fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El moment de l’abstenció – L’opinió de Rubén Soto

El moment de l’abstenció – L’opinió de Rubén Soto

Ja ha passat el temut 26 de juny, ja hem votat i, gràcies a açò, hem pogut traure dues conclusions clares.

La primera és que les enquestes ens menteixen, ens enganyen. No sabria dir on està l’error, si en la mostra o en la “cuina de dades” posterior. Però si el freqüent és que tinguen un lleuger desviament de la realitat, aquesta vegada s’han eixit de la carretera. Van unflar a Units Podem i a Ciutadans i subestimaren al Partit Popular i al Partit Socialista i açò pot provocar falta de confiança en aquestes prediccions de cara a futurs comicis.

La segona conclusió que podem traure d’aquestes eleccions és que cap partit podrà governar solament, i encara pactant, pot ser difícil formar govern. Es necessita una abstenció, literalment una. Ara ho explique.

El PP és qui ha tret més escons, concretament 137, ells poden pactar amb C’s, 32 diputats; PNB, 5 escons i CCa-PNC, 1 diputat. Tot açò suma 175 vots a favor, que s’enfrontarien a 175 vots en contra, de la resta de partits. Si el PSOE volguera governar pactant amb UP i EH-Bildu sumaria 158 vots favorables i si a més, aconseguira convéncer als grups catalans CDC i ERC-CATSÍ obtindria exactament 175 sis i, per tant, es trobaria amb 175 nos de la resta de grups. La resta de combinacions donen un resultat inferior, donant per fet que el PSOE ha dit mil vegades en campanya que no recolzaria al PP i C’s que no recolzarà a UP.

Tot açò ens porta al fet que és necessària l’abstenció d’un sol diputat per a formar govern, un govern de pactes que de cap manera tindria majoria absoluta. Però en cas que cap partit polític estiga disposat a abstenir-se, en uns mesos, noves eleccions.

Leave a Reply

Your email address will not be published.