fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Borriana se suma a la campanya de sensibilitzaci贸 ‘Tortugues a la Mediterr脿nia’

Borriana se suma a la campanya de sensibilitzaci贸 ‘Tortugues a la Mediterr脿nia’

En cas de produir-se un albirament, 茅s necessari telefonar al 112 per a activar la Xarxa de Varament.

Borriana s’ha sumat a la campanya de sensibilitzaci贸 鈥楾ortugues a la Mediterr脿nia 2022鈥 de la Fundaci贸 Oceanogr脿fic, en qu猫 participen un total de 60 municipis costaners de la Comunitat Valenciana, M煤rcia i Illes Balears, a m茅s del Metro de Val猫ncia, Tram d’Alacant i Paradores de Turismo per a informar sobre com actuar en cas d’albirar una tortuga marina en problemes.
Es tracta de la tercera edici贸 que, com en anys anteriors, compta amb la col路laboraci贸 de la Conselleria d鈥橝gricultura, Desenvolupament Rural, Emerg猫ncia Clim脿tica i Transici贸 Ecol貌gica, FGV, 112 Emerg猫ncies, Ciutat de les Arts i les Ci猫ncies, Universitat de Val猫ncia, Global Omnium i Fundaci贸n Azul Marino.

La campanya de sensibilitzaci贸 consisteix en la col路locaci贸 de m茅s de 1.500 cartells en 鈥渕upis鈥 i altres suports, des dels quals s’informa en els punts de major concurr猫ncia i visibilitat a banyistes i viatgers de la pres猫ncia de tortugues marines en les costes de la Mediterr脿nia i que, en cas de produir-se un albirament, 茅s necessari telefonar al 112 per a activar la Xarxa de Varaments, composta per la Universitat de Val猫ncia, Conselleria d鈥橝gricultura i Transici贸 Ecol貌gica i la mateixa Fundaci贸 Oceanogr脿fic.
En el cas de la Comunitat Valenciana, 茅s l’equip de rescat de la Fundaci贸 Oceanogr脿fic l’encarregat de despla莽ar-se a la zona per a avaluar l’estat de l’animal i traslladar-lo, en cas de ser necessari, a l’Arca de la Mar, on es recupera fins a poder tornar de nou a la mar.

Les dates de la campanya s贸n crucials per a la conservaci贸 de l’esp猫cie, ja que 茅s la temporada en qu猫 es produeix la nidificaci贸, 茅s a dir, l’acostament a la platja de les femelles per a depositar els ous en els punts que consideren adequats, per la qual cosa 茅s fonamental que no siguen molestades. En haver-se produ茂t els 煤ltims anys un augment de nius i, a causa de la filopatria d’aquests animals 茅s possible que torne a registrar-se un bon nombre de nidificacions.

El regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha explicat que resulta 鈥渧ital鈥 per a les tortugues que els banyistes que albiren tortugues o els pescadors que les capturen accidentalment 鈥渁visen r脿pidament a les autoritats perqu猫 acudisquen a arreplegar-les, ja que moltes d’elles s贸n retornades immediatament a la mar i moren o per descompressi贸 o per les ferides patides.鈥
Gr脿cies a la Xarxa de Varaments s’aconsegueixen 猫xits biol貌gics com el rescat en 2016 d’una tortuga recuperada per la Confraria de Pescadors de Borriana, que va ser posteriorment alliberada per alumnes del CEE Pla d’Hortolans del municipi, amb la supervisi贸 de t猫cnics de Transici贸 Ecol貌gica.

Cal destacar que la Confraria de Pescadors de Borriana col路labora peri貌dicament amb la Conselleria en la recuperaci贸 de les tortugues que pesquen de manera accidental, precisament, en els 煤ltims 20 anys han recuperat al voltant de 300 tortugues.
En aquests casos, els pescadors es posen en contacte amb el 112 i t猫cnics de la Conselleria es desplacen a Borriana per a arreplegar l’animal, que posteriorment 茅s portat a l’Oceanogr脿fic de Val猫ncia per a la seua recuperaci贸 i

Leave a Reply

Your email address will not be published.