fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La reforma dels processos de nul路litat matrimonial

La reforma dels processos de nul路litat matrimonial

Aquest article pret茅n aclarir els principals punts de la reforma dels processos de nul路litat matrimonial que aclarisca les novetats i s’aprope als fidels que volen aclarir el seu estat personal

En primer lloc i com a q眉esti贸 pr猫via vull aclarir en qu猫 consisteix la nul路litat matrimonial donada la confusi贸 que cont铆nuament es genera en els ciutadans, per despr茅s entrar en el fons de la reforma dels processos de nul路litat matrimonial.

Per nul路litat matrimonial s’ent茅n aquella sent猫ncia que dicta un tribunal eclesi脿stic per la qual es declara que mai va existir un matrimoni, a causa d’algun element o vici del consentiment que va provocar la invalidesa des del mateix moment de la uni贸. Es tracta de recon猫ixer que mai va existir un vincle matrimonial entre dues persones. Aix貌 茅s, que mai va haver-hi matrimoni.

El 8 de setembre de 2015 es van presentar dues cartes en forma de motu proprio, la primera per a l’esgl茅sia llatina, el 鈥淢itis Iudex Dominus Iesus鈥 i la segona 鈥淢itis et Misericors Iesus鈥 per a les esgl茅sies orientals, que van entrar en vigor el passat 8 de desembre de 2015, per les quals el Papa Francisco modifica el Codi de Dret Can貌nic.

Els dos textos afronten una reforma dels processos de nul路litat matrimonial que persegueixen afavorir la rapidesa dels processos i aix铆 agilitar-los per a la declaraci贸 de nul路litat del matrimoni.

En aquest article vaig a centrar-me en el motu proprio 鈥淢itis Iudex Dominus Iesus鈥, doncs 茅s el que afecta i ha d’aplicar-se en els tribunals eclesi脿stics espanyols.

En concret, la reforma afecta a 21 c脿nons del Codi de Dret Can貌nic, sent les principals claus de la mateixa les seg眉ents:

1.- Apropar els tribunals eclesi脿stics a les persones, minimitzant els costos econ貌mics, de manera que tots aquells fidels que, en consci猫ncia, necessitin acudir a la just铆cia de l’Esgl茅sia perqu猫 resolgui sobre la seva situaci贸 personal puguin i no trobin traves que els impedeixi dirigir-se a la just铆cia eclesi脿stica.

2.- Un major protagonisme del bisbe dioces脿, de manera que es 鈥渞ecuperen鈥 compet猫ncies i funcions oblidades per貌 reconegudes als bisbes. Amb aix貌 es pret茅n que els bisbes tinguin pres猫ncia real en aquelles causes de nul路litat que siguin m茅s evidents. Ens referim al proc茅s m茅s breu, que 茅s una creaci贸 del motu proprio i ha de resoldre’s en el termini d’un mes, regulat en l’art. 5, en relaci贸 amb els c脿nons 1683 a 1687 del CIC, que tindr脿 car脿cter extraordinari i s’aplicar脿 en aquells sup貌sits en els quals la demanda de nul路litat matrimonial la presentin tots dos c貌njuges o quan la present un d’ells amb el consentiment de l’altre. I sempre que hi hagi proves que evidenci茂n la nul路litat matrimonial. No obstant aix貌, aquest fet no anul路la el principi de descentralitzaci贸, doncs adquireixen gran rellev脿ncia els vicaris judicials adjunts (c. 1420.3 del CIC).

3.- Un proc茅s ordinari r脿pid, d’un any com a m脿xim. On ja no s’exigeix la doble conformi, aix貌 茅s l’exig猫ncia que dos tribunals de diferent grau declarin la nul路litat matrimonial, de manera que la sent猫ncia afirmativa no recorreguda 茅s executiva (cc. 1630 a 1633 del CIC). I, en cas de rec贸rrer la sent猫ncia afirmativa, d’apreciar-se falta d’arguments o manca de ra贸 de ser, aquest podr脿 rebutjar-se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.