fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Cultura recupera la cartoixa de Vall de Crist d’Altura amb l’objectiu de reconvertir-la en un enclavament d’activitats i centre cultural de l’Alt Pal脿ncia

Cultura recupera la cartoixa de Vall de Crist d’Altura amb l’objectiu de reconvertir-la en un enclavament d’activitats i centre cultural de l’Alt Pal脿ncia

El conseller Marz脿 visita les obres de reconstrucci贸 d’un els conjunts arquitect貌nics valencians m茅s importants

El conseller d’Educaci贸, Investigaci贸, Cultura i Esport, Vicent Marz脿, ha visitat hui les obres de reconstrucci贸 de la coberta de la nau de l’esgl茅sia de la Mare de D茅u dels 脌ngels, pertanyent al conjunt mon脿stic de la cartoixa de Vall de Crist a Altura. En el transcurs de la visita ha estat acompanyat per l’alcalde de la localitat, Miguel L贸pez; el director territorial de Castell贸, Robert Roig, i el cap del servei territorial de Cultura i Esport de Castell贸, Josep Cristi脿 Linares.

El projecte compta amb un pressupost total de 218.181,82 euros, finan莽at en la seua totalitat per la Conselleria d’Educaci贸, Investigaci贸, Cultura i Esport, i permetr脿 protegir la nau, a fi d’evitar el seu deteriorament i la p猫rdua d’elements estructurals i decoratius de gran valor patrimonial.

Aquesta obra forma part d’una s猫rie d’actuacions que Cultura est脿 duent a terme, encaminades a la recuperaci贸 d’aquest enclavament amb l’objectiu de posar-lo en valor i donar-lo a con茅ixer als ciutadans. En concret, la intervenci贸 que s’est脿 realitzat permetr脿 recobrir la nau de l’esgl茅sia, que es trobava a l’aire lliure des dels anys de la desamortitzaci贸 de Mendiz谩bal de 1835.

L’objectiu d’aquestes actuacions 茅s convertir la cartoixa de Vall de Crist en un espai que permeta acollir activitats culturals i transformar-lo en un centre de refer猫ncia cultural de la comarca de l’Alt Pal脿ncia.

Junt amb la de Porta Coeli a Serra i Ara Christi del Puig, conformen les tres 煤niques cartoixes de la Comunitat Valenciana. A m茅s, el claustre de la cartoixa de Vall de Crist 茅s un dels m茅s grans de tot Espanya que encara es conserva.

Hist貌ria de la cartoixa

La cartoixa de Vall de Crist va ser la cinquena fundaci贸 cartoixana de tota la Pen铆nsula, i va passar a ser un lloc molt important en la hist貌ria valenciana, perqu猫 va ser fundada pel rei Mart铆 l’Hum脿 i va acollir personatges tan rellevants com Bonifaci Ferrer, Benet XIII i sant Ignasi de Loiola.

El conjunt patrimonial, fundat al final del segle XIV, es troba a 1 quil貌metre i mig de la poblaci贸, i constitueix la cinquena fundaci贸 a Espanya de l’orde de sant Bru.

D’estil g貌tic, tamb茅 va comptar amb transformacions del neocl脿ssic durant el segle XVII. A conseq眉猫ncia de la Guerra de Successi贸, va quallar el primer aband贸 i la definitiva exclaustraci贸 en els temps d’Isabel II, aix貌 va provocar que la seua estructura es perjudicara i s’exposara a l’espoliaci贸 des de llavors fins als nostres dies, amb un estat d’aband贸 total fins fa tan sols una d猫cada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.