fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Benic脿ssim aprova el Pla d’Acci贸 pel Clima i l’Energia Sostenible

Benic脿ssim aprova el Pla d’Acci贸 pel Clima i l’Energia Sostenible

Totes les 脿rees de l’ajuntament s’han unit per a establir un full de ruta que permeta combatre els efectes del canvi clim脿tic.

L’Ajuntament de Benic脿ssim ha aprovat el Pla d’Acci贸 pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES) per al municipi. Benic脿ssim es converteix aix铆 en la primera localitat de la prov铆ncia de Castell贸 i en un dels 545 municipi de tot el territori nacional a haver redactat i aprovat el pla. Un document estrat猫gic de planificaci贸 energ猫tica i clim脿tica que cont茅 les accions que el municipi dur脿 a terme per a superar els objectius establits per la Uni贸 Europea per a l’any 2030, com s贸n la reducci贸 d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, l’aposta per les energies renovables i la lluita contra el canvi clim脿tic, tant en la seua activitat com instituci贸, com amb la difusi贸 de bones pr脿ctiques entre la ciutadania.
Va ser el 12 de setembre del 2017 quan l’Ajuntament de Benic脿ssim va signar mitjan莽ant ple el seu comprom铆s d’adhesi贸 al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, i com explica l’alcaldessa, Susana Marqu茅s, 鈥渓lavors ja ens vam comprometre a tindre una visi贸 de futur m茅s sostenible per al nostre municipi i assumim el comprom铆s de participar de manera activa en la mitigaci贸 i adaptaci贸 al canvi clim脿tic amb un pla d’accions鈥.

Dos anys m茅s tard, en el 2019, la Regidoria de Desenvolupament Sostenible va destinar els fons necessaris per a posar en marxa el Pla d’Acci贸 per al Clima i l’Energia Sostenible (PACES) del municipi de Benic脿ssim integrant els resultats obtinguts en l’estrat猫gia general de sostenibilitat del municipi i combinant els Objectius de Desenvolupament Sostenible proposats en l’Agenda 2030 de Nacions Unides i assumits per tot el consistori. La regidora responsable de l’脿rea, Cristina Fern谩ndez, incideix en qu猫 鈥渓a inacci贸 pot suposar un cost molt elevat en el futur de la societat de Benic脿ssim i per aix貌 ens hem posat a treballar a mitigar els seus efectes i adaptar-nos a les conseq眉猫ncies del canvi clim脿tic. Ja hem fet els primers passos per a neutralitzar aquest impacte en la mesura que siga possible鈥. Aquests primers passos han donat lloc al primer Pla d’Acci贸 pel Clima i l’Energia Sostenible, en el qual totes les 脿rees de l’ajuntament s’han unit per a establir un full de ruta que permeta combatre els efectes del canvi clim脿tic. 鈥淓l document final 茅s fruit del treball en equip coordinat per totes les 脿rees de govern a fi de buscar la millor alternativa possible per a garantir una reducci贸 de les emissions del municipi del 40% d’ac铆 a 2030 i d’establir accions d’adaptaci贸 concretes que ens permeten fer front als riscos del canvi clim脿tic previstos a curt i mitj脿 termini鈥 comenta Fern谩ndez. Per a concretar les accions que permetran complir els compromisos, l’Ajuntament ha realitzat, pr猫viament, una Avaluaci贸 de Riscos i Vulnerabilitat enfront del Canvi Clim脿tic (ARVCC) i un Inventari d’Emissions de Refer猫ncia (IER), pilar central del PACES que identifica les principals fonts d’emissions de CO鈧 i el seu respectiu potencial de reducci贸, que, com a m铆nim, s’han de reduir en un 40% abans de 2030.

Els objectius d’aquest pla s贸n, com explica l鈥檈dila, 鈥渇er de Benic脿ssim una ciutat m茅s verda i naturalitzada i per a aix貌 apostarem per un model de ciutat m茅s verda, avan莽ar en la descarbonitzaci贸 del nostre municipi, apostant per les energies renovables i l’educaci贸 ambiental en mat猫ria d’efici猫ncia energ猫tica, optimitzar els recursos naturals essencials com l’aigua i afavorir el reciclatge de residus per a garantir l’economia circular鈥. La regidora de Desenvolupament Sostenible continua comentant que 鈥渆s continuar脿 treballant en la prevenci贸 d’incendis forestals a trav茅s del Pla Local de Prevenci贸 d’Incendis Forestals, a m茅s d’apostar per una educaci贸 i sensibilitzaci贸 ambiental per a afavorir un model de vida m茅s respectu贸s amb el medi ambient鈥. I en mat猫ria tur铆stica, 鈥渄esenvoluparem una estrat猫gia de turisme sostenible i saludable que permeta al sector enfortir la seua resili猫ncia i ser m茅s competitiu鈥 afig Cristina Fern谩ndez, tamb茅 delegada de l’脿rea de Turisme.

Dins de la planificaci贸 prevista, es dur脿 a terme un pla de participaci贸 externa en la qual es donaran a con茅ixer els resultats del PACES. El pla de participaci贸 ciutadana constar脿 de sessions informatives i participatives amb els grups d’inter茅s m茅s rellevants, la creaci贸 d’enquestes sobre mobilitat i energia per a la recopilaci贸 de dades m茅s exhaustives i la creaci贸 d’una estrat猫gia de comunicaci贸 transversal que permeta sensibilitzar a tota la ciutadania sobre la import脿ncia de fer front al canvi clim脿tic.
La proposta del Pla d’Acci贸 pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES), presentada al ple extraordinari celebrat divendres passat, va tirar avant per unanimitat.
L’alcaldessa, Susana Marqu茅s, ha volgut finalitzar dient que 鈥渁quest 茅s un desafiament de tots, un desafiament de ciutat en el qual de manera un脿nime hem d’estar tots compromesos per a la seua consecuci贸 perqu猫, a mitj脿 termini, les mesures implantades ens garantisquen un entorn estable, des del punt de vista social, econ貌mic i mediambiental鈥.

Leave a Reply

Your email address will not be published.