Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Aprovada la moció per a declarar l’emergència climàtica a Sagunt

Aprovada la moció per a declarar l’emergència climàtica a Sagunt

El Ple aprova la proposta de Compromís per a declarar una situació d’emergència climàtica i establir compromisos per a la reducció de gasos, apostar per energies renovables o protegir els paratges naturals,

El Ple va aprovar ahir, en la sessió plenària corresponent al mes d’agost, la moció presentada per Compromís per a declarar l’emergència climàtica. La moció va ser presentada per Quico Fernández davant el Ple y en un primer moment el PP va demanar la seua retirada, però no va aconseguir els vots suficients. Per este motiu, es va procedir a la votació de la moció i va eixir favorable amb els vots a favor de l’Equip de Govern i Iniciativa Porteña, abstenció del PP i en contra Ciutadans.

Segons recull la moció, el canvi climàtic és una evidència científica. Ens trobem davant una situació real d’emergència climàtica, que només la posen en qüestió els representants de les entitats responsables d’este problema. El planeta, els éssers vius i els ecosistemes estan en perill com el confirmen els recents informes sobre l’estat de la biodiversitat de l’IPBES (Plataforma Intergovernamental Científic-Normativa sobre Diversitat Biològica i Servicis dels Ecosistemes) i sobre el calfament global de l’1,5° de l’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), que alerten d’una situació que porta a l’extinció d’una gran part dels ecosistemes terrestres i marins. Un milió d’espècies estan amenaçades per l’activitat humana i s’està arribant a un punt de no retorn enfront del canvi climàtic. No respondre a esta greu crisi ecològica suposaria la mort de milions de persones, a més de l’extinció d’espècies imprescindibles per a la vida en la Terra, donades les complexes interrelacions ecosistèmiques.

En este sentit, l’escrit assenyala que cal actuar amb responsabilitat i acceptar la realitat de la crisi climàtica i la gravetat de la situació. Admetre les evidències científiques, així com les propostes de reducció de les emissions proposades és l’única forma de protegir l’existència tant a nivell global com al nostre entorn. Les institucions i la ciutadania han d’entendre i atendre la urgència de la lluita contra el canvi climàtic i l’Ajuntament de Sagunt ha d’exercir un paper clau en la informació i educació sobre la necessària reducció de les emissions, a més d’adoptar totes aquelles mesures que dins del seu marc de competències ajuden a evitar l’augment de la temperatura global i a millorar la salut i el benestar de les persones.

Declarar l’emergència climàtica requerix assumir el compliment de compromisos polítics reals i vinculants, molt més ambiciosos que els actuals, amb la consegüent assignació de recursos per a fer front a esta crisi. Un full de ruta vinculant capaç de garantir les reduccions de gasos d’efecte d’hivernacle anuals, abandonar progressivament els combustibles fòssils, apostar per una energia 100% renovable i reduir gradualment fins a zero les emissions de carboni, en la línia de les indicacions de l’informe de l’IPCC per a limitar l’augment de les temperatures en 1,5 °C. Un estat d’emergència implica potenciar els recursos disponibles dels Ajuntaments per a afrontar la crisi climàtica juntament amb els problemes associats que comporta.

La declaració d’emergència climàtica suposa iniciar amb determinació un procés d’educació, formació i conscienciació de tota la població sobre la veritat de la crisi ecològica i el canvi necessari per a frenar la situació actual. És per això pel que davant esta situació i per a iniciar el procés de transformació social i assegurar la plena consecució dels objectius, Compromís proposa una sèrie de mesures.

En primer lloc, s’establiran els compromisos polítics, normatives i recursos necessaris per a garantir reduccions de gasos d’efecte d’hivernacle per a arribar al balanç net no més tard de 2040 i si pot ser abans de 2035, així com detenir la pèrdua de la biodiversitat i restaurar els ecosistemes com a única resposta possible per a evitar un col·lapse de tots els sistemes naturals, incloent-hi l’humà.

En segon lloc, s’aplicaran polítiques d’abandó progressiu dels combustibles fòssils, apostant per una energia 100% neta, verda i renovable de manera urgent i prioritària. Per tant, des de l’Ajuntament de Sagunt s’ha d’analitzar com aconseguir este objectiu i proposar plans d’actuació necessaris; entre altres, apostar decididament per inversions mediambientalment sostenibles, aconseguir el ple autoconsum energètic 100% renovable i una mobilitat sostenible, fomentar mitjans de transport no contaminants i espais sense trànsit, promoure l’augment de l’eficiència energètica i la inversió en instal·lacions que utilitzen renovables, crear espais educatius d’informació per a conscienciar la població sobre la situació d’emergència climàtica i aconseguir polítiques de residu cero.

A més, també es potenciarà i facilitarà l’economia local, que impulse la sobirania alimentària i una agricultura i ramaderia ecològica de proximitat. D’altra banda, iniciar la necessària adaptació dels municipis a la crisi climàtica, amb les conseqüències dramàtiques que té l’increment de la temperatura global, les contínues onades de calor, la irregularitat acusada de les precipitacions, l’augment generalitzat del nivell del mar i altres manifestacions que ja estan afectant la nostra salut i l’equilibri bioclimàtic del nostre entorn.

I, finalment, es protegiran els nostres paratges i entorns naturals, com les marjals, platges, llits dels rius i barrancs, delta del Palància, horts i cultius tradicionals arrelats, boscos d’especial protecció de la Serra Calderona i la Serra d’Espadà com el Paratge Natural de la Muntanya de Romeu, ja que els arbres i la vegetació en general minimitzen l’impacte de la crisi climàtica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.