seu ús s’adaptaran a cada moment a les necessitats identificades de manera participativa. “Seran la base física per al desenvolupament de projectes d’autogestió de joves immigrants o de famílies immigrants”, ha afegit l’edil.

 El projecte Grau Xarxa Oberta incorpora connectors verds amb criteris d’accessibilitat universal que articularan els diversos elements de la xarxa i, finalment, contempla una xarxa virtual complementària d’informació, dinamització i participació.

 “El disseny i engegada de la xarxa d’espais i recursos s’articularà amb programes d’intervenció destinats a promoure la convivència entre els diferents col·lectius del Grau i la participació efectiva dels mateixos en les polítiques urbanes i, d’altra banda, a la inclusió social d’aquests col·lectius a través de la millora de la seua educació, formació i ocupabilitat”, segons ha explicat el regidor José Luis López.

 L’Ajuntament de Castelló compta amb la Universitat Jaume I, PortCastelló i Creu Roja Espanyola com a socis per al desenvolupament del projecte Grau Xarxa Oberta, l’execució del qual ha de dur-se a terme en un període màxim de tres anys des de la seua aprovació. “És un projecte transversal que inclou actuacions urbanístiques, ambientals, culturals i formatives que aposten per les persones i per la cohesió de la ciutat”, ha subratllat Marco.

 El vicealcalde de Castelló, Enric Nomdedéu, i el tinent d’alcaldia del Grau, Rafa Simó, han coincidit a destacar que es tracta de “un projecte de llarg recorregut que plasma la nova manera de fer política en l’Ajuntament de Castelló, que aposta per un urbanisme de menys ciment i més centrat en les persones”.

 La Iniciativa UIA compta amb un pressupost total del FEDER d’uns 372 milions d’euros, mitjançant convocatòries de propostes anuals, des de 2015 fins a 2020, encara que la primera és de 80 milions d’euros. Precisament en aquesta primera convocatòria, a la qual concorre Castelló amb el projecte Grau Xarxa Oberta, es fixa com a prioritat la integració de migrants i és ací “on hem decidit presentar la nostra proposta d’acció. Cada projecte podrà rebre fins a 5 milions d’euros de cofinançament”, ha conclòs l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.

Leave a Reply

Your email address will not be published.